Om Hellas => Hellas generelt => Emne startet av: fila på 21. apr 13, 22:11:14

Tittel: Magiske øyeblikk i Hellas
Skrevet av: fila21. apr 13, 22:11:14
Hellas har så enormt mye å by oss. Trivelige byer og landsbyer, trange gater og smug, fine strender, spennende landeveier, gode dufter, koselige tavernaer, god mat og drikke og hyggelige mennesker og mye mer. Alt dette kan vi nye i fulle drag hver eneste dag når vi besøker Hellas. Men iblandt møter vi noe ekstra, noe som gjør inntrykk, noe vi alltid vil ta med oss, magiske øyeblikk. Jeg har lyst å dele noen av mine magiske øyeblikk med deg og håper å få ta del i dine magiske øyeblikk.
Tittel: Sv: Magiske øyeblikk i Hellas ANAVATOS
Skrevet av: fila21. apr 13, 22:14:29
Anavatos ligger på Chios, omtrent midt på øya. Anavatos er imponerende, der den ligger øverst på en 300 m høy klippe. Da vi besøkte stedet var det  bare 2 fastboende i der. Under krigen med Ottomanerne i 1822 søkte grekerne tilflukt her. Anavatos, som betyr uinntakelig, holdt ut i ca 1 mnd før sult og utmattelse gjorde at fienden klarte å beleire byen. 1500 av de ca 90000 chioterne som ble massakrert, miste livet i denne klippebyen. Ca 400 kvinner og barn gjorde kollektiv selvmord ved å hoppe utfor klippen, i stede for å bli voldtatt og drept av inntrengerne. Historien og besøket på dette stedet gjorde et sterkt inntrykk.

[attach=1]

[attach=2]

[attach=3]

[attach=4]

[attach=5]
Tittel: Sv: Magiske øyeblikk i Hellas
Skrevet av: JohnS21. apr 13, 23:09:10
Da vi besøkte Anavatos for en del år siden, var det tre fastboende der.  En gammel ungkar, og en pensjonert sjømann som hadde "plukka med seg" ei kone fra New York.  Stort større kontrast enn New York/Anavatos er det vel vanskelig å forestille seg.  Paret prøvde å holde liv i seg med å selge diverse egenprodusert syltetøy, honning, hermetisk frukt osv. til turister, siden mange busser var oppe der og stoppa mens passasjerene fikk fortalt historien om byen.

Han solgte også en annen spesialitet, egenprodusert raki som var smakssatt med pistasjer.  Da jeg viste interesse for dette, ble jeg invitert til en smaksprøve, og han skjenka opp en liten skvett i to glass, ett til meg og ett til seg selv.  Det var tydelig at hun ikke var spesielt begeistret for hans stadige deltagelse i prøvesmakingen, for han lot glassene stå mens han holdt pekefingeren advarende foran munnen.  Da kona gikk rundt hjørnet for å vise fram noe til en potensiell kunde, var han raskt framme med glassene og skålte.  Rakien var virkelig god, men jeg kommenterte at den var ganske sterk.  Han gliste og fortalte at han hadde fått den målt til 68 %.  I lengden kan det sikkert bli i meste laget å skåle med alle besøkende i sånt stoff!   Men jeg måtte selvfølgelig kjøpe ei lita flaske av ham!

Men ellers var det en fantastisk opplevelse å vandre rundt der oppe og forestille seg hendelsene som hadde utspilt seg der.  Sterkt!
Tittel: Sv: Magiske øyeblikk i Hellas MOLYVOS
Skrevet av: fila21. apr 13, 23:21:50
Nesten helt nord på Lesvos ligger Molyvos. Kanskje er det bare en av mange greske byer, men den gjorde et spesielt inntrykk på oss.
Vi kom kjørende inn til byen fra sør og parkerte i havnen. De bratte gatene opp mot den genovesiske borgruinen på toppen
av byen var fantastiske, trange, fulle av liv og kommers og delvis overdekket av kronene til trærne som stod langsmed.
Utsikten fra borgen var formidabel. Da gjorde en Mythos godt!

[attach=1]

[attach=2]

[attach=3]

[attach=4]

[attach=5]
Tittel: Sv: Magiske øyeblikk i Hellas
Skrevet av: JohnS21. apr 13, 23:37:48
Takkr for at du minner meg om steder jeg også husker med spesiell glede, og kvitterer med to bilder av utsikten fra borgen i Molyvos, ett mot havnen og ett i den andre retningen

(http://i117.photobucket.com/albums/o77/John1946/Div-2.jpg) (http://s117.photobucket.com/user/John1946/media/Div-2.jpg.html)

(http://i117.photobucket.com/albums/o77/John1946/Div-1.jpg) (http://s117.photobucket.com/user/John1946/media/Div-1.jpg.html)
Tittel: Sv: Magiske øyeblikk i Hellas KOKKINES PETRES-GROTTEN (PETRALONA-GROTTEN)
Skrevet av: fila23. apr 13, 20:48:22
Kokkines Petres-grotten (Petralona-grotten), ligger ca 5 mil sørøst for Thessaloniki og ble oppdaget i 1959 av folk fra landsbyen Petralona som lette etter vann, men fant et hull i bakken, den opprinnelige inngangen til grotten. Grotten er ca 1500 meter lang.
I 1960 ble det funnet en hodeskalle av en kvinne som var i 20-årsalderen når hun døde. Levningene kan være så gamle som 700.000 år og er det eldste funnet i sitt slag i verden. I grotten ble det også funnet bennåler og jaktvåpen, i tillegg til bein fra forskjellige dyrearter. Det ble også funnet rester av ildsted, så det er ingen tvil om at grotten har vært brukt som bosted for mennesker.
Å gå inn i denne grotten er fantastisk, både det å se selve grotten og det å være stemningen som hersker der inne. Vi var så heldige å få drikke en kopp kaffe og snakke med Ari Polianos, antropologen som har hatt hovedansvaret for utgravningene der.
Utenfor grotten ligger et museum der mange av funnene er utstilt.
Det var ikke tillatt å fotografere inne i grotten, bildene fra innsiden er er hentet fra hjemmesiden
 
[attach=1]

[attach=2]

[attach=3]

[attach=4]

[attach=5]

[attach=6]

Ari Polianos og damene

[attach=7]

Tittel: Sv: Magiske øyeblikk i Hellas
Skrevet av: JohnS23. apr 13, 21:50:12
Jeg er imponert over din evne til å presentere steder som virkelig har betydd mye for meg også, fila!  Petralona var den aller første grotten vi besøkte i Hellas, da vi leide bil under et besøk på Kassandra-halvøya i Halkidiki på en av våre aller første Hellasturer.  Grotten gjorde et enormt inntrykk på oss den gangen, og vi husker den med stor glede selv om vi har besøkt en del andre grotter i ulike landsdeler senere.
Tittel: Sv: Magiske øyeblikk i Hellas
Skrevet av: Tjorven24. apr 13, 00:09:39
Fasinerende historier og flotte bilder, Fila og JohnS. Av de stedene du hittil har fortalt om, har jeg bare vært i Molyvos, og i likehet med dere gjorde denne vakre middelalderbyen sterkt inntrykk på meg også. Jeg har feriert her to ganger, og byen (og Lesvos) er spesiell, syns jeg. Jeg var ikke "digital" den gang, men har mange papirbilder og gode minner herfra.
Om jeg skal bruke ordet magisk, er det to steder, eller rettere sagt stemningen der, som skiller seg ut for min del: Øya Fourni og fjellandsbyen Makrinitsa ovenfor Volos på Pilion.  :-*
Tittel: Sv: Magiske øyeblikk i Hellas AYASSOS LESVOS
Skrevet av: fila24. apr 13, 20:29:03
I de grønne, skogkledde, liene på nordøstsiden av Mt. Olymbos på Lesvos ligger den lille, vakre bye Ayassos, knappe 500 m.o.h. Byen er det kunstneriske og religiøse senter på Lesvos. I de trange, brostenslagte gatene var det utstillinger av treskjærerkunst, håndarbeider, håndlagede møbler med fantastisk treskjærerarbeid og keramikk i mengder utenfor de små butikkene. Vakker og interessant by som har gjort et varig inntrykk på oss.

[attach=1]

[attach=2]

[attach=3]

[attach=4]
Tittel: Sv: Magiske øyeblikk i Hellas OLYMPIA
Skrevet av: fila24. apr 13, 22:28:18
Nordvest på Peloponnes, mellom elvene Alfios og Kladhios, ved Kronos-åsen ligger Olympia. Mange av dere her på HF har nok vært der, på stedet der de viktige panhelleniske lekene, forløperen for den moderne olympiaden, ble holdt. Stedet er fullt av historie, både ute i de gamle ruinene og inne i museene.

På tur inn i anlegget, langs den hellige vei

[attach=1]

Fra anlegget

[attach=2]

Zevs tempel

[attach=3]

[attach=4]

Heras tempel

[attach=5]

Ved arnestedet for den olympiske ild

[attach=6]

Foran krypten; inngangen til stadion

[attach=7]

Olympiastadion

[attach=8]

Klar for 192 m hurtigløp

[attach=9]
Tittel: Sv: Magiske øyeblikk i Hellas
Skrevet av: karri24. apr 13, 22:56:31
Spent på hvem som vant 192 m hurtigløpet  ;)
Tittel: Sv: Magiske øyeblikk i Hellas
Skrevet av: JohnS24. apr 13, 23:16:39
Det antikke Olympia er nok ett av høydepunktene i våre opplevelser i Hellas, særlig siden vi var der i 2004, ikke lenge før OL i Athen.  Noen dager seinere besøkte vi Panathinaiko Stadion i Athen, marmorstadion fra Ol i 1896, og fra Akropolis så vi det nye stadion som var bygget for OL.  Disse opplevelsene satt nok i oss da vi så TV-overføringene fra OL.

