Skrevet av Emne: Agii Apostoli, Kreta, høst 2010  (Lest 6032 ganger)

Utlogget JohnSTopic starter

 • Innlegg: 1166
  • Vis profil
Agii Apostoli, Kreta, høst 2010
« på: 06. Okt. 10, 22:09:49 »
To uker på Kreta går så fryktelig mye fortere enn to uker i surt september-regn her hjemme, så plutselig var vi hjemme igjen mandag.  

Jeg tror aldri vi har hatt så stabilt vær i to uker på denne tiden av året før.  For en vestlending var det på grensen til det kjedelige med max-temp på 29 - 31 grader hver eneste dag, og bare en liten regnskur en tidlig morgen.  Selv om man gjør stadige tapre forsøk på å unngå uttørking, fører  de vestnorske genene etter hvert  til uro og engstelse... Kan det virkelig vare?  Men det gjorde det altså.

En ferie i den store avslappingens tegn, med flere kilo medbrakt lektyre som ble konsumert akkompagnert av frappé metrio me gala på strandbaren på Iguana Beach. (Hvorfor snakker vi forresten alltid engelsk når det gjelder sånne navn, i stedet for å bruke paralia eller strand?)

Torsdagen skulle det ifølge tidligere erfaring, komplettert med tips fra Apollos reisebrosjyre, være gatemarked i Nea Chora, en passe lang spasertur i den relative kjøligheten om morgenen.  Vi fant oppmerkingen i gaten med nummererte markedsplasser, men ikke en selger, ikke en  tomat, en ansjos eller en liter hjemmelaget raki å se.  Vi lot oss ikke stresse, siden vi visste at det store lørdagsmarkedet nå var flyttet til presidie-plassen, og var et meget godt alternativ.

Lørdagen opprant, og i grålysninga var vi på plass på bussholdeplassen med hver sin billett á 0,90 € i hende.  Bussen tok oss til 1866-plassen, og vi gav oss trøstig i vei innover i byen, langt fra turiststrøket rundt havnen.

Men her opplevde vi et slags dejá vù fra torsdagen, markedet var borte vekk.  Spørsmål gav diffuse svar om 2 km i omtrentlig retning med viftende hender, så litt slukøret begav vi oss i retning mot sentrum.  Og der var markedet.... der det alltid har vært, i de såkalte gamle dager, før flyttingen til Elefterias-plassen.  Vi opplevde enda en gang utvalget av grønnsaker, frukt, olivener, raki og alle andre landbruksprodukter, fisk og levende kyllinger, sko, klær og alle slags duppeditter fra springkniver til  kjevler av oliventre.  Flotte inntrykk, som krever full innsats av syn, hørsel, lukt og smak, til et nivå som for meg gjør fotografering vanskelig. Jeg har store vansker med å sette en teknisk innretning som et kamera mellom meg og den intense opplevelsen, og må satse på at jeg greier å gjenoppleve de beste tingene uten billedbevis å støtte meg til.

Hva var ellers de store opplevelsene?  Gode tavernaer med lange luncher og  kvelder der man kom i kontakt med greske kelnere og tavernaeiere, og plutselig var betraktet som stamgjester og nesten-familie, med 20 % rabatt på logariasmo\'en, uten å ha bedt om det.  Vanskelig å håndtere tipsene når det blir sånn........  Hva gjør man?

Verre var det når det tok helt av hos Abraham, og han kom med ei mugge vin ekstra, og litt seinere Irish Coffee (ikke vår favoritt), fulgt av et fat med appelsinskiver og epleskiver, og selvfølgelig den uunngåelige karaffelen med raki, som ble levert med kontinuerlig påfyll til man ikke orket mer.  (Godt at det bare var 50 meter til hotellet).

Det som likevel sitter sterkest i minnet, var planleggingen av vår biltur til Chora Sfakion.  Sammen med et annet par hadde vi bestilt bil og satt og planla turen.

