Skrevet av Emne: Vill kapers - juli 2016  (Lest 2142 ganger)

Utlogget espenoTopic starter

  • Innlegg: 139
    • Vis profil
    • http://www.espenore.tk
Vill kapers - juli 2016
« på: 09. Nov. 17, 13:24:35 »
Dette skjønte vi ikke hva var da vi så det første gang. Det vokste i i en klippe på en (småstein-)strand man bare kunne komme til fra sjøen. Busken vokste i fjellveggen litt til venstre for kajakken (19.07.2016):



Det tok litt tid før vi oppdaget at det var en busk med bær som vi ikke hadde sett før:



 [ Invalid Attachment ]

Og vi fikk først svar da noen av våre lokale kontakter hadde sett bildet - dette er kapers (Capparis spinosa), og den vokser også på steder man kan komme til landveien.
Espen S. Ore

Utlogget marjana

  • Innlegg: 3322
    • Vis profil
Sv: Vill kapers - juli 2016
« Svar #1 på: 10. Nov. 17, 18:47:14 »
Her er noen forskjellige bilder av kapers tatt om våren i mai/juni som er hovedsesongen for kapers. Bildene viser hvor kapersen vokser, og med blomsterknopper, og med blomster.  Det er blomsterknoppene som er vanligst å bruke, og "alle" er ute og plukker kapers om våren. Det er både til eget bruk, og det gir også litt penger til kaffe og røyk for de lokale.
Et kilo kapers får man 7 euro pr kilo for når man selger til en butikk, som igjen selger kapersene ferdig til bruk for 15 euro pr kilo.

Det kan være litt vanskelig å nå til kapersene for de vokser på klipper, murer og langs elvebanker mm. De lokale her har sine "hemmelige" kaperssteder, nesten som vi har multesteder eller kantarellsteder. Det er mye kapers på den stranda jeg pleier å være på, men dit kommer det veldig mange andre og plukker kapers også, så man må ut å lete litt rundt omkring.

Jeg plukker også til eget bruk, og hatt fått grundig "opplæring" om kapers av min venn Michalis. Det er lurt å oppbevare kapers på vannflasker med et par spiseskjeer salt. Når man vil bruke kapersene så skyller man ut saltet i flere vann, og tilsetter så en god hvitvinseddik.

Bærene du har tatt bilder av espeno kommer etter blomsterknoppene, og de tilbereder man på samme måte. Hele kapersplanten kan faktisk spises, bladene også.

Kapersplukking er en av mine hovedsysler her på Syros om våren, og så er kapersblomsten så vakker!
Glika i zoi

Utlogget marjana

  • Innlegg: 3322
    • Vis profil
Sv: Vill kapers - juli 2016
« Svar #2 på: 12. Nov. 17, 12:23:58 »
Det blir nesten mest fotografering av den vakre kapersblomsten når jeg er ute på kapersplukking...
« Siste redigering: 12. Nov. 17, 19:36:18 by marjana »
Glika i zoi

Utlogget mouche

  • Innlegg: 1160
    • Vis profil
Sv: Vill kapers - juli 2016
« Svar #3 på: 12. Nov. 17, 13:55:35 »
Takk til Marjana for nyttig og god informasjon om kapers og hvordan denne skal håndteres så her lærte jeg mye nytt i dag! Vi har mange slike planter i vårt område der vi regelmessig går tur og har allerede bestemt oss for å plukke til neste år og legge i vann. Vi er glade i kapers og spsite det senest igår da vi hadde tartar, rå karbonadedeig med eggeplomme, løk, rødbeter, sure agurker, kapers og litt salt og pepper.

Utlogget polyanna

  • Innlegg: 760
    • Vis profil
Sv: Vill kapers - juli 2016
« Svar #4 på: 12. Nov. 17, 14:03:01 »
Fantastisk flotte bilder, Marjana!

Utlogget marjana

  • Innlegg: 3322
    • Vis profil
Sv: Vill kapers - juli 2016
« Svar #5 på: 12. Nov. 17, 17:37:32 »
Takk til Marjana for nyttig og god informasjon om kapers og hvordan denne skal håndteres så her lærte jeg mye nytt i dag! Vi har mange slike planter i vårt område der vi regelmessig går tur og har allerede bestemt oss for å plukke til neste år og legge i vann. Vi er glade i kapers og spsite det senest igår da vi hadde tartar, rå karbonadedeig med eggeplomme, løk, rødbeter, sure agurker, kapers og litt salt og pepper.

Jeg vet ikke hvorfor dere har tenkt å legge kapersene i vann?
Tilsatt salt, eller?

