Skrevet av Emne: Bakaliaros m/ skordalia  (Lest 2043 ganger)

Utlogget BebavaxTopic starter

  • Innlegg: 1
    • Vis profil
Bakaliaros m/ skordalia
« på: 26. Mars 15, 08:29:10 »
Denne ble postet på Facebook siden til Hellas Forum og jeg ble bedt om å legge den ut her.

Den greske nasjonalretten for 25 mars er bakaliaros skordalia.

Her er hvordan jeg lager den:

Lag først
SKORDALIA, gjerne noen timer i forveien.
For meg den originale skordalia er den som er laget med gammelt brød (loffbrød)
For en minimumsporsjon (jeg pleier å bruke et helt brød) bruk:
Bløttlegg innmaten av en 1/2 tørket/ gammel loff bløttet i melk. Skvise ut væsken og legg i blender sammen med:
2-3 hvitløksbåter (mengden avhengig av smak og behag - bruker du altfor mye hvitløk får du en bitter ettersmak, ikke bra)
2-3 ss hvitvinsedikk eller epleedikk. Start med 1-2 ss og smak deg frem
Litt salt, pepper.
Kjør først alt til glat, kremete konsistens.

Så tilfør strålevis 1 dl-1,5 dl minimum ekstra jomfru olivenolje (mild). Litt smak og behag det også. Liker du det mer oljete så bruk litt mer...
oljen mens du kjører mikseren

Mitt råd: Smak underveis røret og juster mengdene...Skordalia som mye annet med gresk kjøkken krever litt impulsivitet! Det skader heller ikke å drysse v/ servering litt persille på toppen og kanskje noen dropper sitron!

Slikt har jeg alltid lagt denne retten her hjemmet og den har aldri skuffet oss. Den er bare utrolig godt!

PS:
1. Jeg syns det er viktig å ikke overdøve skordalia med altfor mye hvitløk - den må være tydelig - det er jo skordalia -  men ikke overkjørende!
2. Kjøp en ordentlig loff fra bakeren - beste kvalitet. Kjøper du loffen fra lavprissupermarked risikerer du å ende opp med en klissete, seig masse.
3. Hemmeligheten med en luftig, sprø tempura er at den må lages asap og ingrediensene MÅ være KALDE! Altså, edikken, egget og pilsen!

BAKALAO
Jeg kjøper alltid loin delen av klipfisk av beste kvalitet og legger den i vann i ca. to dager (en hele døgn og frem til ettermiddag dagen etter) med 2-3 vannutskiftinger hver dag.

Like før tilberedelsen: Fisken skylles, tørkes og skjæres i store biter.
Vendes inn i tempurarøren som er laget umidelbart og friteres i mild jomfruolje. Server helst straks!

TEMPURA til Bakalao (kan brukes til andre ting også, reker, squashskiver o.l). På gresk KOURKOUTI
Det er kjempeviktig at alle ingrediensene er kalde og alt blandes i siste liten, bare minuter før stekingen.

1 liten boks pils (mild smak)
Mel så mye at det blir en tykkflyttende røre
½ ts baking powder
1 egg
Litt salt og pepper

KALI OREKSI!
Mvh,
Beba Vaxevanidou Holøyen

 

Siste innlegg

Emne Av Trådstarter Lest/svar Forum Tid
Rethymnon på vinteren. Kritios Iver 3281/4 Rethymnon og områdene rundt 17. Feb. 19, 21:41:19 Last Post
Bilder fra Kardamili Magnolia Magnolia 500452/1594 Peloponnes 17. Feb. 19, 19:40:35 Last Post
Peloponnes / Kardamili med mere . dag staalesen dagstaalesen@hotmail.com 66726/298 Fastlandet og Peloponnes 17. Feb. 19, 18:17:20 Last Post
Våre bosteder i Hellas ALBATROS, AGIOS ISIDOROS, LESVOS fila fila 35209/82 Rom/studios/hotell 17. Feb. 19, 09:39:58 Last Post
Vårtur - 2018 - Kardamili Katherina Katherina 2026/35 Peloponnes 16. Feb. 19, 12:10:41 Last Post
Peloponnes og Kythira april-mai 2019 Kabi stein 1527/28 Reiseskildringer 15. Feb. 19, 13:33:05 Last Post
Video fra Parikia Katherina Ole 156/2 Paros og Antiparos 15. Feb. 19, 13:16:24 Last Post
Store ødeleggelser på Kreta. fila Kritios 112/1 Kreta 15. Feb. 19, 09:23:45 Last Post
102 Strender i Hellas 3/29 fila fila 472/2 Gresk natur 12. Feb. 19, 08:41:42 Last Post
Jazzfestival i Kardamili.., dere som har opplevd den... filhellener filhellener 240/4 Peloponnes 11. Feb. 19, 12:47:07 Last Post
Jaja. Nå googler jeg videre, selv om jeg har vært her. bengalow Heidrun 220/4 Hellas generelt 08. Feb. 19, 15:48:00 Last Post
Zakynthos lundmor SiwH. 3376/8 Ioniske øyer 06. Feb. 19, 17:43:05 Last Post
Sopp i Hellas espeno espeno 1410/6 Gresk natur 06. Feb. 19, 10:15:14 Last Post
Kalo mina marjana marjana 1784/1 Hellas generelt 02. Feb. 19, 03:39:39 Last Post
Magiske øyeblikk i Hellas CHORA SFAKION fila fila 80609/188 Hellas generelt 31. Jan. 19, 19:31:17 Last Post
Athen topp 10 kaka Ole 357/3 Athen og Pireus 28. Jan. 19, 10:48:37 Last Post
Kardamili - september 2017 Katherina Katherina 2689/19 Peloponnes 25. Jan. 19, 12:04:55 Last Post
Hvor er dette fra Løst Heidrun Heidrun 689/8 Hellas generelt 25. Jan. 19, 02:16:21 Last Post
Zakynthos men når!help mouche lundmor 486/2 Reisetips og spørsmål 19. Jan. 19, 08:41:49 Last Post
Zakynthos Diddi lundmor 379/1 Reisetips og spørsmål 15. Jan. 19, 19:43:54 Last Post
Barne famlie ønsker hjelp!!! fila lundmor 1029/11 Reisetips og spørsmål 15. Jan. 19, 11:13:50 Last Post
Hellas 2019 Svein~B Diddi 114/2 Yamas Bar & Taverna 13. Jan. 19, 14:07:00 Last Post
Schinoussa 2018 Diddi Ole 703/8 Små-Kykladene 07. Jan. 19, 22:03:47 Last Post
Lilleputs karnevalreise til Skyros 7. mars kaka Heidrun 559/4 Sporadene og Evia 07. Jan. 19, 18:38:10 Last Post
Video - 70 steder i Athen Ole Ole 349/0 Athen og Pireus 06. Jan. 19, 00:28:00 Last Post
Greske katter kaka marjana 212193/505 Hellas generelt 05. Jan. 19, 18:46:45 Last Post
Hvor er dette. Romjulsquizz ( Løst ) kaka Heidrun 2363/16 Hellas generelt 03. Jan. 19, 10:46:38 Last Post
Godt nytt år! dag staalesen Ole 92/8 Yamas Bar & Taverna 02. Jan. 19, 19:37:15 Last Post
Resultatservice og fasit kaka Ole 4014/2 Julekalenderen 2018 31. Des. 18, 10:48:16 Last Post
24. desember Ole Ole 1727/2 Julekalenderen 2018 25. Des. 18, 20:16:17 Last Post