Jeg har nylig lest om igjen en bok om en kretisk krigshelt fra 2. verdenskrig, Georgos Psychondalis, eller the Cretan Runner, som boka om han heter.  Jeg oppdaget at fra veien vi skulle kjøre, gikk det en tynn strek av en vei over til Asi Gonia, som er landsbyen han var fra, og hvor han ble gravlagt for 3 - 4 år siden.  Jeg fikk en plutselig innskytelse om at det kunne vært en grei omvei å kjøre dit og besøke graven hans, siden jeg hadde lest så mye om ham, men var usikker på om veien var kjørbar.

Vi tok med oss kartet ned i hotellbaren, og spurte Michalis, barsjefen, om han var kjent på veiene der.  Det var han ikke, men han pekte på en eldre herre på den andre siden av bassenget, med gjeterstav og filtersigaretter. og en dame som viste seg å være hans datter, som visstnok hadde eierinteresser i hotellet - tror jeg. De skulle være fra det området jeg spurte om.   Jeg hadde også fortalt om Georgos Psykondakis, og lurte på om Michalis kjente til denne delen av kretisk historie.  Det gjorde han ikke, men han gjorde som grekere gjør, han gikk ikke bort og spurte, men ropte over bassenget, og overdøvet alt surr i baren.  Jeg hørte Asi Gonia og Georgios Psychondakis, resten skjønte jeg ikke, men svaret kom tilbake, og jeg så haka datt litt.   \"Det var hans fetter\", sa han, og jeg tror han funderte like mye på oddsen for dette som jeg gjorde.  

I en bar med 40 skandinaver som koser seg med drikkevarene, sitter det altså en 87 år gammel kar med gjeterstav, og er fetteren til en fyr jeg tilfeldigvis spør om, fordi det er skrevet en bok om ham.   Jeg må medgi at det gikk litt kaldt nedover ryggen på meg, men vi hadde et meget hyggelig møte, selv om han ikke var særlig språkmektig, for å si det forsiktig.  Et solid håndtrykk og et sterkt blikk kan si mye mer enn det meste annet som blir sagt i en bar med skandinaviske turister rundt midnatt.  Det var hvertfall tydelig at han satte pris på møtet, han også.

Jeg må igjen beklage at jeg ikke har så mye bilder å krydre med, har ikke kommet så langt at jeg har fått dem overført til PC, og regner med at det nærmer seg jul før jeg kommer så langt.....

PS Jeg kom aldri til Asi Gonia, veien var bare kjørbar hvis jeg leide en traktor, fikk jeg etter hvert beskjed om
At appellere til fornuften er verdens største slag i luften (Kumbel)

Innlogget kaka

 • Innlegg: 9198
  • Vis profil
Agii Apostoli, Kreta, høst 2010
« Svar #1 på: 06. Okt. 10, 22:44:35 »
Igjen, en fascinerende fortelling fra deres Kretabesøk.
Jeg skjønner godt at det tilfeldige møtet med denne mannen gjorde inntrykk. Det var nok gjensidig.
P.s. Det er ikke alltid det trengs bilder, når historien er så sterk i seg selv!
Takk for at du deler dette med oss her inne! :flower:
KariK

Utlogget Ninette

 • Innlegg: 985
  • Vis profil
  • www.rundtomkring.no
Re: Agii Apostoli, Kreta, høst 2010
« Svar #2 på: 06. Okt. 10, 23:26:57 »
For en hyggelig reiseskildring! Og for en opplevelse det har måtte være å møte en slektning av \"The Cretan Runner\"!!

Gatemarkedet på lørdager skal ligge i Nikiforou Foka, klesmarkedet i  Minoos Street. Jeg var selv på klesmarkedet sist lørdag, men var for sent ute til å nå det ordinære markedet. Dette er jo et morgenmarket, så jeg tenkte at de hadde avsluttet for dagen da jeg kom. Men du mener altså at hele markedet er flyttet, så jeg ville uansett ikke funnet det?

