Vis innlegg

Denne delen lar deg se alle innlegg laget av dette medlemmet. Merk at du bare kan se innlegg gjort i områder du har tilgang til.


Meldinger - bengalow

Sider: [1] 2 3 ... 292
1
Hellas generelt / Sv: "Mine" greske tavernaer
« på: 30. April 19, 16:23:43 »
Men alltså, var åt grekerna själva? Jag såg bara servitörer av den slags...

2
Hellas generelt / Sv: Längtan
« på: 28. Feb. 19, 15:17:05 »
Tack för respons, kaka, Ole, Katherina och Stein. Era inlägg om resor och upplevelser i Grekland gör mig glad, bl.a. Stein med sina segeläventyr - något jag aldrig provat på!
Efter min första resa blev jag förälskad i en grekiska, Despina (Nouli), och vi förlovade oss vid ett återbesök ett år senare. Det var meningen att jag skulle flytta ditner, men efterhand rann kärleken ut i sanden, kanske p.g.a. avståndet, men även att det inte fanns jobb för någon, som inte kunde grekiska. Det har jag gjort sedan dess, och det går fortfarande bra att bli förstådd.
Sedan kom militärjuntan, och turister avråddes från att resa dit.Från 1981 blev det fritt fram och det blev många besök där nere - en, två eller tre besök per år, och jag hittade min favoritplats - Syros, som jag älskar. Giannis och Stavroula var goda värdar i många år.
På senare år, efter pensioneringen, så upptäckte vi, att vi inte sett något av övriga världen. Det blev att sätta fart på dessa resor, och summan till slut att vi besökt 54 olika ställen, allt från Kina, Uzbekistan, Nepal, Colombia, Panama genom kanalen, Kuba och till och med USA.
Nu sitter jag och bläddrar i Albatros senaste resor till Kaukasus, eller Iran och andra resmål, och dräglar, men inser att kroppen säger nej, medan sinnet ropar högt "JAAA"!
Och däremellan kommer Grekland...när jag var där första gången, så kunde jag inte göra slut på mina pengar - allt var så otroligt billigt! Man kunde äta en stor middag för 20 kronor. Fattigt var det. En av deras största sångare idag berättade, att man gick och letade cigarettpaket för att lägga in i sina skor, för att täta hålen - Pasxalis Terzis. Hans genombrott kom på Rodos, när han fick uppträda med Grigoris, en poliodrabbad mästare på bouzouki. Grigoris blev sedan känd i Sverige, när han spelade tillsammans med Arja Saijonmaa i hennes karriär med Theodorakis-sånger. Efterhand kom knark in i Grigoris liv, och han spenderade tid i fängelse i Tyskland, där han nu bor.

3
Hvor er dette? / Sv: Hvor er dette? 975
« på: 27. Feb. 19, 20:40:07 »
Tolon?

4
Hvor er dette? / Sv: Hvor er dette? 976
« på: 27. Feb. 19, 20:34:17 »
Nafplion…?

5
Hellas generelt / Längtan
« på: 26. Feb. 19, 14:29:53 »
Hej alla vänner!
Häromdagen "firade" jag 75-års födelsedag. Det gick mycket lugnt tillväga. Jag har kommit dithän, att framtiden är nära, och alla minnen är "länge sedan", som min avsomnade svärmor uttryckte sig.
Jag är inne varje dag på Hellasforum och läser era insändare. När ni har varit i Grekland, och när ni kommit hem, och det ger mig längtan! Det är flera år sedan jag besökte landet - senast en rundtur på Peloponnessos. Sedan dess har inte hälsan stått mig bi, och jag går runt här hemma med hjälp av två "stockar". Anamnesen har efter hand blivit lång, och förmågan att ta sig fram på olika destinationer mindre och mindre. Jag har fått behjärtansvärd hjälp på en del flygplatser, då personal har kommit med rullstol, för att ta sig de ofta flera kilometer långa färdvägarna till flygplanen. Hissar upp och hissar ner till de olika incheckningarna. Från en terminal till en annan med tåg eller buss. Ja, är man krympling så är det ett riktigt helvete att resa.

