Skrevet av Emne: Bakaliaros m/ skordalia  (Lest 1787 ganger)

Utlogget Bebavax

    • Innlegg: 1
      • Vis profil
Bakaliaros m/ skordalia
« på: 26. Mars 15, 08:29:10 »
Denne ble postet på Facebook siden til Hellas Forum og jeg ble bedt om å legge den ut her.

Den greske nasjonalretten for 25 mars er bakaliaros skordalia.

Her er hvordan jeg lager den:

Lag først
SKORDALIA, gjerne noen timer i forveien.
For meg den originale skordalia er den som er laget med gammelt brød (loffbrød)
For en minimumsporsjon (jeg pleier å bruke et helt brød) bruk:
Bløttlegg innmaten av en 1/2 tørket/ gammel loff bløttet i melk. Skvise ut væsken og legg i blender sammen med:
2-3 hvitløksbåter (mengden avhengig av smak og behag - bruker du altfor mye hvitløk får du en bitter ettersmak, ikke bra)
2-3 ss hvitvinsedikk eller epleedikk. Start med 1-2 ss og smak deg frem
Litt salt, pepper.
Kjør først alt til glat, kremete konsistens.

Så tilfør strålevis 1 dl-1,5 dl minimum ekstra jomfru olivenolje (mild). Litt smak og behag det også. Liker du det mer oljete så bruk litt mer...
oljen mens du kjører mikseren

Mitt råd: Smak underveis røret og juster mengdene...Skordalia som mye annet med gresk kjøkken krever litt impulsivitet! Det skader heller ikke å drysse v/ servering litt persille på toppen og kanskje noen dropper sitron!

Slikt har jeg alltid lagt denne retten her hjemmet og den har aldri skuffet oss. Den er bare utrolig godt!

PS:
1. Jeg syns det er viktig å ikke overdøve skordalia med altfor mye hvitløk - den må være tydelig - det er jo skordalia -  men ikke overkjørende!
2. Kjøp en ordentlig loff fra bakeren - beste kvalitet. Kjøper du loffen fra lavprissupermarked risikerer du å ende opp med en klissete, seig masse.
3. Hemmeligheten med en luftig, sprø tempura er at den må lages asap og ingrediensene MÅ være KALDE! Altså, edikken, egget og pilsen!

BAKALAO
Jeg kjøper alltid loin delen av klipfisk av beste kvalitet og legger den i vann i ca. to dager (en hele døgn og frem til ettermiddag dagen etter) med 2-3 vannutskiftinger hver dag.

Like før tilberedelsen: Fisken skylles, tørkes og skjæres i store biter.
Vendes inn i tempurarøren som er laget umidelbart og friteres i mild jomfruolje. Server helst straks!

TEMPURA til Bakalao (kan brukes til andre ting også, reker, squashskiver o.l). På gresk KOURKOUTI
Det er kjempeviktig at alle ingrediensene er kalde og alt blandes i siste liten, bare minuter før stekingen.

1 liten boks pils (mild smak)
Mel så mye at det blir en tykkflyttende røre
½ ts baking powder
1 egg
Litt salt og pepper

KALI OREKSI!
Mvh,
Beba Vaxevanidou Holøyen

 

Siste innlegg

Emne Av Trådstarter Lest/svar Forum Tid
Peloponnes / Kardamili med mere . kaka dagstaalesen@hotmail.com 60525/275 Fastlandet og Peloponnes 18. Nov. 18, 11:17:55 Last Post
Peloponnes og Kardamili våren 2017 Katherina Katherina 616/17 Fastlandet og Peloponnes 18. Nov. 18, 09:44:59 Last Post
Våre bosteder i Hellas kaka fila 31474/75 Rom/studios/hotell 16. Nov. 18, 16:12:17 Last Post
Dagens ankomst fila Runar Solvik 72/3 Yamas Bar & Taverna 13. Nov. 18, 15:24:12 Last Post
Video fra Poros 2018 bengalow Ole 113/1 Poros 13. Nov. 18, 13:07:01 Last Post
70 steder i Athen kaka Ole 143/1 Athen og Pireus 12. Nov. 18, 10:12:45 Last Post
Bilder fra Kardamili dag staalesen Magnolia 494975/1585 Peloponnes 11. Nov. 18, 21:35:01 Last Post
Meze ROLLE marjana 2970/18 Mat og drikke 11. Nov. 18, 10:46:18 Last Post
Athen i Desember JanBe gre18cce 291/3 Athen og Pireus 10. Nov. 18, 22:49:00 Last Post
Magiske øyeblikk i Hellas BÅTTUR FRA RHODOS TIL SYMI fila fila 75277/175 Hellas generelt 10. Nov. 18, 18:06:24 Last Post
Meze - med ingredienser fra havet marjana BjørgD 356/3 Mat og drikke 08. Nov. 18, 17:57:31 Last Post
Oktober 2018 marjana marjana 766/6 Hilsen fra Hellas 03. Nov. 18, 15:24:36 Last Post
Yamas Bar & Taverna er åpen! mouche Ole 34107/3126 Yamas Bar & Taverna 02. Nov. 18, 13:58:37 Last Post
Kefalonia/Zakynthos eller Chios? telma Sunnaelskersol 7006/9 Ioniske øyer 01. Nov. 18, 23:03:54 Last Post
Bo leve i Glyfada hfiske hfiske 208/0 Flytte til Hellas 30. Okt. 18, 15:18:57 Last Post
Det frodige, vakre området på Mani! dag staalesen kaka 236913/786 Peloponnes 27. Okt. 18, 14:45:52 Last Post
Egina 2013 DJahrmann Ole 14118/22 Egina 26. Okt. 18, 12:56:29 Last Post
Hellas i pressen mouche operafantomet 590858/1447 Hellas generelt 26. Okt. 18, 08:54:02 Last Post
Strandrydding ved Kolymbari. Kritios Kritios 290/4 Chania og områdene rundt 25. Okt. 18, 15:04:15 Last Post
Video fra Hydra, sept. 2018 Heidrun Ole 274/1 Hydra 21. Okt. 18, 15:15:12 Last Post
Serifos 2018 kaka Ole 309/1 Kykladene 18. Okt. 18, 09:34:28 Last Post
Flyruter Hellas 2019 filhellener Marit 1289/8 Transport 17. Okt. 18, 21:50:15 Last Post
Video fra Naoussa kaka Ole 326/3 Paros og Antiparos 15. Okt. 18, 11:01:10 Last Post
Athen 2018 Ole Ole 692/5 Athen og Pireus 13. Okt. 18, 13:26:30 Last Post
Video fra 30 steder på Milos Ole Ole 366/2 Milos 09. Okt. 18, 14:26:50 Last Post
Video fra Klima Ole Ole 431/2 Milos 03. Okt. 18, 23:08:57 Last Post
Finne faren til min samboer Frynse Thor 412/3 Hellas generelt 02. Okt. 18, 18:37:32 Last Post
Syklon i Middehavet Kritios marjana 1121/19 Hellas generelt 02. Okt. 18, 09:56:17 Last Post
Taverna FENGARI ROLLE ROLLE 1150/4 Karpathos 30. Sep. 18, 09:37:20 Last Post
Bank når man bor i Hellas Admirala Heidrun 1631/13 Flytte til Hellas 29. Sep. 18, 22:14:10 Last Post