Da vi besøkte det antikke stadion i Olympia, kom vi dit på ettermiddagen, etter at alle turistbussene hadde dratt sin vei.  Jeg kan gjette på at vi var toppen 50 personer inne på det svære området da det nærmet seg stengetid kl. 19.  En utrolig ro over stedet, og mulighet til å bruke tid til å sette seg ned og fundere på hvordan det engang var der........  Kan anbefales!
Tittel: Sv: Magiske øyeblikk i Hellas
Skrevet av: JohnS24. apr 13, 23:27:27
Jeg kom visst litt i utakt her, men må si litt om Agiassos også.  Vi hadde lest om stedet, og da vi leide bil i Plomari, måtte vi selvsagt innom og besøke byen.  Jeg er ikke helt sikker på om vi hadde rota oss litt bort fra hovedveien, men det nylige regnværet hadde i alle fall laga grøfter tvers over den  veien vi kjørte, som vi ikke turde  å prøve å forsere med vår lille bil med trillebårhjul og usikker forsikring av undersiden av bilen, så vi måtte snu.  Neste dag la vi trøstig ut på et nytt forsøk, og kom inn til byen nordfra, som var mye mer vellykket.  Som fila sier, en vakker og interessant by, som vi kommer til å huske!  Vet ikke helt hvorfor jeg ikke finner bilder derfra, kanskje jeg brukte speilrefleksen med papirbilder , som ikke er lette å finne fram i.
Tittel: Sv: Magiske øyeblikk i Hellas
Skrevet av: fila24. apr 13, 23:47:51
Karri: er ikke sikker på om vi noensinde kom i mål ;D
Tittel: Sv: Magiske øyeblikk i Hellas
Skrevet av: heidia25. apr 13, 00:26:43
Ett av mine magiske øyeblikk i Hellas er en kveld i teateret i Epidaurus. Så Ødious, på fransk. Selv om jeg ikke forsto språket så var jeg trollbundet. Ingen av skuespillerne brukte mikrofone, og jeg tror forestillingen varte i 4 timer. Har dessverre ikke noe bilde.

Tittel: Sv: Magiske øyeblikk i Hellas
Skrevet av: fila25. apr 13, 07:57:45
JohnS: Vi kjørte veien fra Ayassos, via Megalochori, ned til Plomari. En flott tur på tørr grus. Jeg skjønner godt at du valgte bort den veien hvis det regnet  :)
Tittel: Sv: Magiske øyeblikk i Hellas
Skrevet av: JohnS25. apr 13, 08:31:14
JohnS: Vi kjørte veien fra Ayassos, via Megalochori, ned til Plomari. En flott tur på tørr grus. Jeg skjønner godt at du valgte bort den veien hvis det regnet  :)
Det var den veien vi prøvde å kjøre.  Det regna ikke, men det hadde vært et kraftig regnvær noen dager tidligere.
Tittel: Sv: Magiske øyeblikk i Hellas
Skrevet av: JohnS25. apr 13, 08:33:45
Ett av mine magiske øyeblikk i Hellas er en kveld i teateret i Epidaurus. Så Ødious, på fransk. Selv om jeg ikke forsto språket så var jeg trollbundet. Ingen av skuespillerne brukte mikrofone, og jeg tror forestillingen varte i 4 timer. Har dessverre ikke noe bilde.

Nå ble jeg nesten misunnelig, selv om det var litt magisk da ei lita jente stilte seg midt på scenen og sang klokkerent en fransk barnesang den gangen vi var der....
Tittel: Sv: Magiske øyeblikk i Hellas
Skrevet av: fila25. apr 13, 10:51:20
Her er det bare å notere "magiske" steder på ønskelista !
Tittel: Sv: Magiske øyeblikk i Hellas
Skrevet av: JohnS25. apr 13, 11:40:46
De fleste av mine mest magiske øyeblikk i Hellas har hatt sammenheng med møter med mennesker, men også en del steder har hatt noe magisk over seg.  Av disse er det ett sted som skiller seg ut i helt egen klasse, uten konkurranse fra noen andre steder jeg har besøkt - Meteora!

Noen av bildene har enda dårligere kvalitet enn vanlig, siden de er tatt gjennom et bussvindu.  Men ellers ble jeg nok så preget av inntrykkene at jeg rett og slett glemte å ta noe særlig mange bilder.  Og som vår guide på turen, Anastasias, sa da han hoderystende så på en som dreiv og klatra for å få den beste vinkelen for fotograferingen:  "Hvorfor bryr han seg?  De beste bildene har dere likevel med dere her inne hvis dere gir dere tid til å se", mens han la hånden på hjertet.  Og jeg kan forsikre dere om at de bildene jeg har fra Meteora der inne, er mye, mye bedre enn disse!

(http://i117.photobucket.com/albums/o77/John1946/3176.jpg) (http://s117.photobucket.com/user/John1946/media/3176.jpg.html)

(http://i117.photobucket.com/albums/o77/John1946/3169.jpg) (http://s117.photobucket.com/user/John1946/media/3169.jpg.html)

(http://i117.photobucket.com/albums/o77/John1946/3161.jpg) (http://s117.photobucket.com/user/John1946/media/3161.jpg.html)

(http://i117.photobucket.com/albums/o77/John1946/3173.jpg) (http://s117.photobucket.com/user/John1946/media/3173.jpg.html)
Tittel: Sv: Magiske øyeblikk i Hellas
Skrevet av: Tjorven25. apr 13, 15:02:14
Heldigvis får alle slike magiske møter og opplevelser en varig plass i hjertet  :-*  men jeg syns nå du viser flotte bilder også, JohnS  :)
Tittel: Sv: Magiske øyeblikk i Hellas METHEORA
Skrevet av: fila25. apr 13, 21:02:28
Jeg synes, i likhet med JohnS, at Metheora er magisk.
Vi kjørte fra Parga gjennom Morfi (der vi må ta første til venstre like før kirken). Videre opp til Paramythia, videre opp til motorveien (fra Igoumenitsa til Thessaloniki, som den gang ikke var helt ferdig) som vi fulgte til Tiria. Videre langs gammel vei til vi igjen kom inn på motorveien som vi fulgte til vi kjørte av rett nordover til Ioannina, Vi kom oss gjennom denne byen (med en liten feilkjøring) og videre nordøstover mot Metsovo. Metsovo er en spesiell liten by som klamrer seg til fjellsiden, litt lik en Østerriks alpelandsby. Vi stoppet der og spiste lunch.
Herfra bar det videre sørøstover mot Kalambaka. På vei dit passerte vi Katara-passet med en høyde på 1690 moh. Vi kom frem til Kalambaka og tok inn på Hotell Famissi Eden.

Vi brukte så to dager mellom klippeklosterne i Metheora. Et fantastisk sted å besøke:

Ayias Triadhos

[attach=1]

Heishuset i Ayias Triadhos

[attach=2]

Ayiou Nicolaou Anapavsa

[attach=3]

Ayiou Stefanou

[attach=4]

Megalo Meteorou

[attach=5]

Roussanou

[attach=6]

Varlaam

[attach=7]
Tittel: Sv: Magiske øyeblikk i Hellas
Skrevet av: bengalow25. apr 13, 21:09:25
Jag håller med...jag har varit där flera gånger, men blir lika fascinerad varje gång. Det är Greklands absolut största minnesmärke - Akropolis, nja...Vad säger bi andra som sett bägge två?
Tittel: Sv: Magiske øyeblikk i Hellas
Skrevet av: Tommy25. apr 13, 21:48:22
Så mycket magiskt tyckte jag inte det var, men jag kan förstå att djupt troende munkar kan ha upplevt det så för tusen år sedan. Men en speciell och säregen plats är det ju att besöka.
Själv fann jag mer ögonblick av magi i bergen runtikring och i sällskap med Lena som då bodde i Trikala med sin familj, och som bjöd in mig med sin gästvänlighet på rundtur i trakten då det begav sig  :)
Tittel: Sv: Magiske øyeblikk i Hellas DIROU-GROTTEN
Skrevet av: fila26. apr 13, 20:38:14
Dirou-grottene (Vlihada-grottene) ligger nesten så lang sør en kan komme i fastlands-Hellas, i Mani i Pëloponnes. Grotten ble ”oppdaget” i 1900 og utforsket fra 1949. Grottene er 33400 kvadratmeter, båtturen ca 1300 m og ca 300 m går vi til fots. Temperaturen i grotten er 16-20 grader og vannet i Vlihada-elven er ca 12 grader. (Vlihada er en underjordisk elv). Reisen gjennom denne grotten var fantastisk, skjønnheten og stillheten der inne gjorde et sterkt inntrykk.