Jeg har vært mye i området Asi Gonia og Hora Sfakion. Veien over fjellet er fullt kjørbar med bil, dersom det ikke har skjedd noe dramatisk de siste månedene. Jeg kjørte der senest i vår. Veien er realtivt ny, bred og asfaltert. Men noen steder er det svært luftig, og det er dårlig med veirekkverk.
Rundtomkring - Ekte turglede
www.rundtomkring.no

Utlogget JohnSTopic starter

 • Innlegg: 1166
  • Vis profil
Re: Agii Apostoli, Kreta, høst 2010
« Svar #3 på: 07. Okt. 10, 08:16:01 »
Sitat fra: \"Ninette\"

Gatemarkedet på lørdager skal ligge i Nikiforou Foka, klesmarkedet i  Minoos Street.
.


Markedet lå akkurat der du sier det skal være.  På forhånd hadde jeg fått tips om turister som hadde vært i dette området uten å finne markedet, og som hadde fått beskjed om at hele markedet var flyttet  til plassen ved Presidiet.  Det var dette om gjorde at vi dro i vei innover i byen, noe man forresten burde gjøre oftere, marked eller ikke marked.

Jeg vet ikke hva som var grunnen til at markedet har vært på flyttefot fram og tilbake, men nå var det i alle fall på plass der vi alltid har besøkt det før.

Og når det gjelder møtet med den gamle mannen:  Det er i slike situasjoner man virkelig opplever hvor hjelpeløs man føler seg når man ikke kan mer av språket.  Men det var et møte jeg kommer til å huske, uansett.
At appellere til fornuften er verdens største slag i luften (Kumbel)

Utlogget Tjorven

 • Innlegg: 12039
  • Vis profil
Agii Apostoli, Kreta, høst 2010
« Svar #4 på: 07. Okt. 10, 12:11:18 »
Takk igjen for en herlig reiseskildring, JohnS   :cheers:
Slike møter som du forteller er uansett vanskelig å formidle via et bilde. Men følelsen vil nok sitte igjen i deg, og det er det viktigste.
Likevel, vi ser gjerne noen Kretainntrykk i billedform også, når du kommer så langt.
There are no strangers, only friends we haven't met.

Utlogget Morten

 • Innlegg: 163
  • Vis profil
Re: Agii Apostoli, Kreta, høst 2010
« Svar #5 på: 07. Okt. 10, 16:43:38 »
Det var artig å lese ja JohnS. Føler nesten jeg var med i letingen etter markedet. Sånn har det vært. Det ene året er det der.... det neste året flyttet dit...
Men hvis det nå er tilbake til Minoos og Nikiforou Foka, så passer det kjempebra. Da er det i nærheten av \"vår base\".
Κρήτη στην καρδιά μου.

Innlogget filhellener

 • Innlegg: 3076
  • Vis profil
Re: Agii Apostoli, Kreta, høst 2010
« Svar #6 på: 08. Okt. 10, 18:43:45 »
Jeg s e r bilder når du forteller, John  :flower:
Takk for en levende reiseskildring :-)
Kari

Utlogget Johanne

 • Innlegg: 220
  • Vis profil
Re: Agii Apostoli, Kreta, høst 2010
« Svar #7 på: 08. Okt. 10, 23:14:23 »
Takk for en både underhållende og beskrivende reiseskildrin JohnS! Det gjör ikke noe att bilder ikke er med synes jeg. Ord kan vel så mye beskrive som bilder. Det får igang ens eget \"tenkeapparat\"  Höres ut som dere har hatt en intressant reise med masse ulike opplevelser.

