Vis innlegg

Denne delen lar deg se alle innlegg laget av dette medlemmet. Merk at du bare kan se innlegg gjort i områder du har tilgang til.


Meldinger - espeno

Sider: 1 2 3 ... 11
1
Gresk natur / Myrt - Myrtus communalis
« på: 18. jan 18, 12:55:06 »
Myrt har modne bær i desember/januar. Planten har vært koblet til Afrodite i antikken. I våre dager blir det laget likør av den på Sardinia og Korsika, på Sardfinia kalles den Mirto. Men vi kjenner minst én person på Ithaka som også lager dette, så vi bestemte oss for å følge eksemplet. Planten med bær ser ut som en forvokst blåbærbusk, opp mot to meter høy, emn ofte litt lavere:

141081-0

Den har en smak som kan minne litt (ikke mye) om einerbær. Så kanskje man skal lage noe a la gin/genever fremfor likør? Planten på bildet så en snau kilometer fra huset vårt, og vi tenkte at vi skulle komme tilbake og plukke før vi dro. Det ble litt heltisk fordi vi poluselig skulle dra én dag tidligere på grunn av en kommende fergestreik, og fordi vi skulle ha noen gjennomganger av eiendommen med kart og byggmester så vi var enige om gjerder og porter. Men da vi tok den gjennomgangen så vi noen busker fulle av bær på egen tomt. Da vi begynte å planlegge likørproduksjon med myrt og jordbærtrefrukter (se egen tråd), bestemte vi oss for å bruke tsipouro for å gjøre det lokalt - og fordi vi ikke visste om noe pol der vi kunne be om ren drikkbar 45% eller 60% brennevin  :) Først fant jeg en fin flaske bord-tsipouro. Men etter at jeg hadde kjøpt denne, fant jeg i en lokal butikk (i Stavros) at de hadde halvannenliters plastflasker med meget lokal tsipouro - dette måtte bli genuint! Og for å toppe dette, fikk vi en halvlitersflaske med albansk tsiporou fra vår byggmester - hans svoger i Albania hadde selv laget denne. Så selv etter at vi har laget begynnelsen til litt likør, står det mye tsipouro igjen hjemme hos oss ...

Så glasset til høyre viser myrt fra egen tomt i lokal tsipouro fra Nord-Ithaka:

141083-1

I mars skal vi teste disse.

2
Gresk natur / Jordbærtre - Arbutus unedo
« på: 17. jan 18, 15:41:26 »
Jordbærtre blir normalt opp mot tre meter høyt, og i januar har det frukt og blomster samtidig. Det sies gjerne at fruktene ikke er modne før de nye blomstene har kommet, men vi har plukket moden frukt også i oktober før de nye blomstene har kommet. Fruktene kan se ut som jordbær, men ikke smaken. De er søte, men kanskje litt flaue i smaken - artsnavnet skal være undeo fordi man bare spiser én om gangen. Men dette kan være folkeetymologi for alt hva jeg vet. Uansett, jeg er enig i at det er hyggelig å spise én, men man får ikke lyst til å hive innpå. Slik ser treet ut:

140994-0

Og nærbilde med blomster:

140996-1

Og frukt og blomster:

140998-2

Vi fant ut at vi skulle prøve å lage likør med dem. Vikk etterpå bekreftet at dette er noe man gjør i Albania ihvertfall. Vi kjøpte lokal tsipouro og laget et lite glass for å ha påskelikør.

141000-3

Glasset til høyre kommer jeg tilbake til under en annen art, men til venstre er begynnelsen på jordbærtre-likør. Dagen etter var fargen på væsken også blitt enda rødere. Mange anbefaler at man har sukkeret i med en gang, men siden dette skal stå for seg selv i litt over to måneder, er det bare sprit og bær nå, så sukrer vi når vi siler fra bærene (som kanskje kan bli spennende dessert ...)

