Skrevet av Emne: Kildeskatt er årets \"julegave\" til utflyttede pensjonister  (Lest 32341 ganger)

Utlogget heljakTopic starter

 • Innlegg: 45
  • Vis profil
  • http://www.noralliansen.org
Kildeskatt er årets \"julegave\" til utflyttede pensjonister
« Svar #60 på: 08. Jan. 09, 08:44:37 »
Undertegnede og ca 30 andre nettsteder i utlandet og Norge har begynt å informere om hvordan foreninger, organisasjoner og partier stiller seg til kildeskatt på pensjon.  
Alle foreninger, (pensjonist)organisasjoner og partier er bedt om å svare på følgende spørmål:

1) Er det kjent med at flere høringsuttalelser har påpekt vesentlige feil og mangler med Finansdepartementets høringsnotat?  Det vises her til følgende høringsuttalelser fra Senorsaken og undertegnede
- www.regjeringen.no/upl...senior.pdf<http://www.regjeringen.no/upload/FIN/Vedlegg/sl/Horingsuttalelser/2008/april/34_senior.pdf>
- http://www.regjeringen.no/upload/FIN/Vedlegg/sl/Horingsuttalelser/2008/mars/14_skamsar.pdf
Seniorsakens pressemelding og utdrag fra punkt 2 om \"Hensynet til pensjonistene »,  følger som vedlegg 3.
Grunnen til vårt spørmål er at Finansministeren i sin finanstale ikke nevnte dette med et eneste ord. Finansministeren nevnte heller ikke at forslaget vil føre til at 41000 utflyttede pensjonister (inkl. mange minstepensjonister) må betale nesten 1/2 milliard mer i skatt, hvis forslaget blir vedtatt i sin nåværende form.

2) Er det rimelig at pensjonister skal betale skatt til Norge når de ikke bruker infrastruktur eller offentlige tjenester i Norge?            Dette vil også gjelde mange innvandrere i Norge som flytter tilbake til sine hjemland etter oppnådd pensjonsalder. Det rent prinsipielle og naturlige utgangspunkt er at inntekter - herunder pensjoner - skattlegges i mottakers bostedsstat.  Hovedsak er det er bostedsstaten som har de tilhørende utgifter, ved at skattyter benytter ulike offentlige tjenester, infrastruktur, mv.

3) Synes du det er rimelig at det innføres \"Skatt på sykdom\" for pensjonister som har flyttet til utlandet av helsemessige årsaker?
 Som eksempel nevnes at revmatikere og andre med lignende sykdommer sparer staten for store beløp ved å flytte til utlandet.  Iht. Helsemyndighetene kan det årlige beløp komme over kr 100.000,- for hver.  Er det da rimelig at denne gruppen skal \"straffes\" med ekstra skatt til Norge når de betaler skatt til det landet de bor - iht bostedslandenes skatteregler og skatteavtalen - for selv tar kostnadene med utgifter til medisinsk behandling?  
   
4) Vil det bli tatt noe initiativ for å sette en stopper for det faktum at mange pensjonister i dag er dobbeltbeskattet og på andre måter føler seg urimelig behandlet av myndighetene, FØR forslaget om kildeskatt på pensjon evt. blir behandlet?  Se vedlegg 2.

5) Er det ikke urimelig å endre skattereglene for å gi pensjonister store skatteskjerpelser etter at skiftende regjeringer har endret skattereglene for de rikeste på en slik måte at mange kan tilpasse seg og betale lite eller ingen ting i skatt?
Skatteprofessor Ole Gjems-Onstad har de siste årene gjort oppmerksom de aller rikeste i samfunnet betaler svært lite eller nesten ingenting i skatt. Grunnen er endringer i skattereglene som gir de rikeste en fantastisk mulighet til å tilpasse seg slik at de i overskuelig fremtid vil kunne operere med minimal inntekt og skatt. Terje Hansen, økonomiprofessor ved Norges Handelshøyskole mener at de aller rikeste aldri har hatt det bedre siden Stoltenbergregjeringen tok over. Se --> http://www.ukeavisenledelse.no/samfunn/de_rike_har_det_godt

6)Iht. ovennevnte spør derfor mange om noen vil ta initativet til å senke skattene for alle pensjonistene til f. eks. 5 % for at også pensjonistene kan få redusert skatt, . Likevel vil mange pensjonister som består av mange minstepensjonister og uføretrygdede, få et skattenivå som er høyere enn for de aller rikeste i Norge iflg landets skatteeksperter er vel er oppgitt til  3,8% det siste året?  
 
7) Vil det bli gjort noe for at denne skatten ikke skal gjøres gjeldende for pensjonister som kan dokumentere at de er skattepliktig til det landet de bor i, hvis kildeskatt mot formodning skulle bli innført av prinsipielle eller andre årsaker?

