Skrevet av Emne: Bakaliaros m/ skordalia  (Lest 1968 ganger)

Utlogget BebavaxTopic starter

  • Innlegg: 1
    • Vis profil
Bakaliaros m/ skordalia
« på: 26. Mars 15, 08:29:10 »
Denne ble postet på Facebook siden til Hellas Forum og jeg ble bedt om å legge den ut her.

Den greske nasjonalretten for 25 mars er bakaliaros skordalia.

Her er hvordan jeg lager den:

Lag først
SKORDALIA, gjerne noen timer i forveien.
For meg den originale skordalia er den som er laget med gammelt brød (loffbrød)
For en minimumsporsjon (jeg pleier å bruke et helt brød) bruk:
Bløttlegg innmaten av en 1/2 tørket/ gammel loff bløttet i melk. Skvise ut væsken og legg i blender sammen med:
2-3 hvitløksbåter (mengden avhengig av smak og behag - bruker du altfor mye hvitløk får du en bitter ettersmak, ikke bra)
2-3 ss hvitvinsedikk eller epleedikk. Start med 1-2 ss og smak deg frem
Litt salt, pepper.
Kjør først alt til glat, kremete konsistens.

Så tilfør strålevis 1 dl-1,5 dl minimum ekstra jomfru olivenolje (mild). Litt smak og behag det også. Liker du det mer oljete så bruk litt mer...
oljen mens du kjører mikseren

Mitt råd: Smak underveis røret og juster mengdene...Skordalia som mye annet med gresk kjøkken krever litt impulsivitet! Det skader heller ikke å drysse v/ servering litt persille på toppen og kanskje noen dropper sitron!

Slikt har jeg alltid lagt denne retten her hjemmet og den har aldri skuffet oss. Den er bare utrolig godt!

PS:
1. Jeg syns det er viktig å ikke overdøve skordalia med altfor mye hvitløk - den må være tydelig - det er jo skordalia -  men ikke overkjørende!
2. Kjøp en ordentlig loff fra bakeren - beste kvalitet. Kjøper du loffen fra lavprissupermarked risikerer du å ende opp med en klissete, seig masse.
3. Hemmeligheten med en luftig, sprø tempura er at den må lages asap og ingrediensene MÅ være KALDE! Altså, edikken, egget og pilsen!

BAKALAO
Jeg kjøper alltid loin delen av klipfisk av beste kvalitet og legger den i vann i ca. to dager (en hele døgn og frem til ettermiddag dagen etter) med 2-3 vannutskiftinger hver dag.

Like før tilberedelsen: Fisken skylles, tørkes og skjæres i store biter.
Vendes inn i tempurarøren som er laget umidelbart og friteres i mild jomfruolje. Server helst straks!

TEMPURA til Bakalao (kan brukes til andre ting også, reker, squashskiver o.l). På gresk KOURKOUTI
Det er kjempeviktig at alle ingrediensene er kalde og alt blandes i siste liten, bare minuter før stekingen.

1 liten boks pils (mild smak)
Mel så mye at det blir en tykkflyttende røre
½ ts baking powder
1 egg
Litt salt og pepper

KALI OREKSI!
Mvh,
Beba Vaxevanidou Holøyen

 

Siste innlegg

Emne Av Trådstarter Lest/svar Forum Tid
Vårtur - 2018 - Kardamili vandrer Katherina 328/9 Peloponnes 22. Jan. 19, 17:53:02 Last Post
Peloponnes og Kythira april-mai 2019 stein stein 334/5 Reiseskildringer 21. Jan. 19, 16:16:04 Last Post
Hvor er dette fra Heidrun Heidrun 107/1 Hellas generelt 20. Jan. 19, 14:02:06 Last Post
102 Strender i Hellas (1/29) fila fila 98/0 Gresk natur 19. Jan. 19, 16:17:43 Last Post
Zakynthos men når!help mouche lundmor 203/2 Reisetips og spørsmål 19. Jan. 19, 08:41:49 Last Post
Kardamili - september 2017 Katherina Katherina 2179/17 Peloponnes 17. Jan. 19, 12:05:11 Last Post
Zakynthos Diddi lundmor 162/1 Reisetips og spørsmål 15. Jan. 19, 19:43:54 Last Post
Barne famlie ønsker hjelp!!! fila lundmor 689/11 Reisetips og spørsmål 15. Jan. 19, 11:13:50 Last Post
Hellas 2019 Svein~B Diddi 100/2 Yamas Bar & Taverna 13. Jan. 19, 14:07:00 Last Post
Våre bosteder i Hellas HOTEL ELLI, SKOPELOS BY fila fila 34434/78 Rom/studios/hotell 08. Jan. 19, 20:57:37 Last Post
Schinoussa 2018 Diddi Ole 418/8 Små-Kykladene 07. Jan. 19, 22:03:47 Last Post
Lilleputs karnevalreise til Skyros 7. mars kaka Heidrun 293/4 Sporadene og Evia 07. Jan. 19, 18:38:10 Last Post
Video - 70 steder i Athen Ole Ole 153/0 Athen og Pireus 06. Jan. 19, 00:28:00 Last Post
Greske katter kaka marjana 210875/505 Hellas generelt 05. Jan. 19, 18:46:45 Last Post
Peloponnes / Kardamili med mere . Katherina dagstaalesen@hotmail.com 65385/293 Fastlandet og Peloponnes 05. Jan. 19, 13:21:24 Last Post
Hvor er dette. Romjulsquizz ( Løst ) kaka Heidrun 2005/16 Hellas generelt 03. Jan. 19, 10:46:38 Last Post
Godt nytt år! dag staalesen Ole 89/8 Yamas Bar & Taverna 02. Jan. 19, 19:37:15 Last Post
Kalo mina marjana marjana 1458/0 Hellas generelt 01. Jan. 19, 15:44:42 Last Post
Resultatservice og fasit kaka Ole 3821/2 Julekalenderen 2018 31. Des. 18, 10:48:16 Last Post
Magiske øyeblikk i Hellas BÅTTUR PÅ TORONESBUKTEN I HALKIDIKI 2002 fila fila 79383/183 Hellas generelt 27. Des. 18, 20:43:42 Last Post
24. desember Ole Ole 1553/2 Julekalenderen 2018 25. Des. 18, 20:16:17 Last Post
REBUS 20 LØST fila fila 1510/2 Hellas generelt 25. Des. 18, 14:18:57 Last Post
23. desember Ole Ole 1471/0 Julekalenderen 2018 23. Des. 18, 00:00:02 Last Post
22. desember Ole Ole 1446/0 Julekalenderen 2018 22. Des. 18, 12:00:26 Last Post
21. desember Ole Ole 1458/0 Julekalenderen 2018 21. Des. 18, 15:34:35 Last Post
20. desember Ole Ole 1532/0 Julekalenderen 2018 20. Des. 18, 16:11:33 Last Post
19. desember Ole Ole 1528/0 Julekalenderen 2018 19. Des. 18, 17:42:09 Last Post
18. desember Ole Ole 1502/0 Julekalenderen 2018 18. Des. 18, 18:39:12 Last Post
Oppholdstillatelse Hellas Thone Thone 1916/8 Flytte til Hellas 18. Des. 18, 18:33:55 Last Post
17. desember Ole Ole 1495/0 Julekalenderen 2018 17. Des. 18, 17:57:27 Last Post