Skrevet av Emne: Gresk olivenolje  (Lest 2029 ganger)

Utlogget HeidrunTopic starter

  • Innlegg: 3008
    • Vis profil
Gresk olivenolje
« på: 22. Mars 17, 08:49:24 »
Er glad i Gresk olivenolje, og da spesielt fra Kreta. Kanskje det har noe med at jeg drar oftest til Kreta.
Men jeg registrerer at man har forskjellige typer olivenolje, og det basert på hvilken kvalitet en har. Ekstra Virgin Oliveoil , og vanlig virgin olive oil osv osv. Men jeg stusser litt over at man i f,eks Eksta Virgin Oliveoil. Ja der har man ikke forskjellige varianter med tanke på matlaging.
For hvis man ser på vin, ja da har man vin som passer til kjøtt, fisk, salater og det man kan få til umåtelig forskjellige matretter, og hvorfor får man ikke Ekstra Virgin Olive Oil som passer til de forskjellige marettene. For Fisk har jo en annen smak enn Kjøtt osv, og trenger da en annen type olivenolje når man steker den.
Så til dere som kan det, eller som gjerne synse som jeg ofte gjør. Ja hva kan grunnen være egentlig
Yamas til livet og til

Innlogget Diddi

  • Innlegg: 1762
    • Vis profil
Sv: Gresk olivenolje
« Svar #1 på: 22. Mars 17, 09:07:13 »
Olivenolje finnes jo i utallige varianter,selv om de går under gruppen extra virgin. De er ulike i karakter,farge og styrke, alt etter området de er produsert, årgang osv.
Hvis du handler olje i en spesialforretning kan du prøvesmake og få mange gode råd.
Å undre seg er begynnelsen til større innsikt:)

Utlogget HeidrunTopic starter

  • Innlegg: 3008
    • Vis profil
Sv: Gresk olivenolje
« Svar #2 på: 22. Mars 17, 09:21:30 »
Olivenolje finnes jo i utallige varianter,selv om de går under gruppen extra virgin. De er ulike i karakter,farge og styrke, alt etter området de er produsert, årgang osv.
Hvis du handler olje i en spesialforretning kan du prøvesmake og få mange gode råd.

Det er jeg klar over. Men det er ingen som overhode sier at denne oljen er til fisk, og denne til kjøtt, mens denne passer best til salater. Mon tro om produsentene her ikke ser potensialet av å opplyse evt potesielle kunder om bruksområdet for den og den olivenoljen
Yamas til livet og til

Utlogget ROLLE

  • Innlegg: 469
    • Vis profil
Sv: Gresk olivenolje
« Svar #3 på: 22. Mars 17, 15:16:03 »
Hej med olja
Allt ni vill veta om olivolja går att läsa om på Google !! Viktigaste med oljan är att den är fresh med viskositeten i behåll. De må nu vara jungfruolja eller icke jungfruolja.
Det att oljor du får i Hellas tex inte alltid är jungfruolja vilket används på restaurationerna fritt fram vid bordet,  utan de har en billigare olja som ofta är utspädd olja, tex med solrosolja är inte ovanligt pga att massor  konsumeras av varan och olja är dyrt  också i Grkland  !! Till stekning av fisk och kött används oftast raffinerad olja pga en högre antändningspunkt vilket är ca 320 C mot ca 120 C hos olivoljan. Ofta är blandningen 20% olivo och 80 %solros men mest bara solrosolja !!!
Tag och kolla bäst före dagen för  den olivolja du har hemma ? Brukar vara 2 år bäst före på olivolja.
Varje ort i Grekland säger sej ha den bästa oljan i landet, beroende på varifrån du köper din olja. Testa den mellan din tumme och pekfinger så känner du ifall du kan ha det i din bilmotor kanske också ? 8)
Tänk på  ifall du köper oljan i sept,  okt. nov så är den 1 år närapå !!