Johanne :)

 

Siste innlegg

Emne Av Trådstarter Lest/svar Forum Tid
Hvor er dette? 978 filhellener stein 337/25 Hvor er dette? 23. Juni 19, 22:52:03 Last Post
Sommerferie Hellas Lous zizou10 71/1 Reisetips og spørsmål 23. Juni 19, 20:06:36 Last Post
Peloponnes / Kardamili med mere . dag staalesen dagstaalesen@hotmail.com 74123/309 Fastlandet og Peloponnes 23. Juni 19, 08:22:30 Last Post
Hvor er dette? 979 Løst Ole Ole 135/6 Hvor er dette? 22. Juni 19, 17:04:33 Last Post
102 Strender i Hellas 9/29 fila fila 2573/10 Gresk natur 22. Juni 19, 12:03:20 Last Post
Agistri 2019 Ole Ole 172/2 Saroniske øyer 21. Juni 19, 18:32:17 Last Post
"Mine" morsomme memoarer BURSDAG fila fila 15133/53 Hellas generelt 20. Juni 19, 19:46:56 Last Post
interail for ferjer neil neil 64/0 Reisetips og spørsmål 20. Juni 19, 16:18:49 Last Post
Gresk Kurs- Kristiansand Robert-Averkios Antonsen Robert-Averkios Antonsen 59/0 Alt annet 20. Juni 19, 15:53:24 Last Post
Hvor er dette? 977 Løst Ole Ole 170/4 Hvor er dette? 19. Juni 19, 20:36:43 Last Post
Hvor på Kimolos? Ole Ole 146/5 Kykladene 18. Juni 19, 12:24:15 Last Post
Magiske øyeblikk i Hellas GROTTEN PÅ ANTIPAROS fila fila 85936/198 Hellas generelt 17. Juni 19, 18:10:50 Last Post
Hydra 2019 Ole Ole 445/5 Hydra 16. Juni 19, 13:55:57 Last Post
"Mine" greske landskap Video nr 5 fila fila 14715/36 Hellas generelt 14. Juni 19, 08:13:58 Last Post
Å investere i bolig i Hellas Anna Nordahl Kalimera 72227/93 Flytte til Hellas 13. Juni 19, 13:04:25 Last Post
Øyhopping på Kykladene marjana HanneGal 975/14 Reisetips og spørsmål 11. Juni 19, 22:12:16 Last Post
"Mine" Kirker, moskeer og klostre 3/10 fila fila 763/2 Kultur 09. Juni 19, 15:19:35 Last Post
Hurtigbåt fra Rafina via Kykladene til Amorgos marjana marjana 240/3 Transport 08. Juni 19, 15:00:17 Last Post
Skummel fisk i Middelhavet. mouche Niaas 392/2 Hellas generelt 05. Juni 19, 07:21:08 Last Post
Kalo mina marjana marjana 3451/6 Hellas generelt 01. Juni 19, 12:10:35 Last Post
"Mine" greske tavernaer 3/11 fila fila 44060/66 Hellas generelt 31. Mai 19, 21:00:28 Last Post
Fergesamband Karpathos - Hellas stein Maritm 609/10 Transport 30. Mai 19, 09:43:12 Last Post
Noen ferske bilder fra Kardamili filhellener filhellener 686/4 Fastlandet og Peloponnes 20. Mai 19, 18:18:28 Last Post
Våre bosteder i Hellas KOKALAS RESORT, GEORGIOPOULI, KRETA fila fila 39077/89 Rom/studios/hotell 20. Mai 19, 08:31:58 Last Post
Mygg! kaka marjana 501/1 Gresk natur 19. Mai 19, 23:15:53 Last Post
Bo leve i Glyfada Aphrodite hfiske 1396/1 Flytte til Hellas 18. Mai 19, 14:18:58 Last Post
Peloponnes og Kythira april-mai 2019 stein stein 6489/102 Reiseskildringer 18. Mai 19, 12:48:42 Last Post
Bilforsikring - norsk eller gresk? mouche Gunnar Rutle 831/6 Flytte til Hellas 18. Mai 19, 09:53:24 Last Post
17.mai på Syros marjana marjana 401/0 Hilsen fra Hellas 17. Mai 19, 18:17:33 Last Post
Hus på Naxos Ottersen Ottersen 598/3 Hellas generelt 16. Mai 19, 23:20:30 Last Post