8) Er det ikke et rimelig krav at utflyttede pensjonister KUN skal forholde seg til skattemyndighetene i bostedsstaten -
   og IKKE til de land pensjonen er opptjent?  Økt globalisering, fører til at mange arbeider og opptjener pensjon i flere land.  
   Derfor vil det føre til urimelig forskjellsbehandling mellom utflyttede pensjonister og norske pensjonister dersom førstnevne  må sende inn selvangivelse og skatte til Norge selv om de har små pensjoner og ellers oppfyller kravene for å slippe s/a og skatt.  

9) Er det ikke ekstra urimelig pensjonister i utlandet skal få betydelige skatteskjerpelser i kjølevannet av finanskrisen, mens andre grupper i Norge får krisepakker inkl. skattelettelser? Hvis 15% kildeskatt vil komme på toppen av  svekket  kjøpekraft på 20-25%  etter at Euroen har steget fra kr 8,- til kr 10,-. At mange få økonomiske problemer av dette er vel ikke vanskelig å forstå?  

Vi ønsker å få svar på ovennevnte spørmål for å kunne etterkomme pensjonistenes ønsker om å få vite hvordan de stiller seg til denne saken. Som nevnt er både pensjonister i utlandet og Norge opptatt av denne saken - inkl. de som planlegger å ta utflytting.

Når vi har fått svar, vil vi vurdere om vi skal gå ut med en klar anbefaling om å støtte foreninger, organisasjoner partier som går mot innføring av kildeskatt på pensjon og skatteøkninger for pensjonister. Under alle omstendigheter vil sørge for at saken kommer på dagsorden foran neste valg. For ordens skyld nevnes at alle svar vil bli publisert på ca 30 nettsteder i utlandet og Norge - med våre kommentarer. De som evt. ikke svarer, vil også bli kommentert.

Vi ser frem til et snarlig svar.
 
Med vennlig hilsen
På vegen av pensjonister i utlandet og Norge tilknytter over 30 nettsteder i en rekke land.
--------------------------------------------------------------------------------

Det er sikker mange som er interessert i gode svar eller kommentarer til ovennevnte spørmål.

Utlogget heljakTopic starter

 • Innlegg: 45
  • Vis profil
  • http://www.noralliansen.org
Re: Kildeskatt er årets \"julegave\" til utflyttede pensjonister
« Svar #61 på: 08. Jan. 09, 11:23:25 »
Sitat fra: \"Anders\"
Uten å ha så altfor sterke meninger i denne debatten, så håper jeg virkelig de tallene dine er hypotetiske også, Heidrun... du får meg virkelig til å føle meg som en \"lavtlønnet\" med de eksemplene dine :-)
25 000 i pensjon? Pr mnd? Det er sju-åtte tusen mer enn jeg har for å gå i fullt arbeid... og når banken og diverse andre har tatt sitt så er det ikke så mye igjen...
Jeg har for lengst gitt opp å bry meg med inntektsskatten. De finner jo alltids på nye vendinger likevel, slik at det vokser ørlite på \"utbetalt\"-linjen hvert år. Det er alle disse meningsløse avgifter og ekstra-skatter som irriterer mest. Og er ikke en av grunntankene i skattlegging at alle skatter skal rettferdiggjøres? Med hvilken rett krever da staten moms og denslags? Og er virkelig bilen en slik luksus? Og jeg vet da av egen erfaring at det norske helsevesenet slett ikke er den \"Sarepta-krukken\" som resten av verden tror...
Hvorvidt pensjonister har noen spesiell grunn til å klage på skattlegging skal jeg ikke legge meg borti. Det er for lenge til det blir et aktuelt tema for meg. Men rettferdighet i skattlegging er uansett så grunnleggende viktig for at vi skal beholde respekten for skatten... slik vi skattlegges her idag tror jeg ikke det er mye igjen av den. De aller fleste snyter så godt de kan, og det med godt hjerte også. De som sier noe annet lyver.


Som \"gammel\" skattekyndig engasjerer jeg meg i denne saken mest pga pensjonister - både i utlandet og Norge som vil bli sterkest rammet av forslaget om innføring av kildeskatt på pensjon.  

Jeg er enig i at pensjonsutbetalinen som er nevnt i regnestykket (og som jeg antar er et tenkt eksempel) ikke er representativt for pensjonen for utflyttede pensjonister. Iflg tidl. skattedirektør Erling Ree-Pedersen har de fleste utflyttede en så lav pensjon at de knapt ville ha blitt skattlagt i Norge.  Men det er vare en av de viktige grunnene til at kildeskatten er så urimelig for pensjonister som likevel må betale skatt til Norge ETTER å ha mistet sine rettigheter til offentlige finansierte (helse)tjenester som denne skatten er ment å dekke.

Det kan vel karakteriseres som hårrreisende at pensjonister som betaler skatt i bostedsstaten som bærer (helse)utgifene til landets pensjonister - også skal tvinges til å betale skatt i Norge?