Utlogget ROLLE

  • Innlegg: 469
    • Vis profil
Sv: Gresk olivenolje
« Svar #4 på: 22. Mars 17, 15:19:17 »
Fint Heidrun att du var på plats  !! ;D

Utlogget HeidrunTopic starter

  • Innlegg: 3008
    • Vis profil
Sv: Gresk olivenolje
« Svar #5 på: 22. Mars 17, 15:37:10 »
Hej med olja
Allt ni vill veta om olivolja går att läsa om på Google !! Viktigaste med oljan är att den är fresh med viskositeten i behåll. De må nu vara jungfruolja eller icke jungfruolja.
Det att oljor du får i Hellas tex inte alltid är jungfruolja vilket används på restaurationerna fritt fram vid bordet,  utan de har en billigare olja som ofta är utspädd olja, tex med solrosolja är inte ovanligt pga att massor  konsumeras av varan och olja är dyrt  också i Grkland  !! Till stekning av fisk och kött används oftast raffinerad olja pga en högre antändningspunkt vilket är ca 320 C mot ca 120 C hos olivoljan. Ofta är blandningen 20% olivo och 80 %solros men mest bara solrosolja !!!
Tag och kolla bäst före dagen för  den olivolja du har hemma ? Brukar vara 2 år bäst före på olivolja.
Varje ort i Grekland säger sej ha den bästa oljan i landet, beroende på varifrån du köper din olja. Testa den mellan din tumme och pekfinger så känner du ifall du kan ha det i din bilmotor kanske också ? 8)
Tänk på  ifall du köper oljan i sept,  okt. nov så är den 1 år närapå !!

Ikke helt rett, men rett på en måte. Har googla og googla, og snakka med folk som kan olivnolje i resturangmiljøet i Norge.
Det at man ikke kan steke med ekstra virgin olive oil er en myte. Er oljen av god nok kvalitet, ja da tåler den meget høy temperatur ved steking.Men ingen kunne svare på det med hvilken olje til diverse steketing som f.eks fisk eller kjøtt
Yamas til livet og til

Utlogget HeidrunTopic starter

  • Innlegg: 3008
    • Vis profil
Sv: Gresk olivenolje
« Svar #6 på: 22. Mars 17, 15:38:10 »
Fint Heidrun att du var på plats  !! ;D

Prøver så godt jeg kan vet du  ;) :ferie: :ferie: :sjampis: :sjampis:
Yamas til livet og til

Utlogget ROLLE

  • Innlegg: 469
    • Vis profil
Sv: Gresk olivenolje
« Svar #7 på: 22. Mars 17, 16:50:37 »
Hej på dej Heidrun

Den vetskap vi i norden har om olivolja är mycket,  mycket liten. Men ännu är vi inte vana använda  den 5000 åriga olivoljan. Sakta men säkert är vi måna om att använda till vår sallad så lite som möjligt av den olja vi kallar jungfruolja, vilket vi smusslat in från Hellas av vår  Grekiske väns  kusin eller mosters faster, som har kommit över oljan från en nära släkting till mostern.. Då vi i norden använder 0,5 l per capita av oljan mot 100-200 l per 4 pers familj i Grekiska arkipelagen visar att vi inte kommit någon vart från valfettet eller smöret inte rypsoljan att förglömma.  Men vi är på god väg använda mer än en liter om året inom närmaste decennium !!!
Nu då Kina har kommit underfund om dess fina förträffliga egenskaper förkosmetikaindustrin kanske vi aldrig hinner upp till 1l om året pga att det blir för dyrt och säljes i 50 ml  flaskor man oljar in nästippen med ?

Utlogget Kritios

  • Innlegg: 610
  • www.villamarella.no
    • Vis profil
    • Villamarella.no
Sv: Gresk olivenolje
« Svar #8 på: 22. Mars 17, 20:23:46 »
Er glad i Gresk olivenolje, og da spesielt fra Kreta. Kanskje det har noe med at jeg drar oftest til Kreta.
Men jeg registrerer at man har forskjellige typer olivenolje, og det basert på hvilken kvalitet en har. Ekstra Virgin Oliveoil , og vanlig virgin olive oil osv osv. Men jeg stusser litt over at man i f,eks Eksta Virgin Oliveoil. Ja der har man ikke forskjellige varianter med tanke på matlaging.
For hvis man ser på vin, ja da har man vin som passer til kjøtt, fisk, salater og det man kan få til umåtelig forskjellige matretter, og hvorfor får man ikke Ekstra Virgin Olive Oil som passer til de forskjellige marettene. For Fisk har jo en annen smak enn Kjøtt osv, og trenger da en annen type olivenolje når man steker den.
Så til dere som kan det, eller som gjerne synse som jeg ofte gjør. Ja hva kan grunnen være egentlig
Naboen vår på Kreta som har noen og 400 egne oliventrær, og pleier og høster noen hundre til, deriblant våre fire, sier at den kaldpressede olja de presser der brukes til alt.
Steking, baking, på salaten, på huden, i håret... you name it.
Denne olja er så mild i smaken at den ikke setter nevneverdig smak på verken fisk eller kjøtt ved steking.
Olivenolje tåler også høyere temperatur enn de fleste andre vegetabilske oljer, over 200 grader.
Vår andel av de 20 literne våre trær ga i fjor er i alle fall prima olje  ;D
 