Nu sitter jag här, och har bestämt mig för att tycka och tänka, utifrån mitt perspektiv. Jag saknar så många vänner på Hellasforum…
Anders filosofiska hörna - en njutning! En äldre teknisk chef i västra Norge, som en gång skrev "vad jag skriver bryr sig ingen om"! Jo, jag gjorde det. Nuförtiden är väl FB det dominerande. Jag var medlem där ett tag. Det kom så mycket skitsnack, så jag lade ner mitt deltagande. Det fanns några svenskar med i Hellasforum - men det verkar som jag snart är den ende. Varför vet jag inte, för sidan är oerhört givande. Alla bilder ni sänder in, och reseberättelser, i nutid och framtid.
Jag gjorde min första resa till Grekland som 18-åring 1962, och har väl varit där ett 40-tal gånger. Hur landet förändrats in i själen är lätt att beskriva. De har alltid varit måna om pengar, men ack så frikostiga. När man gick på taverna, så var det hela familjer, ofta med 10.20 ätande. Man hade något att fira...Nu är det inte så, ack så synd! Ekonomi har blivit ett tungt lass, och när "skatten" infördes i landet, blev det plötsligt dramatiskt. Alla klagade. Affärer lades ned. Bankerna gick omkull, och det var allmänt uppror med demonstrationer och oår. Men...folket var lika vänligt och välkomnande sam förr. Det antika finns kvar till beskådande, och gör mig lika betagen som förr. Jag är fullständigt betagen av den grekiska marmorkonsten, vars make inte finns någon annanstans. Titta på en romersk staty, och se skillnaden. Den grekiska verkar som om tyget skulle fladdra i vinden i alla ögonblick, medan den romerska verkar fastvuxen i stenen. Att italienarna sedermera förfinade sin konst, med statyer som "David" m.fl. är skönt att se, men 2000 år yngre.

Nog för idag. Kanske skriver jag ett eller annat inlägg, när eller om andan faller på - helst kanske när antalet inlägg minskar...
Bengalow

6
Tack, kaka, jag tar åt mig av berömmet! Jo, vi bodde i hotellet som syns längst upp i bilden, och gick flera gånger förbi de små serveringsställena, på väg till andra sidan hamnen. Där serverade dom bläckfisk till ouzo - smaskigt!!! Detta var på vår väg till Monemvasia...och Kardamili.

7
Det liknar väldigt mycket Gytheion på Peloponnissos...men...

8
Athen og Pireus / Sv: Athen topp 10
« på: 27. Jan. 19, 21:06:21 »
Kanske Metrons vissa stationer med musei- och utgrävningsfynd...och kanske ditt vanliga hotell, med Akropolisutsikt...

9
Hellas generelt / Sv: Magiske øyeblikk i Hellas
« på: 23. Jan. 19, 20:17:01 »
Jätteintressant!!!

10
Hellas generelt / Sv: Magiske øyeblikk i Hellas
« på: 23. Jan. 19, 14:18:43 »
Bara en liten fråga: ELAN och ELAS var "dödsfiender" och bekämpade varandra, speciellt i slutet av kriget. Sedan fortsatte inbördeskriget i Grekland i flera år mellan dessa grupper. Var det så att dom samarbetade i detta företag? Vet du mer om denna händelse?

11
Reiseskildringer / Sv: Peloponnes og Kythira april-mai 2019
« på: 17. Jan. 19, 14:46:03 »
Hela hamnen är en jätteparkering! Ingen fara alls! Det finns massor av upplysning om Nafplion från Admirala och hennes hemsida www.visitnafplion.net
Guld värd!!!

12
Hellas generelt / Sv: Hvor er dette. Romjulsquizz ( Løst )
« på: 03. Jan. 19, 10:34:28 »
Det finns ju två svar! Vilket av dom är korrekt?

Sider: [1] 2 3 ... 292