Utlogget heljakTopic starter

 • Innlegg: 45
  • Vis profil
  • http://www.noralliansen.org
Kildeskatt er årets \"julegave\" til utflyttede pensjonister
« Svar #62 på: 17. Jan. 09, 08:37:28 »
Jeg har nå lagt ut ny og oppdatert info om kildeskatt på pensjon på denne nye strengen med tittelen:
Er forslaget om kildeskatt på pensjon et «overgrep» mot alle pensjonister - også i Norge?  
se -->  http://www.hellasforum.net/index.php?name=ForumsPro&file=viewtopic&t=3081

Her har jeg også lagt ut link til et nyopprettet nettsted med navnet:
nei-til-kildeskatt med undertittelen: Folkeaksjon mot kildeskatt på pensjon.
Se --> http://sites.google.com/site/neitilkildeskatt/

Synspunkter og kommentarer mottas med takk.

 

Siste innlegg

Emne Av Trådstarter Lest/svar Forum Tid
Hvor er dette? 978 Løst! stein stein 407/31 Hvor er dette? I dag kl. 13:32:41 Last Post
Agistri 2019 Ole Ole 202/3 Saroniske øyer 24. Juni 19, 19:34:33 Last Post
Sommerferie Hellas Lous zizou10 87/1 Reisetips og spørsmål 23. Juni 19, 20:06:36 Last Post
Peloponnes / Kardamili med mere . dag staalesen dagstaalesen@hotmail.com 74157/309 Fastlandet og Peloponnes 23. Juni 19, 08:22:30 Last Post
Hvor er dette? 979 Løst Ole Ole 144/6 Hvor er dette? 22. Juni 19, 17:04:33 Last Post
102 Strender i Hellas 9/29 fila fila 2589/10 Gresk natur 22. Juni 19, 12:03:20 Last Post
"Mine" morsomme memoarer BURSDAG fila fila 15151/53 Hellas generelt 20. Juni 19, 19:46:56 Last Post
interail for ferjer neil neil 77/0 Reisetips og spørsmål 20. Juni 19, 16:18:49 Last Post
Gresk Kurs- Kristiansand Robert-Averkios Antonsen Robert-Averkios Antonsen 69/0 Alt annet 20. Juni 19, 15:53:24 Last Post
Hvor er dette? 977 Løst Ole Ole 179/4 Hvor er dette? 19. Juni 19, 20:36:43 Last Post
Hvor på Kimolos? Ole Ole 156/5 Kykladene 18. Juni 19, 12:24:15 Last Post
Magiske øyeblikk i Hellas GROTTEN PÅ ANTIPAROS fila fila 85963/198 Hellas generelt 17. Juni 19, 18:10:50 Last Post
Hydra 2019 Ole Ole 455/5 Hydra 16. Juni 19, 13:55:57 Last Post
"Mine" greske landskap Video nr 5 fila fila 14732/36 Hellas generelt 14. Juni 19, 08:13:58 Last Post
Å investere i bolig i Hellas Anna Nordahl Kalimera 72249/93 Flytte til Hellas 13. Juni 19, 13:04:25 Last Post
Øyhopping på Kykladene marjana HanneGal 985/14 Reisetips og spørsmål 11. Juni 19, 22:12:16 Last Post
"Mine" Kirker, moskeer og klostre 3/10 fila fila 774/2 Kultur 09. Juni 19, 15:19:35 Last Post
Hurtigbåt fra Rafina via Kykladene til Amorgos marjana marjana 248/3 Transport 08. Juni 19, 15:00:17 Last Post
Skummel fisk i Middelhavet. mouche Niaas 400/2 Hellas generelt 05. Juni 19, 07:21:08 Last Post
Kalo mina marjana marjana 3459/6 Hellas generelt 01. Juni 19, 12:10:35 Last Post
"Mine" greske tavernaer 3/11 fila fila 44075/66 Hellas generelt 31. Mai 19, 21:00:28 Last Post
Fergesamband Karpathos - Hellas stein Maritm 618/10 Transport 30. Mai 19, 09:43:12 Last Post
Noen ferske bilder fra Kardamili filhellener filhellener 695/4 Fastlandet og Peloponnes 20. Mai 19, 18:18:28 Last Post
Våre bosteder i Hellas KOKALAS RESORT, GEORGIOPOULI, KRETA fila fila 39099/89 Rom/studios/hotell 20. Mai 19, 08:31:58 Last Post
Mygg! kaka marjana 506/1 Gresk natur 19. Mai 19, 23:15:53 Last Post
Bo leve i Glyfada Aphrodite hfiske 1408/1 Flytte til Hellas 18. Mai 19, 14:18:58 Last Post
Peloponnes og Kythira april-mai 2019 stein stein 6519/102 Reiseskildringer 18. Mai 19, 12:48:42 Last Post
Bilforsikring - norsk eller gresk? mouche Gunnar Rutle 842/6 Flytte til Hellas 18. Mai 19, 09:53:24 Last Post
17.mai på Syros marjana marjana 411/0 Hilsen fra Hellas 17. Mai 19, 18:17:33 Last Post
Hus på Naxos Ottersen Ottersen 606/3 Hellas generelt 16. Mai 19, 23:20:30 Last Post