« Siste redigering: 22. Mars 17, 20:30:36 by Kritios »
Vi kan nå ønske velkommen til våre nyoppussede leiligheter i Villa Marella i Tavronitis på Kreta: http://www.villamarella.no

 

Siste innlegg

Emne Av Trådstarter Lest/svar Forum Tid
Noen dager på Milos, september 2018 Ole Ole 491/11 Milos 13. Des. 18, 23:14:22 Last Post
13. desember Ole Ole 68/0 Julekalenderen 2018 13. Des. 18, 17:31:29 Last Post
Peloponnes / Kardamili med mere . vandrer dagstaalesen@hotmail.com 62056/288 Fastlandet og Peloponnes 13. Des. 18, 12:05:47 Last Post
12. desember Ole Ole 130/0 Julekalenderen 2018 12. Des. 18, 19:42:46 Last Post
Donasjon 2018 Ole Ole 295/3 Om forumet 12. Des. 18, 11:39:07 Last Post
11. desember Ole Ole 122/0 Julekalenderen 2018 11. Des. 18, 17:50:05 Last Post
10. desember Ole Ole 184/0 Julekalenderen 2018 10. Des. 18, 19:27:51 Last Post
Magiske øyeblikk i Hellas GIALOS SYMI fila fila 76437/180 Hellas generelt 09. Des. 18, 22:13:15 Last Post
9. desember Ole Ole 192/0 Julekalenderen 2018 09. Des. 18, 12:42:49 Last Post
På stien opp til Lagada høsten 2018 marjana marjana 377/9 Amorgos 08. Des. 18, 18:25:57 Last Post
8. desember Ole Ole 121/0 Julekalenderen 2018 08. Des. 18, 12:06:41 Last Post
7. desember Ole Ole 116/0 Julekalenderen 2018 07. Des. 18, 19:14:38 Last Post
6. desember Ole Ole 126/0 Julekalenderen 2018 06. Des. 18, 17:42:24 Last Post
5. desember Ole Ole 212/0 Julekalenderen 2018 05. Des. 18, 17:30:03 Last Post
4. desember Ole Ole 195/0 Julekalenderen 2018 04. Des. 18, 19:56:02 Last Post
Lengtebilder Ole Livsnyteren 283505/657 Hellas generelt 03. Des. 18, 23:07:13 Last Post
Resultatservice og fasit Ole Ole 1170/1 Julekalenderen 2018 03. Des. 18, 19:47:00 Last Post
3. desember Ole Ole 275/0 Julekalenderen 2018 03. Des. 18, 17:21:08 Last Post
Våre bosteder i Hellas BYZANTIO PARGA 2006 fila fila 32090/76 Rom/studios/hotell 02. Des. 18, 16:53:11 Last Post
2. desember Ole Ole 266/0 Julekalenderen 2018 02. Des. 18, 10:07:53 Last Post
Jippi, nå reiser jeg!!! Ole Ninette 2466/121 Jippi! Nå reiser jeg! 02. Des. 18, 10:05:31 Last Post
Yamas Bar & Taverna er åpen! marjana Ole 34232/3131 Yamas Bar & Taverna 01. Des. 18, 22:03:47 Last Post
1. desember Ole Ole 320/0 Julekalenderen 2018 01. Des. 18, 00:14:01 Last Post
Arctic spiseri - Gresk mat i Stavanger anemos anemos 1220/1 Mat og drikke 30. Nov. 18, 16:36:11 Last Post
Peloponnes og Kardamili våren 2017 dag staalesen Katherina 1591/33 Fastlandet og Peloponnes 30. Nov. 18, 16:20:56 Last Post
Tholaria september 2018 dag staalesen marjana 353/10 Amorgos 30. Nov. 18, 16:11:57 Last Post
The Olive Tree will Always Be Here kaka kaka 213/0 Hellas generelt 24. Nov. 18, 14:13:57 Last Post
Dagens ankomst fila Runar Solvik 89/3 Yamas Bar & Taverna 13. Nov. 18, 15:24:12 Last Post
Video fra Poros 2018 bengalow Ole 342/1 Poros 13. Nov. 18, 13:07:01 Last Post
70 steder i Athen kaka Ole 332/1 Athen og Pireus 12. Nov. 18, 10:12:45 Last Post