Vis innlegg

Denne delen lar deg se alle innlegg laget av dette medlemmet. Merk at du bare kan se innlegg gjort i områder du har tilgang til.


Meldinger - bengalow

Sider: 1 2 3 ... 288
1
Hellas generelt / Sv: Hellas i pressen
« på: 21. nov 17, 09:57:57 »
Som jag ser artikeln i tidningen, så står det: "-De 80 % av inkomsttagarna, som beskattas lägst, står för endast 16 % av statens skatteinkomst".
Med andra ord, så betalar de övriga 20% av befolkningen, de som inte är låginkomsttagare, 84% av statens skatteinkomster.

Vad är så meningen med artikeln? Att förklara att höginkomsttagare verkligen gör rätt för sig skattemässigt, eller att vanligt folk minsann inte är "överbeskattade"?
Frågan är då om fastigheter, aktievinster, och annat, räknas som inkomster. Artikeln har mycket att förklara, bl.a. vad "statens skatteinkomst" är. Moms räknas inte som personlig skatt, utan som avgift, som alla betalar. Har man räknat in företagsbeskattning i totalen???

Till slut ett par ord av Mark Twain: "-Det finns tre slags lögner: Vanlig lögn, förbannad lögn samt statistik."

2
Peloponnes / Sv: En rundtur på Peloponnes høsten 2017
« på: 16. nov 17, 16:47:12 »
Tack för bilderna, Ole. Du har rätt - Nafplio är en vacker by. Jag är fortfarande förälskad i den. T.o.m. finare än Atén, eller åtminstone i samma klass...

3
Mat og drikke / Sv: Meze
« på: 07. nov 17, 14:32:08 »
Mezedes !

4
Hvor er dette? / Sv: Hvor er dette? 952
« på: 12. okt 17, 19:48:48 »
Chios?

5
Kultur / Sv: Kato og Ano
« på: 25. sep 17, 20:56:10 »
Anti betyder emot/den andra o dyl. Jfr Paxoi - Antipaxoi, ofta vid två grannöar, alltså borde det också finnas en ö i närheten som heter Keros....
Kera KAN vara gammaldags för kyra= dam Jfr. kyrios=herr, medan keri betyder (vax-)ljus. Kan inte kasta mer ljus över namnet, då sådana ofta har invecklade historier.
Ö heter f.ö. nisi/nisos

6
Peloponnes / Sv: 5-6 dager med bil på Peloponnes. Tips?
« på: 16. sep 17, 21:44:43 »
Här är en länk till tåget med bl.a. avgångstider från båda stationerna.
Jag blev lite besviken när jag såg bilderna på tåget. Vi hade tur som fick åka med dom gamla, nästan ursprungliga vagnarna, men pytt naturen runt omkring är inte förändrad - lika makalös.
Tåget drivs på vissa ställen med kugghjul/tandhjul mellan spåren, för att det är så brant. Det är 750 meters skillnad mellan Diakopto och Kalavryta. Reslängd 22 km, cirka 1 timme

http://www.trainose.gr/en/tourism-culture/train-and-recreation/the-rack-railway/

7
Peloponnes / Sv: 5-6 dager med bil på Peloponnes. Tips?
« på: 15. sep 17, 16:47:19 »
Jag håller med om, att det finns mycket att se på Peloponnessos, men det gäller att plocka ut pärlorna, och jag har några förslag:

1. Tågbanan från Diakopta-Kalavryta och retur. Helt fantastiskt som den slingrar sig fram genom dalar och bergtunnlar.
2. Nafplion - en helt magnifik liten stad, dessutom Greklands första huvudstad, med all sin historia, och fortet ovanför, men du måste  ta kontakt med Admirala först!!!
3. Monemvassia. HELT enastående!
4. Gytheion. En läcker liten stad, med fina sjömatsanor.
5. Mystras vid Sparti.
6. Korintkanalen.
7. Olympia.
8. Diros-grottan vid Areopoli

Undvik
1.Patras, en "modern studentstad" med en massa kafeer,  men kör gärna över Rio/Antririobron 
2. Korint(staden)

Lykke til!
Bengt-Olof

8
Sørkysten / Sv: Leteboring sørvest for Kreta.
« på: 28. aug 17, 18:21:25 »
Dom har stått där i många herrans år. Man har sökt efter olja däruppe länge, sedan 80-talet, men när man ville söka längre österut, så blev det bråk med Turkiet. Dom ställde krav på "kontinentalsockeln", fast freden i Sevres 1923 gav den rätten till Grekland.

9
Flytte til Hellas / Sv: Husbygging på Ithaka/Ithaki
« på: 28. aug 17, 10:39:36 »
Det liknar ju nästan ett konstverk. Elegant och praktiskt!

Men kommer inte rören att ligga tätt under golvytan? I Sverige skall dessa ner åtminstone 5 cm, men också beroende av hur tätt rören ligger, för att sprida värmen maximalt över hela golvytan

10
Hellas generelt / Sv: Akkurat nå!
« på: 26. aug 17, 22:14:08 »
Det såg folktomt ut...har Chania mist sin turism?

11
Egina / Sv: Egina 2017
« på: 20. aug 17, 22:04:47 »
Nej du, Lous, det är fel. Den första huvudstaden var Nafplio på Peloponnessos 1829-30...Kung Otto ville emellertid flytta till Aten, som då var en liten skitort med 3000 invånare. Han byggde ett slott och flyttade dit. Aten hade historiska rötter, som han ville komma åt.

12
Att man skall betala skatten via elräkningen beror på, att man aldrig upprättat något fastighetsregister. Myndigheten visste inte vem som ägde vad, men elektricitet skall alla ha, så elbolagen fick i uppgift att debitera fastighetsskatten på alla förbrukare. De nordiska länderna har satt i utsikt att hjälpa grekerna med ett dylikt register, men hur långt det har gått vet jag inte i dagsläget. Det finns flera sådana konstigheter, enligt vårt sätt att se.

PS: Kritios, det där med armeringsjärn har nog en annan mening än vad du påpekar. Det är ett allmänt förbud om att bygga högre privata hus än 2 våningar, men alla går och väntar på, att lagen skall ändras. Då är det praktiskt att redan ha armeringen på plats för påbyggnaden. Det har gått rykten om, att skatt endast betalas på färdiga byggnader, men det är en skröna, som kommer från Spanien.  Är husen bebodda anses de färdiga, hur mycket armering som än sticker upp.

Angående trixningen med statsbudgeten inför EU-medlemskapet, så sålde grekiska staten många miljoner statsobligationer till en amerikansk bank (CitiBank tror jag mig minnas) väldigt billigt, mot att dessa inte skulle tas upp i räkenskaperna hos banken. Intäkterna däremot redovisades i den grekiska budgeten, och upptäcktes när man senare skulle lösa in dem. Då var man redan medlem i EU. Resten är historia, men riksbankschefen fick avgå, och hela regering åkte dit. Omval, nyval, omval...och kaos som vanligt. Inte deras eget fel?

Sider: 1 2 3 ... 288

Back to top