Skrevet av Emne: Løst og fast fra Plakias med tilliggende herligheter - Sept 2013  (Lest 17825 ganger)

Innlogget Kabi

 • Innlegg: 196
  • Vis profil
Nok en gang en fornøyelig rapport fra deg,JohnS :)

Utlogget karri

 • Innlegg: 2440
 • You`ll never walk alone
  • Vis profil

  Som vanlig glemte jeg at jeg hadde et kamera i hånden, og reservekamera i lomma....  :-(


Du er unnskyldt JohnS!  ;D Jeg har helt klare bilder i hodet mitt av det hele, ser det kanskje ikke akkurat sånn som du så det.... Men, jeg ser det godt nok.  :) :)
Takk for at du deler opplevelsene dine i ord og noen  bilder.
Det jeg prøver å si er at dine ord er bilder gode nok for meg.  ^-^ KOSER MEG!!
KARRI

Utlogget Anita

 • Innlegg: 909
  • Vis profil
Koser meg ... tusen takk for at du deler med herlige beskrivelser  :)
med sunn galskap og dårlig hukommelse blir livet en fantastisk reise

Utlogget kaka

 • Innlegg: 9143
  • Vis profil
Kjente at jeg kunne tenkt meg en tur innom der (også)
Selv om jeg også  får bilder i hodet når jeg leser diner fornøyelige beretninger, skulle jeg gjerne sett enda mer  :)
Men du er jo en grundig observatør, som ikke gjerne lar et kamera komme mellom deg og opplevelsen.
Det kalles kanskje å være helt tilstede i øyebikket. ;)
KariK

Utlogget JohnSTopic starter

 • Innlegg: 1166
  • Vis profil
Kotsifou-kløfta

For en gangs skyld:  Denne kløfta som ligger like nordvest for Plakias kjørte jeg en omvei, ens ærend for å ta noen bilder,  så da greide selv ikke jeg å glemme det!

Har kjørt gjennom denne kløfta før, og synes det er et utrolig vakkert sted.  Ved inngangen til kløfta er det ei lita kirke som er viet til St. Nikolaos.  Det så ut til at hele anlegget rundt kirka har blitt kraftig oppgradert helt nylig.  Flott håndverk, som gav en helt ny dimensjon til området.At appellere til fornuften er verdens største slag i luften (Kumbel)

Utlogget karri

 • Innlegg: 2440
 • You`ll never walk alone
  • Vis profil
 :help:

Er vel dette som kalles overhengende fare. Mektig!!
KARRI

Utlogget JohnSTopic starter

 • Innlegg: 1166
  • Vis profil
Jeg glemte å skrive at skiltet til kirka er den første gang jeg har lagt merke til  mer eller mindre ofisiell skilting med russisk(?) tekst i tillegg til gresk, og ikke engelsk. I alle fall er det kyrlliske bokstaver. Jeg lurte litt på om det kunne ha sammenheng med at den ortodokse kirka står sterkt i Øst-Europa, f.eks. i Serbia....   Noen som kan tyde hva som står der, og fortelle hvilket språk det er? 
« Siste redigering: 19. Okt. 13, 21:06:24 by JohnS »
At appellere til fornuften er verdens største slag i luften (Kumbel)

Utlogget JohnSTopic starter

 • Innlegg: 1166
  • Vis profil
Turismens dag

Hver år blir turismens dag feiret mange steder i Hellas 27. september.  Jeg ve ikke hvor utbredt feiringen er, vi har vært i Hellas en god del ganger på denne datoen, men har bare vært borti feiring i større omfang før i Agios Nikolaos, hvor man til gjengjeld virkelig slo på stortromma.

Det gjorde man også i høyeste grad i Plakias.  Kvelden før den store dagen var det et lite opptog med musikk gjennom gatene... eehh gata får man vel si, siden det stort sett bare finnes en, og bord med store mengder raki man bare kunne forsyne seg av.  På selve dagen ble det bygget scene på den store parkeringsplassen i sentrum, og det ble satt opp langbord og stoler for 3 - 400 mennesker.I 8-tida på kvelden braka det løs, etter en konkurranse om å sikre seg de beste plassene ved bordene.  Det var et blanding av turister og lokale, kanskje med turistene i et lite flertall.  Unge og gamle i salig blanding.Borgermesteren holdt en passe lang tale, eller kanskje vel så det også.  Jeg la merke til at filoxenia - gjestfrihet - var ordet som spilte en sentral rolle i talen.  Så ble hele talen gjentatt av ei dame som var passe god i engelsk, og deretter av ei ditto på tysk, så etter hvert tok seremoniellet sin tid.