3
Flytte til Hellas / Sv: Husbygging på Ithaka/Ithaki
« på: 17. jan 18, 11:16:46 »
Og her kommer avslutningskapittelet om selve husbyggingen. Det kan kanskje komme en ny tråd etterhvert som vi erfarer nye ting, men vi har nå bodd 13 dager i huset fra romjulen og litt inn i det nye året. Vi skulle ha vært der 14 dager, men på grunn av nasjonal fergestreik 12/1, måtte vi dra fra Ithaka én dag tidligere og ta en natt på hotell i Argostoli før vi fløy til Athen 12/1.

Vi kom til huset fra Sami på Kefalonia 29/12:

140980-0

Vi fløy til Kefalonia dagen før. Vårt faste bilutleiefirma på Ithaka drives av et ektepar der hun er fra Ithaka og han er fra Kefalonia. Deres faste bolig er på Kefalonia, men i sesongen er de stort sett på Ithaka. For å gjøre det lettere både for dem og oss avtalte vi nå at de møtte oss på flyplassen på Kefalonia og at vi avleverte bilen der. På den måten fikk vi også plass til å kjøpe en del grunnleggende uststyr som sengetøy, puter og dyne i Argostoli slik at vi visste vi hadde det vi trengte når vi kom til huset. I huset var madrassene på plass, det var fyr i peisen og Cosmote-nettet var installert. Vår byggmester og andre hjelpere kom innom etterhvert, vi fikk hjemmelaget vin og olivenolje i gave fra vår byggmester og fikk hjelp til å sette opp Wifi og få det igang.

Neste morgen sov vi lenge og ble vekket av at det banket på døren: det var våre naboer nedenfor, et engelsk par som bor i det blå huset nedenfor oss når de ikke er ute og seiler. De hadde også med en velkomstgave, en flaske olivenolje fra deres trær rett nedenfor vår tomt. Lokalt skal det være! Og så kunne vi gå ut på terrassen og se utsikten fra et ordentlig hjem (nesten, vi mangler gelender på terrassen, men det kommer):

140982-1

1. nyttårsdag oppdaget vi også andre naboer:

140984-2

Vi lot sauene være i fred og gikk videre på oppdagelsestur slik at vi kunne se huset nedenfra også:

140986-3

Mens vi var der, fikk vi testet en del praktiske ting og fikk startet noen justeringer (retting av instillingen til vannbåret oppvarming - dette inkluderte utilsiktet test av sikkerhetsventilen, avtalt at flisene i dusjkabinettet skal justeres slik at sluket virkelig blir laveste punkt der osv.) Vi fikk også kjøpt inn mer av det vi trengte: et spisebord, noen stoler og ikke minst to skrivebord og skrivebordsstoler slik at arbeidsrommet kunne brukes etter hensikten. Og som en liten topp fikk vi hjelp til å bestille en sofa fra Ikea (fra butikken ved flyplassen i Athen), og i dag fikk vi beskjed om at den var kommet til Ithaka og vil bli flyttet opp til huset til helgen. På grunn av fergestreiken måtte vi som sagt reise fra huset 11/1:

140988-4

Men vi var likevel fornøyde på fergen:

140990-5

Og vi fikk tatt en dag med sightseeing på Kefalonia før vi dro til flyplassen og avleverte bilen dagen etter.

Vi har fortsatt en del ugjort med utearbeidene, men vi har lagt planer for dette og regner med at mye eller det meste er klart før vi kommer tilbake til påske. Vi går fortsatt på byggestrøm, og vi har en mistake om at dette må vår byggmester betale, så det er absolutt i hans interesse at huset blir godkjent som ferdig av byggekontrollen slik at vi kan få vanlig strøm. Når kontrollen har vært der, skal vi også få opp solceller på en del av taket - dette skal varme vann til bruk og gulvvarme, på den måten har vi tre alternative kilder for oppvaring av vanne: lysnett, peis og solceller.

I hovedsak er vi meget fornøyde med helle prosessen. Noen overraskelser og noen forsinkelser pga av byråkrati, men det kan man oppleve i Norge også. Det viktige, tror jeg, er at vi har og har hatt et godt personlig forhold til de involverte parter: eiendomsmegler, arkitekt og byggmester med full gjensidig tillit.