Det beste er å plukke dem, skylle dem i et dørslag, og så ta dem over i en liten vannflaske med en liten spiseskje salt.
Skru igjen korken skikkelig, og rist på flasken med kapers av og til i 10 dager.
Det er en fermentering som skjer med kapersen og saltet i disse 10 dagene, og åpner du korken før fermenteringen er ferdig så "eksploderer" det.
Etter 10 dager kan du la kapersene ligge i rent vann for å vanne ut saltet, og skift vann ofte, og smak på kapersene til du ikke synes de er for salte.
Da tilsetter du en god hvitvineddik og legger alt på et glass med lokk, og kapers med eddik kan også stå i kjøleskapet veldig lenge.

Kapers er selvfølgelig godt i salat, til tatar, som du skriver, til all fisk og sjømat, og jeg fikk servert kanin i sennepssaus med kapers, kjempegodt!
Glika i zoi

Utlogget marjana

  • Innlegg: 3322
    • Vis profil
Sv: Vill kapers - juli 2016
« Svar #6 på: 12. Nov. 17, 17:50:49 »
Bilde av kapers i løs vekt som man kan kjøpe i Kostas sin butikk for 15 euro per kilo.


Glika i zoi

Utlogget mouche

  • Innlegg: 1160
    • Vis profil
Sv: Vill kapers - juli 2016
« Svar #7 på: 12. Nov. 17, 21:06:37 »
Takk til Marjana for nyttig og god informasjon om kapers og hvordan denne skal håndteres så her lærte jeg mye nytt i dag! Vi har mange slike planter i vårt område der vi regelmessig går tur og har allerede bestemt oss for å plukke til neste år og legge i vann. Vi er glade i kapers og spsite det senest igår da vi hadde tartar, rå karbonadedeig med eggeplomme, løk, rødbeter, sure agurker, kapers og litt salt og pepper.

Jeg vet ikke hvorfor dere har tenkt å legge kapersene i vann?
Tilsatt salt, eller?

Det beste er å plukke dem, skylle dem i et dørslag, og så ta dem over i en liten vannflaske med en liten spiseskje salt.
Skru igjen korken skikkelig, og rist på flasken med kapers av og til i 10 dager.
Det er en fermentering som skjer med kapersen og saltet i disse 10 dagene, og åpner du korken før fermenteringen er ferdig så "eksploderer" det.
Etter 10 dager kan du la kapersene ligge i rent vann for å vanne ut saltet, og skift vann ofte, og smak på kapersene til du ikke synes de er for salte.
Da tilsetter du en god hvitvineddik og legger alt på et glass med lokk, og kapers med eddik kan også stå i kjøleskapet veldig lenge.

Kapers er selvfølgelig godt i salat, til tatar, som du skriver, til all fisk og sjømat, og jeg fikk servert kanin i sennepssaus med kapers, kjempegodt!

Det var denne setningen fra deg som jeg da trolig misforstod;

Det er lurt å oppbevare kapers på vannflasker med et par spiseskjeer salt. Når man vil bruke kapersene så skyller man ut saltet i flere vann, og tilsetter så en god hvitvinseddik.

Med andre ord mener du en tom (!) vannflaske og bare tilsatt salt til kapers.

Hadde faktisk kapers til middag i dag også; laksespagetti med en saus tilsatt revet sitronskall (agen avling fra Kreta!) og kapers.

Utlogget marjana

  • Innlegg: 3322
    • Vis profil
Sv: Vill kapers - juli 2016
« Svar #8 på: 12. Nov. 17, 22:23:00 »
Ja, mouche, tomme vannflasker!

Nå begynner dette å bli litt vel detajert men,
Kapparikurs del 3:

Den enkleste/kjappeste måten å plukke kapers på er å bruke en av disse små plastposene man får fra feks bakerier eller noe sånt. En hank over hvert håndledd, og så klipper man kapersknoppene med hver hånd med tommerfingerneglene og kapersknopppene drysser ned i posen. Det er en og en blomsterknopp av gangen, men når man finner en full busk så går det relativt raskt. Det er torner på buskene også, så man må plukke langetter tornene.

Jeg har fortalt begeistret til de lokale jeg kjenner her at jeg er ute i mange timer og plukker kapers, og da sier de at jeg må passe meg for "snakes". Det er hoggorm her, og snok, men dem har jeg ikke sett noe til. Ormene bor og soler seg i murene og på klippene der kapersen gror, men de trekker seg nok fort bort når jeg kommer trampende. Jeg rister også i kapersbusken for å få bort alle billene osv.

Kursdel 4 kommer



Glika i zoi

Utlogget mouche

  • Innlegg: 1160
    • Vis profil
Sv: Vill kapers - juli 2016
« Svar #9 på: 13. Nov. 17, 08:06:05 »
Flott med god og grundig opplæring, takk!

På Kreta er det vel tre (eller fire?) type "snakes" hvorav to (tre?) er helt ufarlige, uten gift, men den siste er som en norsk huggorm, ubehagelig, men ikke farlig/dødelig, og etter hva jeg forstår vil de ha problemer med å bite et menneske. Har sett en del "snakes", men de forsvinner så fort at jeg aldri har fått tatt noe bilde av dem eller klart å gjøre andre rundt meg oppmerksom på de før de er borte. Helt utrolig å se hvor fort de f.eks krysser en vei!