[attach=1]

[attach=2]

[attach=3]

[attach=4]

[attach=5]

[attach=6]

[attach=7]

[attach=8]

[attach=9]
Tittel: Sv: Magiske øyeblikk i Hellas
Skrevet av: bengalow26. apr 13, 21:16:34
Håller med dig!!!!! En fantastisk upplevelse!
Tittel: Sv: Magiske øyeblikk i Hellas
Skrevet av: JohnS26. apr 13, 21:33:18
Helt enig!  Av grotter jeg har besøkt, er denne helt i særklasse!
Tittel: Sv: Magiske øyeblikk i Hellas NEA MONI PÅ CHIOS
Skrevet av: fila27. apr 13, 16:26:30
Nea Moni-klosteret ligger midt på Chios.  Klosteret ble grunnlagt av den bysantinske keiseren Constantine Monomahos IX i 1402.Også der ble vi minnet om grusomhetene fra 1822.   3500 mennesker søkte tilflukt her, alle ble drept. I klosteret finnes en monter med bein og hodeskaller fra ofrene der. Når vi besøkte klosteret i 2005 var hovedkirken steng pga restaurering og en provisorisk kirke var opprettet i et annen bygg.

[attach=1]

[attach=2]

[attach=3]

[attach=4]

[attach=5]

[attach=6]

[attach=7]
Tittel: Sv: Magiske øyeblikk i Hellas
Skrevet av: JohnS27. apr 13, 16:46:38
Vi besøkte også Nea Moni da klosteret var midt i enomfattende restaurering, så det var ikke så mye vi fikk sett, og en rotete byggeplass kan sjelden vise fram noe særlig magi  ;).  Men utstillingen av hodeskaller og bein gjorde inntrykk, og var en makaber påminnelse om hendelsene der.  I det hele tatt var Chios ett av de områdene som ble aller sterkest rammet under frigjøringskrigen på 1820-tallet.  Før "Chios-massakren", som den kalles, var det langt over 100 000 innbyggere på øya.  50 000 ble drept, like mange tatt som slaver, noen greide å flykte, og da røyken la seg, var det bare 2 000 igjen på øya.  Ufattelige tall. ...  Disse hendelsene var nok sterkt medvirkende til at Hellas fikk sympati og støtte i store deler av Europa da de ble kjent.....

Etter et slikt besøk blir man jo lett sittende og fundere litt over hva man har opplevd.   Dette er jo ikke så fryktelig lenge siden, det var jo et lite tiår etter forsamlingen på Eidsvoll i 1814.  Litt småkrangel med dansker og svensker var jo en bagatellmessig pris for vår frihet og selvstendighet, sammenlignet med hva andre land har ofret......   
Tittel: Sv: Magiske øyeblikk i Hellas NEKROMANTEION
Skrevet av: fila27. apr 13, 17:06:55
Fra Parga er det bare et par mil søroverøstover til Mesopotamo. Herfra gikk vi de få hundre meterne opp på høyden til Nekromanteion (Nekromandio). Stedte er fra det 4. og 3. århundret f.kr. Her rant elvene Styx, Kokytos og Pyriphlegeton ut i sjøen Acherousia, der de dødes sjeler ble rodd over til Hades. Stedet inspirerte Homer til å skrive ”Oddysevs i Hades”. Pilgrimmene som senere kom hit for å møte de avdødes sjeler ble heist ned i det underjordike kammeret (Hades tempel) der møtene fant sted, riktignok under påvirkning av psykoaktive lupin-frø.
Uten å ha møtt noen sjeler, sannsynligvis pga mangel på lupin-frø, forlot vi Nekromanteion og tok en kaffe og is i Mesopotamo.

Nekromanteion

[attach=1]

Inngangen og sentralhallen

[attach=2]

Kirken og en freske fra kirken

[attach=3]

[attach=4]

Offerrommet

[attach=5]

Hades' palass

[attach=6]

Vi kommer opp fra Hades' palass

[attach=7]
Tittel: Sv: Magiske øyeblikk i Hellas IMPROSRAVINEN PÅ KRETA
Skrevet av: fila27. apr 13, 19:35:31
Vi kjørte opp til Impros på 900 m høyde. Kaffe og ostepannekaker der før vi startet på vandringen gjennom den 8 km lange Improsravinen. Det var en utrolig flott opplevelse. Både natur, planteliv og dyreliv (Kri-kri geiter) tok nesten pusten fra oss. Vi brukte 2 timer og 10 minutter på turen. Godt med litt drikke på en liten taverna ved gorgens utmunning.    
Deretter kom tidenes ”drosjetur” tilbake til Impros. Vi var tilsammen 17 stykker på en Mazda pick-up, 11 på trebenker på lasteplanet og 6 inne i cupeen. På denne turen opp de stupbratte bakkene, med 2-300 m ned til ravinebunnen, uten autovern. Tankene mine gikk til reise-ikonet som stod hjemme på hotellet. Vi tok en kaffe på tavernaen i Impros (skulle nok ha hatt noen Vival) før vi kjørte hjem igjen.

[attach=1]

[attach=2]

[attach=3]

[attach=4]

[attach=5]

[attach=6]

[attach=7]

[attach=8]

[attach=9]

[attach=10]
Tittel: Sv: Magiske øyeblikk i Hellas
Skrevet av: JohnS27. apr 13, 20:23:27
Jeg har aldri gått Impros-kløften, men har kjørt langs den en god del ganger på vei til eller fra Chora Sfakion.  Jeg kan trøste deg med at siste gangen jeg kjørte der, var veien kraftig utbedret, slik at det var rene fornøyelsen å kjøre der.  Så hvis du skulle ønske deg en tur til, behøver du absolutt ikke grue deg til turen tilbake langs veien!   ;)
Tittel: Sv: Magiske øyeblikk i Hellas KASTRO PÅ SKIATHOS
Skrevet av: fila28. apr 13, 09:03:12
Den fraflyttede middelalderbyen Kastro ligger helt på nordspissen av Skiathos. Kastro ble, som mange andre byer, bygd på klipper for å verne seg mot pirater på 1300-tallet (kanskje noe senere). I årene etter 1830 ble byen fraflyttet. I sin storhetstid var der ca 300 hus og 22 kirker. Til Kastro kan du komme med båt eller langs landeveien. Vi kjørte dit på ATV. Bratte og smale grusveier førte oss til parkeringsplassen ved Kastro, så var det 15-20 minutter å gå. Kastro er absoluttverd et besøk.

[attach=1]

[attach=2]

[attach=3]

[attach=4]

[attach=5]

[attach=6]

[attach=7]

[attach=8]

[attach=9]

[attach=10]
Tittel: Sv: Magiske øyeblikk i Hellas FOTTUR PÅ MEGANISSI
Skrevet av: fila29. apr 13, 22:54:12
Vi tok fergen Meganisi II over fra Nidri på lefkada til Vathi på Meganissi, en båttur på ca 45 minutter, som bl.a tok oss forbi Onassis-øya Skorpio. Det er 4,5 km over åsen fra Vathi til Spartochori, vel en times tur. Mythos og toast på en luftig kafe med utsikt over havna i Spilia rett under oss. Vi gikk ned trappene til havna, tok en meze og litt retsina på tavernaen der før ferga kom og vi dro tilbake til Nidri.

Vi seiler inn til Vathi

[attach=1]

[attach=2]

Det var fin vei over åsen

[attach=3]

[attach=4]

Så kom vi til Spartochori

[attach=5]

[attach=6]

Litt forfriskninger med fin utsikt

[attach=7]

[attach=8]

Så gikk vi ned trappene til havnen i Spilia og ventet på fergen som vi reiste hjem med

[attach=9]

[attach=10]

En deilig tur over Meganissi!

Tittel: Sv: Magiske øyeblikk i Hellas
Skrevet av: JohnS29. apr 13, 23:14:30
Meganissi og Spartochori er så abaslutt verdt en tur!  Om tre uker er vi vel installert i Nidri igjen, og kanskje det kunne være en ide med et nytt besøk der.  Spørs om mine skrøpelige ben tåler motbakken opp til Spartochori da.......... 
Tittel: Sv: Magiske øyeblikk i Hellas EFPALINEIO ORYGMA
Skrevet av: fila01. mai 13, 14:18:25
Drøye 2 km’s spasertur, i åssiden ovenfor vestre del av Pythagorion, ligger Efpalineio Orygma, en over 1000 m lang akvedukt som ble bygget mellom 529 og 524 f.kr, da Polycrates hersket over området. Vi gikk ned i dette oldtidens ingeniørmesterverk og så langt inn som det var lov. Vi gikk langs den øvre gangen, som ble brukt til å frakte ut masse. Selve akvedukten så vi langt under oss. En aning av klaustrofobi snek seg inn på meg når vi passerte den smale inngangen til tunellen. Fantastisk ingeniørkunst!

Inngangen

[attach=1]

[attach=2]

Inne i tunellen

[attach=3]

[attach=4]

[attach=5]

[attach=6]

Vi ser ned i selve aquedukten

[attach=7]
Tittel: Sv: Magiske øyeblikk i Hellas MIKRO XORIO PÅ TILOS
Skrevet av: fila02. mai 13, 19:52:37
Mikro Xorio  er en landsby som huset 1200 mennesker inntil de flyttet til Livadia på 1950-tallet. De tok tretakene med for å gjenbruke de i Livadia, men steinveggene ble stående igjen. Kirken er vedlikeholdt, et hus er restaurert og tjener som musikkbar (om nettene). Et par andre hus så ut til å være under en restaurering. De trange og bratte gatene, der husene stod tett, manet frem et bilde av byen, slik den en gang hadde vært.

