Vis innlegg

Denne delen lar deg se alle innlegg laget av dette medlemmet. Merk at du bare kan se innlegg gjort i områder du har tilgang til.


Meldinger - marjana

Sider: 1 2 3 ... 218
2
Hellas generelt / Sv: Hellas i pressen
« på: 16. nov 17, 16:13:10 »
Så langt er det 15 døde, og det er seks som er savnet....

3
Gresk natur / Sv: Vill kapers - juli 2016
« på: 13. nov 17, 17:27:20 »
Det er fullt mulig å ha vann på kapersene også, men det er lurt å tilsette en skje med salt for holdbarhetens skyld.
Det selges kapers på vann noen steder her på Syros.

Det som er spesielt med kapers er at de ikke lar seg kultivere, så de vokser alltid vilt. De lever også i en symbiose med maur, så man må eventuelt ha med alle maurene også skal man prøve å dyrke kapers.

4
Gresk natur / Sv: Vill kapers - juli 2016
« på: 12. nov 17, 22:23:00 »
Ja, mouche, tomme vannflasker!

Nå begynner dette å bli litt vel detajert men,
Kapparikurs del 3:

Den enkleste/kjappeste måten å plukke kapers på er å bruke en av disse små plastposene man får fra feks bakerier eller noe sånt. En hank over hvert håndledd, og så klipper man kapersknoppene med hver hånd med tommerfingerneglene og kapersknopppene drysser ned i posen. Det er en og en blomsterknopp av gangen, men når man finner en full busk så går det relativt raskt. Det er torner på buskene også, så man må plukke langetter tornene.

Jeg har fortalt begeistret til de lokale jeg kjenner her at jeg er ute i mange timer og plukker kapers, og da sier de at jeg må passe meg for "snakes". Det er hoggorm her, og snok, men dem har jeg ikke sett noe til. Ormene bor og soler seg i murene og på klippene der kapersen gror, men de trekker seg nok fort bort når jeg kommer trampende. Jeg rister også i kapersbusken for å få bort alle billene osv.

Kursdel 4 kommer




5
Gresk natur / Sv: Vill kapers - juli 2016
« på: 12. nov 17, 17:50:49 »
Bilde av kapers i løs vekt som man kan kjøpe i Kostas sin butikk for 15 euro per kilo.



6
Gresk natur / Sv: Vill kapers - juli 2016
« på: 12. nov 17, 17:37:32 »
Takk til Marjana for nyttig og god informasjon om kapers og hvordan denne skal håndteres så her lærte jeg mye nytt i dag! Vi har mange slike planter i vårt område der vi regelmessig går tur og har allerede bestemt oss for å plukke til neste år og legge i vann. Vi er glade i kapers og spsite det senest igår da vi hadde tartar, rå karbonadedeig med eggeplomme, løk, rødbeter, sure agurker, kapers og litt salt og pepper.

Jeg vet ikke hvorfor dere har tenkt å legge kapersene i vann?
Tilsatt salt, eller?

Det beste er å plukke dem, skylle dem i et dørslag, og så ta dem over i en liten vannflaske med en liten spiseskje salt.
Skru igjen korken skikkelig, og rist på flasken med kapers av og til i 10 dager.
Det er en fermentering som skjer med kapersen og saltet i disse 10 dagene, og åpner du korken før fermenteringen er ferdig så "eksploderer" det.
Etter 10 dager kan du la kapersene ligge i rent vann for å vanne ut saltet, og skift vann ofte, og smak på kapersene til du ikke synes de er for salte.
Da tilsetter du en god hvitvineddik og legger alt på et glass med lokk, og kapers med eddik kan også stå i kjøleskapet veldig lenge.

Kapers er selvfølgelig godt i salat, til tatar, som du skriver, til all fisk og sjømat, og jeg fikk servert kanin i sennepssaus med kapers, kjempegodt!

7
Kreta / Sv: Forumtreff september 2018 Hania, Kreta
« på: 12. nov 17, 17:07:51 »
Anders, hvorfor spør du ikke det samme spørsmålet her i forumet som du gjorde på Facebook?