Utlogget marjana

  • Innlegg: 3322
    • Vis profil
Sv: Vill kapers - juli 2016
« Svar #10 på: 13. Nov. 17, 17:27:20 »
Det er fullt mulig å ha vann på kapersene også, men det er lurt å tilsette en skje med salt for holdbarhetens skyld.
Det selges kapers på vann noen steder her på Syros.

Det som er spesielt med kapers er at de ikke lar seg kultivere, så de vokser alltid vilt. De lever også i en symbiose med maur, så man må eventuelt ha med alle maurene også skal man prøve å dyrke kapers.
« Siste redigering: 16. Nov. 17, 23:59:33 by marjana »
Glika i zoi

 

Siste innlegg

Emne Av Trådstarter Lest/svar Forum Tid
Magiske øyeblikk i Hellas GIALOS SYMI fila fila 76215/180 Hellas generelt 09. Des. 18, 22:13:15 Last Post
9. desember Ole Ole 90/0 Julekalenderen 2018 09. Des. 18, 12:42:49 Last Post
På stien opp til Lagada høsten 2018 marjana marjana 272/9 Amorgos 08. Des. 18, 18:25:57 Last Post
8. desember Ole Ole 59/0 Julekalenderen 2018 08. Des. 18, 12:06:41 Last Post
7. desember Ole Ole 79/0 Julekalenderen 2018 07. Des. 18, 19:14:38 Last Post
Peloponnes / Kardamili med mere . dag staalesen dagstaalesen@hotmail.com 61742/285 Fastlandet og Peloponnes 07. Des. 18, 16:53:23 Last Post
Donasjon 2018 Ole Ole 89/0 Om forumet 06. Des. 18, 21:47:39 Last Post
6. desember Ole Ole 94/0 Julekalenderen 2018 06. Des. 18, 17:42:24 Last Post
Noen dager på Milos, september 2018 Ole Ole 430/10 Milos 05. Des. 18, 22:43:35 Last Post
5. desember Ole Ole 178/0 Julekalenderen 2018 05. Des. 18, 17:30:03 Last Post
4. desember Ole Ole 161/0 Julekalenderen 2018 04. Des. 18, 19:56:02 Last Post
Lengtebilder Ole Livsnyteren 283330/657 Hellas generelt 03. Des. 18, 23:07:13 Last Post
Resultatservice og fasit Ole Ole 756/1 Julekalenderen 2018 03. Des. 18, 19:47:00 Last Post
3. desember Ole Ole 234/0 Julekalenderen 2018 03. Des. 18, 17:21:08 Last Post
Våre bosteder i Hellas BYZANTIO PARGA 2006 fila fila 31974/76 Rom/studios/hotell 02. Des. 18, 16:53:11 Last Post
2. desember Ole Ole 185/0 Julekalenderen 2018 02. Des. 18, 10:07:53 Last Post
Jippi, nå reiser jeg!!! Ole Ninette 2461/121 Jippi! Nå reiser jeg! 02. Des. 18, 10:05:31 Last Post
Yamas Bar & Taverna er åpen! marjana Ole 34230/3131 Yamas Bar & Taverna 01. Des. 18, 22:03:47 Last Post
1. desember Ole Ole 191/0 Julekalenderen 2018 01. Des. 18, 00:14:01 Last Post
Arctic spiseri - Gresk mat i Stavanger anemos anemos 1172/1 Mat og drikke 30. Nov. 18, 16:36:11 Last Post
Peloponnes og Kardamili våren 2017 dag staalesen Katherina 1515/33 Fastlandet og Peloponnes 30. Nov. 18, 16:20:56 Last Post
Tholaria september 2018 dag staalesen marjana 302/10 Amorgos 30. Nov. 18, 16:11:57 Last Post
The Olive Tree will Always Be Here kaka kaka 183/0 Hellas generelt 24. Nov. 18, 14:13:57 Last Post
Dagens ankomst fila Runar Solvik 83/3 Yamas Bar & Taverna 13. Nov. 18, 15:24:12 Last Post
Video fra Poros 2018 bengalow Ole 298/1 Poros 13. Nov. 18, 13:07:01 Last Post
70 steder i Athen kaka Ole 291/1 Athen og Pireus 12. Nov. 18, 10:12:45 Last Post
Bilder fra Kardamili dag staalesen Magnolia 495910/1585 Peloponnes 11. Nov. 18, 21:35:01 Last Post
Meze ROLLE marjana 3204/18 Mat og drikke 11. Nov. 18, 10:46:18 Last Post
Athen i Desember JanBe gre18cce 440/3 Athen og Pireus 10. Nov. 18, 22:49:00 Last Post
Meze - med ingredienser fra havet marjana BjørgD 539/3 Mat og drikke 08. Nov. 18, 17:57:31 Last Post