[attach=1]

[attach=2]

[attach=3]

[attach=4]

[attach=5]

[attach=6]

[attach=7]

Spennede sted som menneskene har forlatt, kattene og geitene ser ut til å ha overtatt.
Tittel: Sv: Magiske øyeblikk i Hellas THEOLOGOS PÅ THASSOS
Skrevet av: fila05. mai 13, 09:16:36
Theologos ble grunnlagt på 1600-tallet av flykninger fra Konstantinopel. I ottoman-tiden var byen hovedstad på øyen.
Det er ca 1 mil å kjøre fra Potos og kjøreturen opp dalføret er en opplevelse i seg selv. Husene er karakteristiske, bygget
i gammel makedonsk stil, med steintak og ekstra høye piper.
Grillet kji-kjøtt er alltid godt, i Theologos var det fantastisk.

[attach=1]

[attach=2]

[attach=3]

[attach=4]
Tittel: Sv: Magiske øyeblikk i Hellas AYIOU PANDELIMORA PÅ TILOS
Skrevet av: fila07. mai 13, 21:30:40
På vestkysten av Tilos ligger1500-tallsklosteret Ayiou Pandelimora,  200 m over havet i fjellsiden. Bare den litt ensomme scooterturen fra Livadhia, forbi Megalo Xorio og Ayios Andonios var en opplevelse.På klosteret foregår øyas store festival 25. - 27. juli, men nå var det stille. Bare Papa var der, helt alene. Bygningene var flotte, stillheten rådde. Tid for ettertanke!

[attach=1]

[attach=2]

[attach=3]

[attach=4]

[attach=5]

[attach=6]
Tittel: Sv: Magiske øyeblikk i Hellas XORA PÅ PATMOS
Skrevet av: fila09. mai 13, 08:51:13
Rund Johannes-klosteret på "toppen av Patmos" ligger denne flotte byen Xora. Mange landsbyer i Hellas bærer dette navnet,
men Xora på Patmos blir ofte kalt "Dronningen av Xora'er". De første husene i Xora ble bygget rundt 1130 av folk som var med å
bygge klosteret. Xora's storhetstid var på 16- og 17-hundretallet da flere av de flotteste husene der ble bygget av skipskapteiner
og redere.

[attach=1]

[attach=2]

[attach=3]

[attach=4]

[attach=5]

[attach=6]

[attach=7]

[attach=8]
Tittel: Sv: Magiske øyeblikk i Hellas
Skrevet av: Diddi09. mai 13, 11:29:51
Patmos er ei flott øy,ja Fila  :D Blir nok en tur tilbake dit en gang, for der likte vi oss veldig godt  8) 8) Husker så godt alle hundene i rundkjøringen, og disse små hundene som satt på Skuteren og bjeffa seg gjennom byen ;D ;D
Tittel: Sv: Magiske øyeblikk i Hellas PAPANIKOLIS-GROTTEN
Skrevet av: fila11. mai 13, 08:21:28
På vestkysten av "foten" til Meganisi ligger Papanikolis-grotten der kaptein Latridis gjemte ubåten Papanikolis under 2. verdenskrig mens de bunkret mat og vann vha lokale fiskere. Denne ubåten ble bestilt etter første verdenskrig og bygget i 1925-1927. På tross av alder og mange mekaniske problemer var den aktiv under andre verdenskrig.

[attach=1]   [attach=2]   [attach=3]

[attach=4]   [attach=5]   [attach=6]

Tittel: Sv: Magiske øyeblikk i Hellas
Skrevet av: heidia11. mai 13, 18:23:15
Nydelige bilder fra Tilos. Klosteret var fint og med fantastisk utsikt, men veien opp.... Jeg er ikke glad i smale veier uten noe autovern eller noe annet. Det kan komme av litt for mange reiser med lokalbussen i Hellas.

Må også nevne at i Mikro Xorio så er det bar/ nattklubb på natten. Det er en fantastisk opplevelse. De forlatte husene er opplyst og rett over oss lyser Melkeveien. Og med høy 90 - tallsmusikk i tillegg så er det en magisk opplevelse.

Anbefaler en tur opp for å se, selv om dere tar først minibuss ned igjen. Musikken var høy, det er jo ingen naboer som blir forstyrret. Utenom spøkelsene...
Tittel: Sv: Magiske øyeblikk i Hellas
Skrevet av: fila11. mai 13, 19:13:00
Vårt siste bilde fra Mikro Xorio er tatt fra musikkbaren. Opplevelsen der hadde vært enda større dersom de hadde hatt live gresk musikk. Det hadde vært noe  :D
Tittel: Sv: Magiske øyeblikk i Hellas XORA NAXOS
Skrevet av: fila15. mai 13, 22:14:00
Det skrives mye om Naxos på HF og det er flott å lese. Noen av medlemmene sender glimrende skildringer derfra akkurat nå.
Vi ble betatt av gamlebyen i Naxos' hovedstad og deler gjerne noen av våre inntrykk fra et fantastisk sted

[attach=1]  [attach=2]  [attach=3]

[attach=4]  [attach=5]  [attach=6]

[attach=7]  [attach=8]  [attach=9]
Tittel: Sv: Magiske øyeblikk i Hellas
Skrevet av: Tjorven17. mai 13, 18:50:06
Helt enig, Fila, jeg syns også gamlebyen er veldig sjarmerende  :)
Tittel: Sv: Magiske øyeblikk i Hellas YIALOS PÅ SYMI
Skrevet av: fila25. mai 13, 11:00:30
Symi er nok et av mange høydepunkter på våre reiser i Hellas. Yialos er kanskje en av de triveligste byene vi har bodd i.

[attach=1]  [attach=2]  [attach=3]

[attach=4]  [attach=5]  [attach=6]

[attach=7]  [attach=8]  [attach=9]
Tittel: Sv: Magiske øyeblikk i Hellas VATHIA, LAKONIA.
Skrevet av: fila04. jul 13, 09:29:27
Nesten så langt sørover en kan komme i Peloponnes (Mani) ligger Vathia, tårnhuslandsbyen som ble bygget i det 18. og 19. århundre.
Husene ble bygget som små, private, festninger for at beboerne lettere skulle kunne forsvare seg mot inntrengere.

[attach=1]  [attach=2]  [attach=3]

[attach=4]  [attach=5]  [attach=6]

[attach=7]

Tittel: Sv: Magiske øyeblikk i Hellas
Skrevet av: JohnS04. jul 13, 10:19:50
På vestkysten av "foten" til Meganisi ligger Papanikolis-grotten der kaptein Latridis gjemte ubåten Papanikolis under 2. verdenskrig mens de bunkret mat og vann vha lokale fiskere. Denne ubåten ble bestilt etter første verdenskrig og bygget i 1925-1927. På tross av alder og mange mekaniske problemer var den aktiv under andre verdenskrig.


Jeg har visst ikke sett dette før, så litt forsinket kom jeg på et godt råd:  De fleste som besøker denne grotten, får den med seg på båtturer fra Lefkas, og den er en flott opplevelse.  Hvis dere vil ta en slik tur, så sjekk når dere kjøper billett at båten virkelig går inn i grotten.  Flere av båtene har så høy mast at de ikke kan gå inn, og man må nøye seg med å se grotten fra utsiden.  Det blir ikke den samme magiske opplevelsen, for å si det mildt....
Tittel: Sv: Magiske øyeblikk i Hellas
Skrevet av: fila04. jul 13, 11:39:02
Helt enig med JohnS. Vi reiste med Nicolaos og den gikk inn i grotten og snudde der.

[attach=1]

Her ligger Nicolaos i havn i Frikes, Ithaki
Tittel: Sv: Magiske øyeblikk i Hellas MONI EVANGELISTRIA, SKIATHOS
Skrevet av: fila07. jul 13, 11:35:52
Moni Evangelistria ligger en liten kjøretur, eller en litt lengre spasertur, nord for Skiathos by. Klosteret ble grunnlagt i det 18. århundret og det greske flagget vaiet over bygningene i 1807. Dette er et av de vakreste klosterne vi har besøkt i Hellas. Klosteret spilte en viktig rolle i frigjøringskrigen. General Kolokotronis og hans allierte var bl.a her ifm planleggingen av motstanden.

[attach=1]   [attach=2]   [attach=3]

[attach=4]   [attach=5]   [attach=6]

                   [attach=7]
Tittel: Sv: Magiske øyeblikk i Hellas PORTARA, NAXOS
Skrevet av: fila08. jul 13, 15:21:35
Mange av dere i HF har vært på akkurat dette stedet. Jeg syntes det var litt "magisk" å komme dit og beskue Naxos' landemerke på nært hold.
Portara står på Palatia, som en gang var landfast, men nå er en egen liten øy knyttet til Naxos med en molo. (Middelhavet har steget betydelig siden antikken.)
Portara er inngangen til en uferdig tempel og vender direkte mot Delos, Apollo's fødested. Av den grunn mener de fleste forskere at tempelet ble dedikert til Apollo, men noen tror det ble bygget til ære for Dionysos, som ble tilbedt på øya Naxos.
Tempelet ble påbegynt rundt 530 f.Kr. av tyrannen Lygdamis, men bare veggene ble ferdig før han ble styrtet i 506 f.Kr.
I det 5. og 6. århundre e.Kr., ble tempelet omgjort til kirke. Under venetiansk og tyrkisk styre ble det demontert og marmoren ble brukt til å bygge et slott. Døråpningen (Portara) var imidlertid så stort og tungt det kunne ikke brukes, så det blir stående alene blant ruinene.