4
Flytte til Hellas / Sv: Husbygging på Ithaka/Ithaki
« på: 19. des 17, 11:22:10 »
Dere må ha vært meget heldige med byggmesteren på alle måter, og arbeidet som blir utført ser jo meget bra ut.

Ja, vi er meget heldige her. Han kommer opprinnelig fra Albania, men flyktet da det nærmest var borgerkrig der i 1996-97. Vi har vært hjemme hos ham og spist (hans kone som egentlig er utdannet jordmor, er en fantastisk kokk og jobber både med en egen kantina og i en lokal restaurant om sommeren), og vi har lagret vårt oppsamlete gods (campingstoler og bord, bøker, ekstra tøy, kjøkkenutstyr mm) på loftet hans. Da vi var der sist satt vi med hans foreldre og ventet på at han skulle komme:

140488-0

Og vi fikk med oss granatepler fra hagen:

140490-1

Og han har gjort istand foran huset vårt stedene hvor vi skal plante sitrustrær.

5
Flytte til Hellas / Sv: Husbygging på Ithaka/Ithaki
« på: 18. des 17, 10:30:21 »
Vi har innimellom vært litt nervøse for at vi må finne et hotell (det er ikke mange åpne hoteller på Ithaka i desember) når vi kommer 29/12. Men så skjer det plutselig ting på huset. Karmer og skodder er nå mer eller  mindre plassert (vi kan se små kiler og annet som har med tilpassingen i åpningene å gjøre), det er også hoveddøren, og vinduer og innvendige dører er på vei:

139659-0

139661-1

139663-2

og fra innsiden (soverommet):

139709-3

Og noe vi setter veldig stor pris på fra vår meget hjelpsomme byggmester: vi har ikke kjøpt lamper ennå, hverken til inne- eller utebruk. Vår byggmester har da på eget initiativ fått satt opp midlertidige løsninger (av typen hengende lyspære) slik at det vil være lys i alle rom når vi kommer *og* utelys:

139711-4

139713-5

Vi har fått beskjed i dag om at OTE skal komme og sette opp telefonstolpe (for nett først og fremst) i morgen. Blir det noe kluss med det, er ikke det så farlig for disse to ukene. Selv om mobilnettet ikke er pefekt på tomten, har vi to forskjellige: Vodafone på min greske telefon og Cosmote som de norske telefonene kobler seg til, så litt nettverk har vi, og vi kan dra til Stavros noen kilometer unna og sette oss på kafé Margarita hvis vi må gjøre noe viktig på nettet. Og apropos nett: vi holder også på å bli uavhengige av lysnettet, vår generator har kommet:

139717-6

Vi skal få leiebilen på flyplassen på Kefalonia selv om det er et utleieselskap fra Ithaka: paret som driver det bor nemlig på Kefalonia om vinteren. Så vi tenkte vi skulle ta en liten runde i utstyrsbutikker i Argostoli om morgenen før vi skal kjøre til Sami og ta fergen over til Ithaka.

6
Flytte til Hellas / Sv: Husbygging på Ithaka/Ithaki
« på: 14. des 17, 09:24:47 »
Jeg har stor repsekt for de som velger å ha lemmer i tre da treet man får i Hellas ikke er av beste art og sol, regn, salt og vind sliter enormt på alt av treverk. De fleste moderne hus som bygges i dag har dører, vinduer, lemmer og sjalusier av metall, aluminium, og det er enkelt å holde pent, heldigvis!

Vi gikk opp litt i pris og valgte hardt afrikansk trevirke.

7
Flytte til Hellas / Sv: Husbygging på Ithaka/Ithaki
« på: 13. des 17, 11:34:05 »
Og mens jeg skriver og er i kontakt med Ithaka, får vi plutselig bilder som viser at dører, vinduer og lemmer nå er på vei:


8
Flytte til Hellas / Sv: Husbygging på Ithaka/Ithaki
« på: 13. des 17, 11:22:24 »
Vi er nå spente på hva som kommer til å møte oss når vi kommer til Ithaka i romjulen. Vi har sett at dører, lemmer og vinduer begynner å bli klare hos snekkeren:

127933-0127935-1

Vi har fått beskjed om atd e nå blir malt og at de skal være montert i begynnelsen av neste uke. Vi tror i grunnen på det, men vi har også tenkt over hvilke hoteller som kan være åpne ...