Men så var det mat.  En rekke damer administrerte en kjempebuffet, som etter det jeg forstod var donert fra alle restaurantene i området.  Damene samla et passe utvalg  på en papptallerken, som en meze eller pikilia.  Det var store variasjoner i utvalget fra tallerken til allerken.  Det laga seg jo selvfølgelig en kjempekø foran buffeten, siden denne form for servering tok sin tid.  En god del av gjestene var engelskmenn, som jo er verdensmestre i å stå i kø på en disiplinert måte. 

Det samme kan ikke direkte sies om grekerne.  Mange av dem fulgte den gamle regelen om at det var ingen vits i å stille bakerst i køen, for der stod det jo noen fra før. Det får jo være måte på filoxenia også....   De rusla freidig framover ved siden av køen, og tok et skritt sidelengs inn på første plass foran disken.  Der tok de seg god tid med å peke og velge ut de godbitene de hadde mest lyst på, mens alle  andre pent tok mot den tallerkenen de ble tilbudt.  La meg uten å henge ut noen si at de yngre generasjonene var mer tilbakeholdne, og fulgte stort sett køen.  De godt voksne  mennene var heller ikke av de verste, for å si det sånn......   ;)

Ved en annen disk fikk man all den vin man måtte ønske, hvit og rød, samt vann og mineralvann.

Og så var det musikk.  Og dette var "orntlig" gresk musikk, uten de utslitte sviskene som kverner rundt og rundt på så mange tavernaer.  Etter hvert var det tre orkestre som spilte hver sin god time, og det ene hadde også med seg en gruppe dansere.  Hyggelig stemning utover kvelden, men i halv 11-tida var vi såpass trøtte i baken av verdens vondeste plaststoler at vi rusla de to minuttene opp på balkongen på hotellet vårt.  Der var lydnivået på musikken akkurat passe behagelig, og vi ble sittende utover til musikken slutta ved midnatt.  Dvs. at forsterkerne ble slått av, men musikerne fortsatte å spille og synge uten elektriske hjelpemidler.  Vi snakka med noen som hadde vært nedom litt over 12. Da var stort sett alle turister gått hjem, og det var de yngre grekerne som holdt ut.  Vi sovna etter hvert, men da jeg gløtta på det venstre øyet (og øret) ved halvtre-tida, lød fortsatt musikken,  og det gjorde den også halv fem.


At appellere til fornuften er verdens største slag i luften (Kumbel)

Utlogget JohnSTopic starter

 • Innlegg: 1166
  • Vis profil
Avslutning

Avslutter skribleriene fra Plakias med litt av det jeg plukket opp om hvordan framtida ser ut, slik enkelte grekere opplevde det.  Stefanos serverer på den strandbaren som har de beste putene i stolene, noe jeg stadig speider etter for mine lesetunder mens min bedre halvpart samler brunfarge på stranda.  Timene etter at de fleste har fått i seg frokosten og fram til de første begynner å få lyst på litt lunch, er erfaringsmessig en meget stille periode på svært mange tavernaer og barer, og en god tid for å komme i kontakt med dem som jobber der, og ikke har annet å gjøre enn å kjede seg mellom de sjeldne bestillingen på en øl eller kaffe.

Stefanos var helt klart kontaktsøkende, og vi kom fort i prat.  Han var svært så opptatt av hva folk tjente i Norge, og hva de forskjellige ting kostet.  Han ble mektig imponert da jeg fortalte det jeg vet om  hva serveringspersonell tjener i Norge.  Begeistringen kjølnet vesentlig da jeg viste ham prisen på en 20-pakning røyk (måtte google på min iPhone, siden jeg ikke har kjøpt røyk på 16 år), og han måtte sjekke det en gang til før han helt trodde på det..

Selv tjente han mellom 1000 og 1200 € i måneden, avhengig av tips og antall timer han jobbet.  Husleie, strøm, vann og andre faste kostnader utgjorde bortimot 550 €, altså omtrent halvparten.   Han virket litt irritert over at en del han kjente, var litt misunnelige på hvor godt han tjente.  Men som han sa "De tenker ikke på at jeg jobber 7 lange dager i uka 6 måneder i året, og går hjemme resten av året, men utgiftene må jeg ut med alle 12 månedene".  Det virket som om overlevelse var et fellesprosjekt for storfamilien.  Han hadde  (eller hadde tilgang til) en hage, og dyrket poteter, tomater, squash og diverse annet som sitt bidrag.  I tillegg tok han småjobber om vinteren, men de var sjeldne, og det var fryktelig mange i samme bransjen som han som kjempa om disse jobbene.

Alt i alt så han temmelig svart på mulighetene framover, og så egentlig ikke noen forbedring.  Han kjente flere som hadde reist nordover i Europa for å søke jobb, og også mange som hadde trukket inn til Athen og andre mer sentrale områder.  På mitt spørsmål om han kunne tenke seg å prøve det, var svaret enkelt:  "Jeg har alltid bodd her.  Jeg er kreter.  Hele mitt liv er her".