[attach=1]   [attach=2]   [attach=3]

[attach=4]   [attach=5]
Tittel: Sv: Magiske øyeblikk i Hellas SAMIOPOULA
Skrevet av: fila09. jul 13, 19:03:06
Nede i havnen i Pythagorion ventet Ag. Thekli med kaptein Vassili med mannskap (kona og sønnen). 0945 la vi ut og gikk vel en time vestover sørkysten til vi kom til Samiopoula, øya der kapteinen er født og der foreldrene ligger begravet ved den lille kirken oppe i åsen. Vi ble satt i land og gikk over øya til en helt nydelig liten sandstrand. Etter et herlig bad i deilig vann gikk vi opp til tavenaen ved kirken til lunch. Et helt nydelig sted. Vi spiste stekt fisk, gresk salat og retsina. Etter en flott stund gikk vi ned til kaia og geitene. Så startet turen hjemover.  Ouzo, tomat og agurk ble servert (appelsin med kanel og søt vin på tur ut) om bord, vi fikk også badet på tur hjem. Vi var tilbake i Pythagorion litt før kl 1800.

[attach=1]   [attach=2]   [attach=3]

[attach=4]   [attach=5]   [attach=6]

[attach=7]
Tittel: Sv: Magiske øyeblikk i Hellas KOUROEN I APOLLONOS
Skrevet av: fila11. jul 13, 12:34:29
Kourosen i Apollonos, også kjent som Kolossen Dionysos, er 10,70 meter høy og 80 tonn tung uferdig statue av lys grå Naxosmarmor. Det ligger i et gammelt steinbrudd nær Apollonos, en liten by i den nordlige delen av Naxos. Statuen fra den arkaiske perioden i antikkens, 6-700 år f.Kr.
Statuen har også blitt tatt for å være en statue av Apollo pga nærheten til byen Apollonos.
En liknede statue finnes også i Flerio på Naxos.

Apollonos:

[attach=1]

Kourosen:

[attach=2]   [attach=3]   [attach=4]

Tittel: Sv: Magiske øyeblikk i Hellas OLD PLAYIA
Skrevet av: fila17. jul 13, 12:26:04
Et stort jordskjelv rammet de sørlige joniske øyene i Hellas den 12. august 1953. I midten av august var det over 113 registrerte jordskjelv i regionen mellom Kefalonia og Zakynthos. Skjelvet målte 7,2 på Richters skala, og det hevet opp hele øya Kefalonia med 60 cm og forårsaket omfattende skader på øyene Kefalonia og Zakynthos.
Også fastlandet ble berørt og den lille byen Playia (Old Playia), som ligger like sør for broen over til Lefkada, ble i ettertid tvangsevakuert på grunn av stor rasfare i det bratte terrenget byen lå i.

[attach=1]   [attach=2]   [attach=3]

[attach=4]   [attach=5]   [attach=6]

[attach=7]   [attach=8]   [attach=9]

[attach=10]
Tittel: Sv: Magiske øyeblikk i Hellas HERAION
Skrevet av: fila18. jul 13, 13:44:47
Noen minutters kjøring fra Pythagorion ligger Heraion, et sted som er viet til gudinnen Hera. Det er gjort funn som tyder på at det, i alle fall, har vært 7 templer på dette stedet. Det tidligste ble kanskje bygget i det 3. årtusdenet f.kr. I det 5. århundret e.kr ble det bygget en kristen kirke på stedet. Dette er historisk grunn, vel verdt et besøk når man er på Samos.

[attach=1]   [attach=2]   [attach=3]

[attach=4]   [attach=5]   [attach=6]

                   [attach=7]
Tittel: Sv: Magiske øyeblikk i Hellas
Skrevet av: Tommy18. jul 13, 20:48:11
Tsipouro, Kali Limni Karpathos. En väldigt magisk känsla infinner sig garanterat efter ett glas eller två :)

Tittel: Sv: Magiske øyeblikk i Hellas
Skrevet av: fila18. jul 13, 21:17:15
Tsipouro ER magisk  ;D
Tittel: Sv: Magiske øyeblikk i Hellas
Skrevet av: Magnolia18. jul 13, 21:38:33
(http://i255.photobucket.com/albums/hh132/Kalleberg/DSCF9675a_zps331d12e7.jpg) (http://s255.photobucket.com/user/Kalleberg/media/DSCF9675a_zps331d12e7.jpg.html)

Dette er ett av mine greske, magiske øyeblikk. Vi forstår hverandre - uten ord.
Tittel: Sv: Magiske øyeblikk i Hellas
Skrevet av: fila19. jul 13, 15:24:08
Fantastisk bilde fullt av stemning, Magnolia. :)
Tittel: Sv: Magiske øyeblikk i Hellas
Skrevet av: Tommy19. jul 13, 19:14:16
Skilda världar!!!! kanske kändes det som ett magiskt ögonblick för männen på kajen  ::)

Tittel: Sv: Magiske øyeblikk i Hellas APOCALYPSEKLOSTERET PÅ PATMOS
Skrevet av: fila19. jul 13, 19:17:18
Apocalypseklosteret og -grotten ligger omtrent halvveis opp i fjellet på Patmos, langs veien mellom Chora og Skala. Johannesklosteret, som ligger helt på toppen omsluttet av Chora, skulle egentlig ligget der Apocalypseklosteret ligger i dag, men ble flyttet lengre opp for å være mer beskyttet mot angrep. Apocalypsegrotten antas å være stedet der Johannes fikk sine åpenbaringer som skrev i Åpenbaringens bok  I 1999 erklærte UNESCO grotten som et "verdensarvsted".
Det var ikke lov å ta bilder inne i grotten, bildet er derfor hentet fra hjemmesidene til klosteret.

[attach=1]   [attach=2]

[attach=3]   [attach=4]
Tittel: Sv: Magiske øyeblikk i Hellas
Skrevet av: fila19. jul 13, 19:19:30
Tommy: Magisk kontrast i bildet og da mener jeg ikke fototeknisk kontrast. Tankevekker!
Tittel: Sv: Magiske øyeblikk i Hellas ELAFONISI
Skrevet av: fila04. aug 13, 10:23:10
Mange av dere har ganske sikkert vært på Elafonisi-stranden på Kretas sørvestre hjørne. Vannet er turkist og sanden er farget rosa av knuste skjell. Utenfor ligger øya Elafonisi og dit kan man vade fordi vannet er så grunnt. På øya er det mulig å finne et stille sted, om ikke for seg selv, så i alle fall litt roligere enn på stranda.
Også denne idyllen har sin tragiske historie. 24. april 1824 ble flere hundre flyktninger, som hadde gjemt seg på øya, mens de ventet på båttransport, massakrert av Ottomanske soldater.
Vi besøkte Elafonisi i 2006 og i 2012. På den tiden hadde det skjedd mye på godt og ondt. Det var kommet strandbarer, en armada av solsenger, toiletter, parkeringsplass m.m., men Elafonisi er fortsatt en idyll.

2006:

[attach=1]   [attach=2]   

2012:

[attach=4]   [attach=5]   [attach=6]

[attach=7]   [attach=8]   [attach=9]

[attach=10]   
Tittel: Sv: Magiske øyeblikk i Hellas
Skrevet av: kaka04. aug 13, 10:28:58
Det ser fortsatt fint ut der, men jeg synes alltid det er vemodig når jeg har gledet meg over rolige plasser, - som senere blir fylt med musikken fra strandbarer ( mer og mer "dundrene" ut over ettermiddagen)

Men, det er kanskje ikke musikken som dominerer her. Jeg må jo innrømme at jeg synes det er deilig med solseng, parasoll og adgang til toaleta.

Tragisk historie om flyktningene:
Tittel: Sv: Magiske øyeblikk i Hellas AGHIOS IOANNIS, SKOPELOS
Skrevet av: fila11. aug 13, 15:08:27
Aghios Ioannis-klippen  på Skopelos med sin lille kirke på toppen er kanskje mest kjent for innspillingen av bryllupet i Mamma Mia-filmen der i 2007. Man kommer dit ved å kjøre mot Glossa og ta til høyre før en kommer inn i byen.
For å komme opp til kirken må en gå de 105 trappetrinnene opp, 100 meter til værs. Vi var der første gang i 1999 og så igjen 10 år senere. Da var det kommet ordentlig rekkverk opp trappene og ikke så nifst å gå, sikkert et resultat av filminnspillingen.
Legenden sier at lokalbefolkningen så et lys oppe på klippen flere kvelder på rad. En kvinne befalte de til å gå opp for å finne ikonet som lå der. De hugde trinnene inn i klippen, kom seg opp og fant ikonet. Dette bragte de med seg til en nærliggende kirke, men det forsvant derfra og ble gjenfunnet oppe på klippen. Dette tok de som et tegn og bygde kirken oppe på klippen.
Aghios Ioannis er obligatorisk når en besøker Skopelos.

