Skrevet av Emne: Längtan  (Lest 924 ganger)

Utlogget bengalowTopic starter

 • Innlegg: 4518
  • Vis profil
Längtan
« på: 26. Feb. 19, 14:29:53 »
Hej alla vänner!
Häromdagen "firade" jag 75-års födelsedag. Det gick mycket lugnt tillväga. Jag har kommit dithän, att framtiden är nära, och alla minnen är "länge sedan", som min avsomnade svärmor uttryckte sig.
Jag är inne varje dag på Hellasforum och läser era insändare. När ni har varit i Grekland, och när ni kommit hem, och det ger mig längtan! Det är flera år sedan jag besökte landet - senast en rundtur på Peloponnessos. Sedan dess har inte hälsan stått mig bi, och jag går runt här hemma med hjälp av två "stockar". Anamnesen har efter hand blivit lång, och förmågan att ta sig fram på olika destinationer mindre och mindre. Jag har fått behjärtansvärd hjälp på en del flygplatser, då personal har kommit med rullstol, för att ta sig de ofta flera kilometer långa färdvägarna till flygplanen. Hissar upp och hissar ner till de olika incheckningarna. Från en terminal till en annan med tåg eller buss. Ja, är man krympling så är det ett riktigt helvete att resa.

Nu sitter jag här, och har bestämt mig för att tycka och tänka, utifrån mitt perspektiv. Jag saknar så många vänner på Hellasforum…
Anders filosofiska hörna - en njutning! En äldre teknisk chef i västra Norge, som en gång skrev "vad jag skriver bryr sig ingen om"! Jo, jag gjorde det. Nuförtiden är väl FB det dominerande. Jag var medlem där ett tag. Det kom så mycket skitsnack, så jag lade ner mitt deltagande. Det fanns några svenskar med i Hellasforum - men det verkar som jag snart är den ende. Varför vet jag inte, för sidan är oerhört givande. Alla bilder ni sänder in, och reseberättelser, i nutid och framtid.
Jag gjorde min första resa till Grekland som 18-åring 1962, och har väl varit där ett 40-tal gånger. Hur landet förändrats in i själen är lätt att beskriva. De har alltid varit måna om pengar, men ack så frikostiga. När man gick på taverna, så var det hela familjer, ofta med 10.20 ätande. Man hade något att fira...Nu är det inte så, ack så synd! Ekonomi har blivit ett tungt lass, och när "skatten" infördes i landet, blev det plötsligt dramatiskt. Alla klagade. Affärer lades ned. Bankerna gick omkull, och det var allmänt uppror med demonstrationer och oår. Men...folket var lika vänligt och välkomnande sam förr. Det antika finns kvar till beskådande, och gör mig lika betagen som förr. Jag är fullständigt betagen av den grekiska marmorkonsten, vars make inte finns någon annanstans. Titta på en romersk staty, och se skillnaden. Den grekiska verkar som om tyget skulle fladdra i vinden i alla ögonblick, medan den romerska verkar fastvuxen i stenen. Att italienarna sedermera förfinade sin konst, med statyer som "David" m.fl. är skönt att se, men 2000 år yngre.

Nog för idag. Kanske skriver jag ett eller annat inlägg, när eller om andan faller på - helst kanske när antalet inlägg minskar...
Bengalow
Varför planera - när det ändå inte blir som man tror

Utlogget kaka

 • Innlegg: 9207
  • Vis profil
Sv: Längtan
« Svar #1 på: 26. Feb. 19, 14:46:42 »
Takk, Bengalow. Dette var fint å lese, - så varmt skrevet.  :hjerte:
Jeg er glad du ikke har gitt deg her inne, selv om kroppen ikke lenger orker reisene.
Du har bidratt med mye givende gjennom årene, og skal gi oss mer :)
Gratulerer med rundet 75.


Utlogget Ole

 • Innlegg: 13734
  • Vis profil
  • http://www.hellasforum.net
Sv: Längtan
« Svar #2 på: 26. Feb. 19, 18:57:26 »
Godt skrevet, Bengalow!

Hvis alle som ønsker litt mer liv i Hellasforum skriver et innlegg annenhver dag så blir aktiviteten absolutt bra igjen.

Utlogget stein

 • Innlegg: 1984
  • Vis profil
Sv: Längtan
« Svar #3 på: 28. Feb. 19, 14:38:09 »
Trist å høre at du ikke lenger kan reise til ditt kjære Hellas lenger, Bengalow.
Men vi håper å høste av din viten om gresk språk, kultur og geografi i mange mange år framover.