Jeg vet ikke hva som står der fortsatt, bare at det er en diskusjon gående som også kan angå medlemmer i www.hellasforum.net

Og at det er en plan om å ha et forumtreff i Chania i september 2018?

8
Gresk natur / Sv: Vill kapers - juli 2016
« på: 12. nov 17, 12:23:58 »
Det blir nesten mest fotografering av den vakre kapersblomsten når jeg er ute på kapersplukking...

9
Kreta / Sv: Forumtreff september 2018 Hania, Kreta
« på: 12. nov 17, 12:17:08 »
Helt enig, Greece-Traveller!
Jeg er heller ikke på Facebook, og kommer aldri til å bli medlem der, så hvis det er noe angående Hellasforum så bør det postes her!

10
Hellas generelt / Sv: Greske katter
« på: 12. nov 17, 05:00:17 »
Det er alltid fint når grekerne gir mat til kattene, men de gir så sjelden VANN!
De kommer og drikker av svømmebassengene 😃

Det er vel få svømmebassenger kattene når midt i Athen, og det er i hvert fall ingen svømmebassenger her i Ermoupolis på Syros, kun marmorgater. Kattene drikker AC-vann som renner ut på gatene når det er hetebølger har jeg sett, men ellers er det bare der folk setter ut mat -  pluss VANN at de får vann. Litsa, en venninne ga en lokal katt i gatene vann da det var veldig varmt, og katten drakk masse og følte seg tydeligvis bedre etterpå. Strakk på kroppen, og så litt på Litsa, ordnet litt på pelsen og vandret videre.

11
Mat og drikke / Sv: Gresk blåmuggost
« på: 10. nov 17, 21:01:42 »
Jeg var nettopp ute i markedsgata her i Ermoupolis, og var innom butikken som selger alt mulig tradisjonelt gresk av ost, pølser, oliven, kapers, krydder og urter, vin og ouzo og alt mulig annet gresk. Men de har ikke blåmuggost.

Jeg spurte eieren, Kostas, om det lages gresk blåmuggost, og han sa neppe, men kanskje i veldig liten målestokk.
Ikke på Kreta, men muligens i Makedonia. Han hadde vært på en matmesse der det hadde det vært blåmuggost, men det er antageligvis en veldig liten lokal produsent som produserer det.
Kostas sa at det er Danmark som er en av de største produsentene for blåmuggost, og det er vel derfor jeg alltid får dansk blåmuggost på supermarkedene her.

Bildene er fra Kostas sin butikk.

12
Gresk natur / Sv: Vill kapers - juli 2016
« på: 10. nov 17, 18:47:14 »
Her er noen forskjellige bilder av kapers tatt om våren i mai/juni som er hovedsesongen for kapers. Bildene viser hvor kapersen vokser, og med blomsterknopper, og med blomster.  Det er blomsterknoppene som er vanligst å bruke, og "alle" er ute og plukker kapers om våren. Det er både til eget bruk, og det gir også litt penger til kaffe og røyk for de lokale.
Et kilo kapers får man 7 euro pr kilo for når man selger til en butikk, som igjen selger kapersene ferdig til bruk for 15 euro pr kilo.

Det kan være litt vanskelig å nå til kapersene for de vokser på klipper, murer og langs elvebanker mm. De lokale her har sine "hemmelige" kaperssteder, nesten som vi har multesteder eller kantarellsteder. Det er mye kapers på den stranda jeg pleier å være på, men dit kommer det veldig mange andre og plukker kapers også, så man må ut å lete litt rundt omkring.

Jeg plukker også til eget bruk, og hatt fått grundig "opplæring" om kapers av min venn Michalis. Det er lurt å oppbevare kapers på vannflasker med et par spiseskjeer salt. Når man vil bruke kapersene så skyller man ut saltet i flere vann, og tilsetter så en god hvitvinseddik.

Bærene du har tatt bilder av espeno kommer etter blomsterknoppene, og de tilbereder man på samme måte. Hele kapersplanten kan faktisk spises, bladene også.

Kapersplukking er en av mine hovedsysler her på Syros om våren, og så er kapersblomsten så vakker!

Sider: 1 2 3 ... 218

Back to top