1999:

[attach=1]   [attach=2]   [attach=3]

[attach=4]   [attach=5]


 2009:

[attach=6]   [attach=7]   [attach=8]

[attach=9]   [attach=10]

Tittel: Sv: Magiske øyeblikk i Hellas JOHANNESKLOSTERET PÅ PATMOS
Skrevet av: fila15. aug 13, 17:34:25
Dette flotte byggverket er beskrevet tidligere her på HF. Her er min opplevelse av helligdommen:
Lenge før båten legger til kai i Skala på Patmos kan en se Johannesklosteret som troner på toppen av øya, omgitt av de gamle husene i Chora. Klosteret ble grunnlagt og bygget fra år 1088 av soldatpresten Aghios Khristodhoulos som fikk Patmos i gave av keiser Alexios Komnenos. Klosteret er imponerende med sine 15 meter høye murer og grunnflate på 53 x 70 meter. Ca 40 munker har sitt daglige virke der. UNESCO har klosteret på sin verdensarvliste.

[attach=1]  [attach=2]  [attach=3]

[attach=4]  [attach=5]  [attach=6]

[attach=7]  [attach=8]  [attach=9]

[attach=10]
Tittel: Sv: Magiske øyeblikk i Hellas ANYDRI KRETA
Skrevet av: fila26. aug 13, 18:09:55
Anydri Beach ligger en flott spasertur på ca en time østover fra Paleochora på Kreta. Det er også mulig å komme dit med sykkel og bil. Anydri betyr vannmangel, men jeg garanterer at der er masse deilig vann til å bade i. Den vestre del av stranden er en steinstrand med runde, fine steiner. Likevel er badesko lurt. Den østre delen av stranden har sanddyner på land og fine forhold for snorkling i sjøen. Midt mellom ligger en liten taverna der en får dekket behovet for mat og drikke.

[attach=1]   [attach=2]   [attach=3]

[attach=4]   [attach=5]   [attach=6]

[attach=7]
Tittel: Sv: Magiske øyeblikk i Hellas ELVEN STYX
Skrevet av: fila30. aug 13, 21:32:16
Elven Styx (Archeron) går forbi Mesopotamas, der Necromanteion ligger, og ned til Ammoudia.
Styx danner grensen mellom jorden og dødsriket i følge mytologien. De døde ble rodd over elven og til dødsriket Hades.
Styx hadde mirakuløse krefter og kunne gjøre folk usårlige. I følge tradisjonen ble Akilles dyppet i elven mens han var barn og fikk således sin usårbarhet, unntatt hælen sin som hans mor holdt ham i.

[attach=1]   [attach=2]   [attach=3]

[attach=4]   [attach=5]   [attach=6]

[attach=7]   [attach=8]   [attach=9]
Tittel: Sv: Magiske øyeblikk i Hellas OLYMBOS KARPATHOS
Skrevet av: fila08. sep 13, 09:44:39
Olymbos er et av mange steder der flere av HF's medlemmer har vært. Her er mitt intrykk fra dene "magiske" byen:
Olympos ligger i den nordlige delen av Karpathos ca 58 km fra Pigadia. Fra Spoa kan man kjøre til Olymbos, men vi tok båt fra Pigadia til Diafani (vel 1 time) og buss opp til Olymbos (ca 20 minutter).
Olymbos ligger i bratt terreng i skråningen av fjellet Profitis Elias. Gatene er trange og bilfrie og utsikten er formidabel.
Det var ca 75 vindmøller i Olympos som en gang var en stor produsent av mel til brød. Vi var spent på å se brød bli bakt i steinovener ute i gatene, slik vi hadde lest oss til. Det fikk vi ikke, ovnene stod der kalde og ute av bruk.
De ca 450 innbyggere forsøker å ta vare på tradisjonene og noen av kvinnene går i tradisjonelle folkedrakter. Olymbos var et matriakalsk samfunn der kvinnene styrte mens mennene var borte på arbeid, noe byen fortsatt bar preg av.
Masse fint håndarbeider var til salgs i små butikker i de gamle husene. Da vi skulle handle og var usikker på om vi hadde nok kontanter var svaret "No problem" og den eldre damen i folkedrakt dro frem en trådløs kortleser. Sjarmerende.

Havnen Diafani:

[attach=1]

[attach=2]   [attach=3]   [attach=4]

[attach=5]   [attach=6]   [attach=7]

[attach=8]
Tittel: Sv: Magiske øyeblikk i Hellas THESSALONIKI
Skrevet av: fila02. nov 13, 16:34:55
Thessaloniki er Hellas' nest største by med nesten 800.000 innbyggere. Byen ble grunnlagt i år 315 av kong Kassandros av Makedonia. Mye av den gamle bebyggelsen forsvant i en stor bybrann i 1917, derfor har store deler av byen i dag et relativt moderne utseende.
Det hvite tårnet i Thessaloniki er selve landemerket i Thessaloniki og ligger nede ved strandpromenaden. Tårnet ble reist under det Osmanske riket, og ble brukt som fengsel. Da Hellas overtok kontrollen av Thessaloniki i 1912 ble tårnet hvitvasket og festningsmurene rundt tårnet ble fjernet. Tårnt er 27 meter høyt med en diameter på 23 meter og er i dag et museum.
Dimitrioskirken ble bygget som en hyllest til St Dimitrios, Thessalonikis skytsengel. Kirken ble bygget på graven til Dimitrios, og det er muligheter for å besøke krypten hvor Dimitrios ble holdt fanget og drept på grunn av sin kristne tro.

[attach=1]  [attach=2]  [attach=3]

[attach=4]  [attach=5]  [attach=6]

[attach=7]  [attach=8]  [attach=9]

Tittel: Sv: Magiske øyeblikk i Hellas APIRANTHOS, NAXOS 1
Skrevet av: fila06. nov 13, 20:08:50
Mange av dere på HF har vært i  Apiranthos, marmorbyen på Naxos. Byen er karakteristisk med sine steinhus og marmorbelagte gater. Innbyggerne i byen stammer fra flyktninger som måtte flykte fra Kreta pga tyrkernes udertrykkelse der. Byen er også kjent for sin kommunistiske sympatier. Apirantos' mest kjente er kanskje Manolis Glezos som, under 2. verdenskrig, firte nazi-flagget og heiste det greske flagget på byens acropolis.

[attach=1]  [attach=2]  [attach=3]

[attach=4]  [attach=5]  [attach=6]
Tittel: Sv: Magiske øyeblikk i Hellas APIRANTHOS, NAXOS 2
Skrevet av: fila06. nov 13, 20:10:23
Mange av dere på HF har vært i  Apiranthos, marmorbyen på Naxos. Byen er karakteristisk med sine steinhus og marmorbelagte gater. Innbyggerne i byen stammer fra flyktninger som måtte flykte fra Kreta pga tyrkernes udertrykkelse der. Byen er også kjent for sin kommunistiske sympatier. Apirantos' mest kjente er kanskje Manolis Glezos som, under 2. verdenskrig, firte nazi-flagget og heiste det greske flagget på byens acropolis.

[attach=1]  [attach=2]  [attach=3]

[attach=4]  [attach=5]  [attach=6]
Tittel: Sv: Magiske øyeblikk i Hellas Porto Katsiki på Lefkada
Skrevet av: fila13. nov 13, 20:06:19
Denne stranden har jeg nevnt i en annen tråd, men jeg synes absolutt den kan nevnes en gang til. Det går greit å kjøre dit med bil, den siste halve milen er veien litt kronglete og det kan, til tider, være stor trafikk. Ellers kan en komme dit med badebåter fra Nidri og Vasiliki.
Vi kjørte fra Nidri sørover gjennom Vlyho, Marandochori og Kondareno til Vasiliki. Vi fortsatte gjennom Ponti, så nordover gjennom Aghios Petros og vest til Dragano. Derfra sørover vestkysten gjennom Athani og ned til Porto Katsiki.  Før vi gikk ned de 104 trappetrinnene til stranda var det muligheter til forfriskninger på tavernaen som ligger på toppen. En av to-tre "strandopplevelser" i Hellas som har gjort størst inntrykk på oss.

[attach=1]  [attach=2]  [attach=3]

[attach=4]  [attach=5]
Tittel: Sv: Magiske øyeblikk i Hellas Aghios Savvas på Kalymnos
Skrevet av: fila04. des 13, 21:52:47
Vasilios ble født i Herakleitsa i 1862.  Han gikk i kloster på Mount Atos i en alder av 12 år, der han bl.a studerte ikonografi og musikk.
Som munk fikk han navnet Savvas. Savvas reise svært mye rundt, både i Hellas og utenlands.
Sine siste år tilbragte han på Kalymnos, der han levde et stille og asketisk liv til han døde i 1947. Aghios Savvas var bl.a kjent for sin helbredende kraft.
På fjellet over Pothia er det bygget et kloster med en vakker kirke til minne om denne helgenen.

Tittel: Sv: Magiske øyeblikk i Hellas Rina på Kalymnos
Skrevet av: fila12. des 13, 19:52:41
Etter å ha kjørt over fjellet fra Aryinonda, ned den vakre og frodige Vathydalen kom vi ned til Rina, Vathy's havn. Rina ligger vakkert til i bunnen av en trang, liten "mini-fjord". Poppey's taverna i Rina er regnet som en av Kalymnos' beste og det var godt å sitte der og nyte dette vakre stedet med en kopp kaffe.