At appellere til fornuften er verdens største slag i luften (Kumbel)

Utlogget kaka

 • Innlegg: 9143
  • Vis profil
Takk for en fyldig og givende "reportasje"!
KariK

Utlogget JohnSTopic starter

 • Innlegg: 1166
  • Vis profil
Et lite PS:  kan noen gi en liten tilbakemelding på om dere får lyd og blde på de filmsnuttene jeg har lagt ut blant bildene?
At appellere til fornuften er verdens største slag i luften (Kumbel)

Utlogget kaka

 • Innlegg: 9143
  • Vis profil
Ja, jeg fikk lyd  :)
KariK

 

Siste innlegg

Emne Av Trådstarter Lest/svar Forum Tid
Zakynthos men når!help mouche lundmor 125/2 Reisetips og spørsmål I dag kl. 08:41:49 Last Post
Vårtur - 2018 - Kardamili TOMS Katherina 70/2 Peloponnes 18. Jan. 19, 23:13:22 Last Post
Peloponnes og Kythira april-mai 2019 Kabi stein 150/3 Reiseskildringer 18. Jan. 19, 12:08:38 Last Post
Kardamili - september 2017 Katherina Katherina 2103/17 Peloponnes 17. Jan. 19, 12:05:11 Last Post
Zakynthos Diddi lundmor 124/1 Reisetips og spørsmål 15. Jan. 19, 19:43:54 Last Post
Barne famlie ønsker hjelp!!! fila lundmor 642/11 Reisetips og spørsmål 15. Jan. 19, 11:13:50 Last Post
Hellas 2019 Svein~B Diddi 97/2 Yamas Bar & Taverna 13. Jan. 19, 14:07:00 Last Post
Våre bosteder i Hellas HOTEL ELLI, SKOPELOS BY fila fila 34317/78 Rom/studios/hotell 08. Jan. 19, 20:57:37 Last Post
Schinoussa 2018 Diddi Ole 393/8 Små-Kykladene 07. Jan. 19, 22:03:47 Last Post
Lilleputs karnevalreise til Skyros 7. mars kaka Heidrun 264/4 Sporadene og Evia 07. Jan. 19, 18:38:10 Last Post
Video - 70 steder i Athen Ole Ole 137/0 Athen og Pireus 06. Jan. 19, 00:28:00 Last Post
Greske katter kaka marjana 210657/505 Hellas generelt 05. Jan. 19, 18:46:45 Last Post
Peloponnes / Kardamili med mere . Katherina dagstaalesen@hotmail.com 65238/293 Fastlandet og Peloponnes 05. Jan. 19, 13:21:24 Last Post
Hvor er dette. Romjulsquizz ( Løst ) kaka Heidrun 1962/16 Hellas generelt 03. Jan. 19, 10:46:38 Last Post
Godt nytt år! dag staalesen Ole 89/8 Yamas Bar & Taverna 02. Jan. 19, 19:37:15 Last Post
Kalo mina marjana marjana 1428/0 Hellas generelt 01. Jan. 19, 15:44:42 Last Post
Resultatservice og fasit kaka Ole 3800/2 Julekalenderen 2018 31. Des. 18, 10:48:16 Last Post
Magiske øyeblikk i Hellas BÅTTUR PÅ TORONESBUKTEN I HALKIDIKI 2002 fila fila 79225/183 Hellas generelt 27. Des. 18, 20:43:42 Last Post
24. desember Ole Ole 1534/2 Julekalenderen 2018 25. Des. 18, 20:16:17 Last Post
REBUS 20 LØST fila fila 1483/2 Hellas generelt 25. Des. 18, 14:18:57 Last Post
23. desember Ole Ole 1454/0 Julekalenderen 2018 23. Des. 18, 00:00:02 Last Post
22. desember Ole Ole 1429/0 Julekalenderen 2018 22. Des. 18, 12:00:26 Last Post
21. desember Ole Ole 1439/0 Julekalenderen 2018 21. Des. 18, 15:34:35 Last Post
20. desember Ole Ole 1514/0 Julekalenderen 2018 20. Des. 18, 16:11:33 Last Post
19. desember Ole Ole 1509/0 Julekalenderen 2018 19. Des. 18, 17:42:09 Last Post
18. desember Ole Ole 1481/0 Julekalenderen 2018 18. Des. 18, 18:39:12 Last Post
Oppholdstillatelse Hellas Thone Thone 1879/8 Flytte til Hellas 18. Des. 18, 18:33:55 Last Post
17. desember Ole Ole 1476/0 Julekalenderen 2018 17. Des. 18, 17:57:27 Last Post
Peloponnes og Kardamili våren 2017 Katherina Katherina 3833/42 Fastlandet og Peloponnes 17. Des. 18, 17:29:13 Last Post
16. desember Ole Ole 1525/0 Julekalenderen 2018 16. Des. 18, 19:40:27 Last Post