Men vi har nå fått bilder som viser at veggene nå er malt inne:

127937-2

Og vel så viktig: vi har fått bestilt en generator som i seg selv er kraftig nok til å drive alt i huset selv om vi kanskje ikke skal bruke elektrisk komfyr og elektrisk vannoppvarming samtidig. Generatoren er først og fremst sikkerhet for når strømmen går, men vi har foreløpig byggestrøm og antar at vi ikke kan få vanlig husholdningsstrøm før huset er helt ferdig og ikke minst offisielt godkjent. Og dette kan ta litt tid ut fra tidligere erfaringer. For vannoppvarmingen baserer vi oss uansett på ved for det meste, og det regner vi med at vi kan skaffe litt av ganske lett. Og vi har betalt Cosmote for at de skal sette opp en stolpe og koble oss på telefon og enda viktigere: internett.


9
Peloponnes / Sv: En rundtur på Peloponnes høsten 2017
« på: 21. nov 17, 13:35:56 »
Sitat
Et sted som jeg ikke hadde planlagt å stoppe var Tyros. Jeg nærmet meg byen, og det så veldig fint ut, så det ble et lite stopp her.

Jeg var første gang i Tyros i 1974 noen dager etter at juntaen hadde falt (en egen historie). Siden dette var under Kyproskrigen, var det lite turister i Hellas generelt - det var vinterpriser, og vi hadde Mykene for oss selv på denne turen. Så var jeg der igjen i 2000 på bryllupsreise:

127375-0

Og siden har vi vært innom en del ganger enten vi har kjørt på dagstur fra Nafplio til Leonidio og Kosmas eller vi har kjørt over Kosmas og Leonidio når vi har kommet fra vestsiden av Peloppones. Dette er også et av de stedene som har et tsakonisk navn - denne dialekten som ikke har vært innom hellenistisk koine. Jeg har glemt det tsakoniske navnet på Paralia Tyrou, men for noen år siden ihvertfall sto det oppe ved veien.

10
Gresk natur / Asfodel: vårblomst med mytologisk tilknytning
« på: 13. nov 17, 14:18:14 »
Blomsten på bildet er en asfodel. Jeg *tror* det er Asphodelus ramosus pga forgreningene:

127277-0

Denne har en tilknytning til dødsriket (også hos Homer), asfodelmarkene er der de som ikke har gjort noe spesielt storslagent eller noe spesielt ille havner når de er døde, altså et slags dødsrike for de fleste. Bildet er tatt 26. mars 2016 på Ithaka, og stien man ser på bildet går videre til Agios Andreas:


11
Gresk natur / Vill kapers - juli 2016
« på: 09. nov 17, 13:24:35 »
Dette skjønte vi ikke hva var da vi så det første gang. Det vokste i i en klippe på en (småstein-)strand man bare kunne komme til fra sjøen. Busken vokste i fjellveggen litt til venstre for kajakken (19.07.2016):

127137-0

Det tok litt tid før vi oppdaget at det var en busk med bær som vi ikke hadde sett før:

127139-1

127141-2

Og vi fikk først svar da noen av våre lokale kontakter hadde sett bildet - dette er kapers (Capparis spinosa), og den vokser også på steder man kan komme til landveien.

12
Gresk natur / Sv: Oktoberblomster
« på: 08. nov 17, 16:07:20 »
Dette er en tidløs - Colchium autumnale - som på noen språk kalles høstkrokus. Og jeg trodde det var en krokus første gang jeg så den. Det kan være mye av den på Ithaka i oktober, noen steder tett i tett. Den er også meget giftig, så det kan være best å nyte den der den vokser. Her er noen bilder av blomstene:

127102-0

127104-1

127106-2

Og her er noen av de lokale som helt klart vet at de ikke skal spise denne planten:


Sider: 1 2 3 ... 11

Back to top