[attach=1]    [attach=2]

[attach=3]    [attach=4]

[attach=5]    [attach=6]
Tittel: Sv: Magiske øyeblikk i Hellas
Skrevet av: kaka12. des 13, 21:22:09
Fine bilder, Fila!
Tittel: Sv: Magiske øyeblikk i Hellas Teledos
Skrevet av: fila04. feb 14, 21:50:50
5-10 minutter med båt fra Myrties på Kalymnos ligger stille og fredelige Telendos. Øye hang sannsynligvis sammen med Kalymnos, men øyene ble adskilt under en serie jordskjelv i år 554 e.kr. Øya er 3,8 x 1,6 km og det bor toppen 60 fastboende der. Er man ute etter fred og ro er Telendos et godt alternativ.

[attach=1]   [attach=2]   [attach=3]

[attach=4]   [attach=5]   [attach=6]

[attach=7]                      [attach=8]

[attach=9]                      [attach=10]
Tittel: Sv: Magiske øyeblikk i Hellas
Skrevet av: Tjorven06. feb 14, 18:41:20
Her var det mange fine stemninger, fila  :)
Tittel: Sv: Magiske øyeblikk i Hellas KORFU
Skrevet av: fila14. feb 14, 14:38:22
Det er lenge siden og det vises på bildene. De er scannet fra papirfoto tatt med et ikke alt for godt kamera. Kanskje Korfu er magisk for meg, ikke bare for at det er en fin øy, men også for at det var en av våre første turer til Hellas. Jeg glemmer aldri, da vi tidlig en morgen, startet på veien ned fra fjellet mot Agios Gordis, der vi bodde. Det var virkelig magisk. Vi bodde på Hotell Alexandros, som enda er i drift og har egen hjemmeside, men jeg tror ikke at de er tilknyttet noen turoperatør. Stor leilighet med peis og tørr ved, 35-40 grader ute. GeeBee; handelsmannen nede i veikrysset muntret oss hver gang vi gikk forbi. Mange flotte turer rundt på øya. Jeg lurer enda på hva som skjedde med den vannflasken med Tsipporo som vi glemte i kjøleskapet da vi reiste hjem.

[attach=1]  [attach=2][attach=3]  [attach=4]
Tittel: Sv: Magiske øyeblikk i Hellas
Skrevet av: JohnS15. feb 14, 00:27:40
Agios Gordis var jo et vakkert sted, og vi bodde på Nereides, trivelig hotell direkte på stranden.  Gode tavernaer, men alt i alt var det nok det mest gudsjammerlig kjedelige stedet vi noen gang har bodd i Hellas.  Lang vei til mer spennende steder som Korfu by og Paleokastritsa, som var fantastiske.  Beklager, men nesten de eneste magiske øyeblikkene for meg var solnedgangene.  Til gjengjeld var de fantastiske, og jeg tror jeg tok flere hundre solnedgangsbilder der.  Og med min historikk når det gjelder fotografering, er jo det nokså storveies...... ;D
Tittel: Sv: Magiske øyeblikk i Hellas
Skrevet av: polyanna16. feb 14, 05:17:03
En egen sjarm med gamle bilder. Har ikke vært på Korfu, men kan forstå litt av den magiske følelsen du forteller om.
Som førstegangs-reisere kjennes alt så 'nytt' og 'annerledes', en kan bli helt bergtatt om alt klaffer eller kjennes 'riktig'. Ekstra koselig når hele familien kan dele så gode opplevelser.  :D
Tittel: Sv: Magiske øyeblikk i Hellas
Skrevet av: Tore23. jun 14, 10:30:03
Vakkert fruktbart landskap med en flott strand:Falassarna.
Tittel: Sv: Magiske øyeblikk i Hellas KATARAKTIS OG KALI STRATA PÅ SYMI
Skrevet av: fila12. jan 15, 22:25:05
Kataraktis-trappen går fra havnen i Yialos og opp til Chora. Dette er den eldste forbindelsen mellom havnen og Chora. Kali Strata ble bygget i det 19. århundre, angivelig for at kjøpmennene i Chora skulle slippe å gå langs geitestiene når de skulle ned til havnen. Trappen starter like ved Taverna Trata i Yialos og etter 350 trinn er man oppe i Chora. Trappen er omgitt av gamle, fine villaer fra 19-hundretallet.

[attach=10]  [attach=9] [attach=8]

[attach=2]  [attach=1]  [attach=4]  [attach=3]

[attach=6]  [attach=7]  [attach=2]  [attach=1]

[attach=3] [attach=6]
Tittel: Sv: Magiske øyeblikk i Hellas
Skrevet av: Katherina13. jan 15, 11:19:59
 :kissand: Tusen takk fila for at du deler noen av dine greske, magiske øyeblikk med oss. Mens jeg blar meg gjennom kommer det ene sukket etter det andre. Du får meg til å drømme, mimre og lengte. Noe er kjent og kjært, noen steder står på ønskelista og noen er helt ukjent. Men skulle gjerne vært der også. Fint at du forteller både om opplevelser og bakgrunn for de forskjellige stedene.  :kd66:
Tittel: Sv: Magiske øyeblikk i Hellas
Skrevet av: therese13. jan 15, 17:59:42
Nå fikk jeg fryktelig lyst til å dra til Hellas!
- umiddelbart!!
Tittel: Sv: Magiske øyeblikk i Hellas GLIKO NERO OG LOUTRO
Skrevet av: fila01. aug 15, 22:28:24
Etter en tid med kortsluttet grafikkort, er det hyggelig å kunne bidra på forumet igjen.
Busstur fra Chania til Sfakion, båt til Gliko Nero (Sweetwater Beach), etterfulgt av vel en times spasertur til Loutro. Det var godt å ta inn på Pavlos og nyte en Mythos og helgrillet lam om kvelden.
Tittel: Sv: Magiske øyeblikk i Hellas GROTTEN PÅ ANTIPAROS
Skrevet av: fila07. okt 15, 21:20:11
Grotten på Antiparos er regnet som en av verdens vakreste grotter. Stalagmitten ved grottens inngang er beregnet til å være 45 millioner år gammel. Der er 411 trappetrinn ned til bunnen av grotten som ligger ca 100 m ned i fjellet. Både Lord Byron og Kong Otto skal ha besøkt denne grotten. Grotten MÅ besøkes dersom man er i nærheten.
Tittel: Sv: Magiske øyeblikk i Hellas LINDOS ACROPOLIS
Skrevet av: fila25. jun 16, 10:49:26
Lindos Acropolis ble sannsynligvis påbegynt 300 år f.kr, senere har flere byggverk kommet til helt opp til 1300-tallet. Ved foten av trappen som fører opp til Acropolis er et relieff av et rhodensk triem (krigsskip) hugget inn i fjellet ca 180 år f.kr. Fra Acropolis har en en fantastisk utsikt over Lindos med sine ca 1200 fastboende innbyggere.
Tittel: Sv: Magiske øyeblikk i Hellas
Skrevet av: anemos26. jun 16, 02:23:30
Lindos er nydelig.
Tittel: Sv: Magiske øyeblikk i Hellas ASCLEPEION, KOS
Skrevet av: fila18. jun 17, 12:21:06
Det finnes over 300 Asclepeion'er rundt i verden og de  er oppkalt etter medisinguden Asclepius.  Asclepeion på Kos er det mest kjente. Det ble bygget ca 400 år f.kr og ligger 4 km øst for Kos by, ved landsbyen Platani. Legekunstens far, Hippokrates, fikk sin opplæring der, ble senere lærer og bygde opp den medisinske skolen. Asclepeion på Kos er av mange regnet som det første "moderne" sykehus fordi helbrederne der var opptatt av å systematisere sin kunnskap. På stedet fantes både medisinsk skole, forskjellige behandlingstilbud, rent og mineralrikt vann, varme bad m.m.
Tittel: Sv: Magiske øyeblikk i Hellas ZIA, KOS
Skrevet av: fila29. jun 17, 14:00:16
I siden til fjellet Dikeos ligger den lille byen Zia. Selv om det er ganske mye turister der, er det litt magisk å besøke denne byen. Utsikten ned mot nordkysten av Kos med Tigaki, Aliki og Marmari er flott. Ikke mindre flott er utsikten mot naboøyene Pserimos og Kalymnos. Å dra til Zia og nyte solnedgangen bak Kalymnos, sammen med god mat og drikke på en av tavernaene, er verdt noen timer av reisen.
Tittel: Sv: Magiske øyeblikk i Hellas ZAKYNTHOS
Skrevet av: fila03. okt 17, 08:59:44
Argassi, der vi bodde, og de andre turiststedene på Zakynthos er det ikke så mye magisk med. Naturen på øya, særlig nordvestkysten, er derimot vakker. Stupbratte klipper og et utall grotter preger denne kyststripen som oppleves aller best fra båt. I Laganas-bukta fikk vi se skillpadder og på Marathonissi ble vi overbevist om at reirplassene blir godt beskyttet, tross mange besøkende. Navagio (Shipwreck Beach) er nok også sikkert magisk dersom en kommer seg dit på en tid der det ikke er så masse folk der. De blå grottene helt i nord er vakker. ATV-turen rundt på øya var trivelig, men naturen på land var sterkt preget av alle skogbrannene som hadde herjet øya. Som ellers i Hellas møtte vi mange hyggelige og hjelpsomme mennesker på Zakynthos.
Tittel: Sv: Magiske øyeblikk i Hellas PÅ SOOTER PÅ SKOPELOS
Skrevet av: fila31. jan 18, 13:09:35
Vår første tur til Skopelos var i 1999. Skopelos sies å være den grønneste øya i Middelhavet. Der finnes skoger av Aleppofuru og Kermeseik, oliventrær og frukttrær. Det å kjøre scooter gjennom disse skogene husker jeg som magisk. Skyggene, solgløttene og, ikke minst, duftene.
Utgangspunktet vårt var i Skopelos by. Vi leide oss scootere (mopeder) av typen Yamaha Townmate 80cc, et klassisk kjøretøy som man ennå kan se i Hellas.
Flere turer gikk fra byen, sørover gjennom skogen, til Limnonari-stranden
Litt oppe i lia ovenfor byen var det fin utsikt både for oss og for geitene
Et annet flittig besøkt sted var Miliastranden
Turen nordover til Glossa er ca 2,5 mil gjennom flott landskap
Fra Glossa er det fin utsikt til til Loutraki
Fra Glossa er det ikke langt til Agios Ioannis, den kjente lille kirken på Sto Kastri-klippen. Veien dit ned var den gang en liten utfordring med to-hjuling, men det gikk med litt forsiktighet
Kaffe og badestopp på tur hjem i Elios (Neo Klima) toppet det hele
Tittel: Sv: Magiske øyeblikk i Hellas TSANTALI-BRYGGERIET
Skrevet av: fila04. feb 18, 16:09:23
Under et besøk i Halkidiki i 2002 tok vi turen fra Nea Skioni til Thessaloniki. Midtveis, i Agios Pavlos, ligger Tsantali-bryggeriet. Jeg regner med at de fleste av dere har smakt produkter derfra. Bedriften ble først etablert i Serres i Trakya i nåværende Tyrkia av grunnleggeren Evaggelos Tsantalis i 1938. I 1945 flyttet bedriften til Hellas, hvor de har produksjonsanlegg og vingårder på 5-6 steder. Opprinnelig produserte de bare ouzo og tsipporo, men er nå en stor vinprodusent, som produserer opp mot 20 millioner liter pr år.
Det var interessant å få følge produksjonen fra druene kom inn og til de ferdige produktene. Smaksprøver ble det også.
Tittel: Sv: Magiske øyeblikk i Hellas
Skrevet av: bengalow04. feb 18, 21:31:11
En liten rättelse: Serres ligger inte i nuvarande Turkiet - det låg i Ottomanska riket fram till första Balkankriget 1912-13, när Trakien återerövrades till Grekland. När Tsantalis vinproduktion började 1938 så var det i Grekland (Trakien) - inget annat...Den gången man bara producerade tsipouro (från 1890) var det under "Ottomanen". Turkiet bildades 1908, om jag inte tar fel...med Atatürk som ledare.
Tittel: Sv: Magiske øyeblikk i Hellas MUSIKKTAVERNA TO ADESPOTO I XANIA
Skrevet av: fila09. feb 18, 13:37:41
Å besøke denne meget spesielle tavernaen i Xania var virkelig magisk og anbefales stekt.

To Adespoto skriver om seg selv:
Musikktaverna Adespoto ligger i ruinene av et gammelt tre-etasjes herskapshus i Chania som ble ødelagt av en bombe under krigen i 1940. Uten å gjøre store forandringer, har de skapt et idyllisk miljø omgitt av stein, tre, planter, blomster og lyder for å nyte lokale smaker, satt sammen av de beste ingrediensene fra Chania-området.
 
Nyt min lille videosnutt fra vårt besøk der:
https://www.youtube.com/watch?v=naTImd3dT3s
Tittel: Sv: Magiske øyeblikk i Hellas
Skrevet av: bengalow09. feb 18, 13:59:15
Det verkar vara "mörksens makter" som regerar där. Man såg ju ingenting utom fönsterkarmarna med ljus i...
Tittel: Sv: Magiske øyeblikk i Hellas MUSIKKTAVERNA TO ADESPOTO I XANIA
Skrevet av: fila09. feb 18, 14:22:30
Mørk var det og videolys ville ha blitt dårlig mottatt🙄. Har du sett videoen i fullskjermsvisning, da blir det noe bedre.
Tittel: Sv: Magiske øyeblikk i Hellas
Skrevet av: dagstaalesen@hotmail.com10. feb 18, 13:46:42
Det er riktig at det ble bedre med stor skjerm. Det ser riktig koselig ut der med masse fin musikk.
Tittel: Sv: Magiske øyeblikk i Hellas METEORA IGJEN
Skrevet av: fila11. feb 18, 21:35:48
Jeg har tidligere i denne tråden lagt ut bilder fra Meteora. Tenkte at det måtte være lov å legge ut en liten videosnutt også fra dette fantastiske stedet:

De seks gjenværende av de opprinnelige 24 klostrene i Meteora er den nest største samling av slike klostre i Hellas. Bare på Mt. Atos i Halkidiki er det flere. Meteora er på UNESCO's liste over verdens natur- og kulturarv.
Nøyaktig når de er bygget er usikkert. Det største av dem, Megalou Meteora, Ble bygget midt på 1300-tallet. Varlaam ble bygget rundt 1517. Vi kjørte fra Parga til Kalambaka, der vi bodde mens vi besøkte dette fantastiske stedet

https://youtu.be/hqGWNBHD2_o
Tittel: Sv: Magiske øyeblikk i Hellas KALI STRATA OG KATARRAKTIS, SYMI
Skrevet av: fila13. feb 18, 11:20:32
Gialos er havnen på Symi. Her hadde borgerskapet sine arbeidsplasser, mens de bodde i sine vakre villaer i åsen opp mot Chorio. For å slippe å gå opp og ned på gamle geitestier, ble det bygget trapper mellom Chorio og Gialos.
Kali Strata (den gode gaten) ble bygget på 1800- og 1900-tallet. Den er ca 1 km lang og har ca 400 trappetrinn. Utsikten fra Kali Strata over Gialos er fantastisk. Vi brukte ca 35 minutter på å gå opp.
Katarraktis er en eldre trapp og ligger på baksiden av åsen. Det tar ca 15 minutter å gå ned fra Chorio til Gialos .
Bli med oss på en tur opp Kali Strata og ned Katarraktis.

https://youtu.be/awfZIyNceI4
Tittel: Sv: Magiske øyeblikk i Hellas TELENDOS
Skrevet av: fila15. feb 18, 00:16:47
Telendos ligger nordvest for Kalymnos, adskilt av et sund på 700 m. Telendos ble separert fra Kalymnos under et jordskjelv i år 535. Fra Myrties tar det 10 minutter med bår over til Telendos.
Telendos med sine ca 50 innbyggere byr på stillhet, ro og en storslått natur.


https://www.youtube.com/watch?v=9eLHVmpVX8g
Tittel: Sv: Magiske øyeblikk i Hellas APEIRANTHOS, CHALKIO OG APOLLONAS PÅ NAXOS
Skrevet av: fila16. feb 18, 01:00:29
Bli med oss på et kort besøk i Apeiranthos, Chalkio og Apollonas på Naxos:

https://www.youtube.com/watch?v=Me90mhSk5qM
Tittel: Sv: Magiske øyeblikk i Hellas KOUROI PÅ NAXOS
Skrevet av: fila16. feb 18, 22:46:37
Kouroi er statuer av unge menn, vanligvis nakne, fra den arkaiske perioden i det gamle Hellas. Slike statuer finnes i hele den gresk-talende verden. På Naxos kan du se slike kouroi like utenfor Melanes og Apollonos. Disse er ca 6 meter høye, er sannsynligvis laget i det 7. århundre. Sannsynligvis var de ment å holde taket i et tempel, men at de ble etterlatt på grunn av dårlig kvalitet i marmor.

https://www.youtube.com/watch?v=WdmoaRl-3F8
Tittel: Sv: Magiske øyeblikk i Hellas CHORA PATMOS
Skrevet av: fila17. feb 18, 18:45:35
Chora  Patmos er mange ganger blitt kalt dronningen av alle Chora’er, ikke bare på grunn av Johannes-klosteret, men for de bysantinske villaene som er unike for øya.
Hvitkalkede hus, herskapshus, kapteins-boliger, smale gater og smug, som alle går tilbake til det 15. århundre, er en av grunnene til at denne Chora’en kanskje er en av de vakreste i Hellas

https://youtu.be/Kn97O2aY9bE
Tittel: Sv: Magiske øyeblikk i Hellas
Skrevet av: Ole18. feb 18, 23:39:18
Herlig gjensyn med Chora, Patmos!
Tittel: Sv: Magiske øyeblikk i Hellas DEN VENETIABSKE BORGEN I PARGA
Skrevet av: fila20. feb 18, 13:04:07
Den venetianske borgen i Parga ligger på toppen av en høyde med utsikt over byen og ble brukt til å beskytte byen fra fastlandet og havet. Det ble opprinnelig bygget i det 11. århundre av innbyggerne i Parga for å beskytte byen deres fra piratene og tyrkerne, men det ble delvis ødelagt av invasjoner. I det 13. århundre gjenoppbygget venetianene borgen for å styrke området. I 1452 ble Parga okkupert av tyrkerne og  da ble en del av borgen ødelagt.
Deretter ble den i det 16. århundre ombygd for fjerde gang av venetianerne, som gjorde borgen til en sterk festning. De bygde åtte tårn utenfor borgen og to sisterner for å forsyne slottet med vann i krigstid.


https://www.youtube.com/watch?v=CAKV5-JO-PI