Ja, vi savner stadig noen på Hellasforum. Inge er jo ikke lenger blant oss, det ble litt tomt etter han.
Anders, som du nevner, er tydeligvis helt over på Hellasforum på Facebook. Jeg er enig med deg i at det er ganske mye shittsnakk og også shittkasting på den gruppa. Det er ikke alltid like hyggelig og jeg skjønner ikke hvorfor.

Jeg tenker å forsette å poste det jeg opplever i Hellas her på det riktige Hellasforum. I april/mai skal vi til Nafplio, Kardamili, Elafonisos, Kythira og Monemvasia. I september blir det kanskje en tur til Rhodos, Kastellorizo, Symi og Tilos. Men som kona sier, "Hvis vi lever så lenge". Vi har begge fått hver vår skikkelige smell her i livet, så man kan aldri være helt sikker.   
Navigare necesse est, vivere non est necesse

Utlogget Katherina

 • Innlegg: 1703
  • Vis profil
Sv: Längtan
« Svar #4 på: 28. Feb. 19, 15:03:58 »
Takk for ditt åpenhjertige innlegg. Er så enig med deg i det du skriver. Trist å høre om helsa di. Ja, vi merker vel alle tidens tann på forskjellige måter. Så sitter vi der med alle opplevelsene, alle inntrykkene, alt det dette spesielle landet og det alle menneskene vi har vært heldige å møte har vært med på å bidra til å gjøre livet vårt rikere. Det har også vært med på å øke kunnskapen vår på forskjellige måter. Selv opplever jeg det ofte slik at det kan være vanskelig å formidle det en ferie i Hellas betyr for meg og da er det veldig fint å kunne dele med dere andre her inne på Hellasforum, som har den samme entusiasmen. Vi har mye av den samme referanserammen. Hellasforum har også vært med på å gi meg nye venner. Flere av dere her inne har ejg vært så heldig å få møte enten det er i Kardamili eller andre steder. Det hender i blant at noen kommer og hilser på oss og sier: "Hei, Elisabeth og Sverre. For du er jo "mannen med hatten!" Jeg også savner flere av de "gamle"foriminstene, men vi som er her inne får være så aktive vi kan og kanskje det kan gi litt økende aktivitet igjen. Takk, Ole, for at din fortsatte innsats. Også, Bengalow, jeg gleder meg alltid over det du kan gi vidre av all din kunnskap og opplevelser.
 :) Har du forresten noen tips i forhold til Nord-Hellas?

Utlogget bengalowTopic starter

 • Innlegg: 4518
  • Vis profil
Sv: Längtan
« Svar #5 på: 28. Feb. 19, 15:17:05 »
Tack för respons, kaka, Ole, Katherina och Stein. Era inlägg om resor och upplevelser i Grekland gör mig glad, bl.a. Stein med sina segeläventyr - något jag aldrig provat på!
Efter min första resa blev jag förälskad i en grekiska, Despina (Nouli), och vi förlovade oss vid ett återbesök ett år senare. Det var meningen att jag skulle flytta ditner, men efterhand rann kärleken ut i sanden, kanske p.g.a. avståndet, men även att det inte fanns jobb för någon, som inte kunde grekiska. Det har jag gjort sedan dess, och det går fortfarande bra att bli förstådd.
Sedan kom militärjuntan, och turister avråddes från att resa dit.Från 1981 blev det fritt fram och det blev många besök där nere - en, två eller tre besök per år, och jag hittade min favoritplats - Syros, som jag älskar. Giannis och Stavroula var goda värdar i många år.
På senare år, efter pensioneringen, så upptäckte vi, att vi inte sett något av övriga världen. Det blev att sätta fart på dessa resor, och summan till slut att vi besökt 54 olika ställen, allt från Kina, Uzbekistan, Nepal, Colombia, Panama genom kanalen, Kuba och till och med USA.
Nu sitter jag och bläddrar i Albatros senaste resor till Kaukasus, eller Iran och andra resmål, och dräglar, men inser att kroppen säger nej, medan sinnet ropar högt "JAAA"!
Och däremellan kommer Grekland...när jag var där första gången, så kunde jag inte göra slut på mina pengar - allt var så otroligt billigt! Man kunde äta en stor middag för 20 kronor. Fattigt var det. En av deras största sångare idag berättade, att man gick och letade cigarettpaket för att lägga in i sina skor, för att täta hålen - Pasxalis Terzis. Hans genombrott kom på Rodos, när han fick uppträda med Grigoris, en poliodrabbad mästare på bouzouki. Grigoris blev sedan känd i Sverige, när han spelade tillsammans med Arja Saijonmaa i hennes karriär med Theodorakis-sånger. Efterhand kom knark in i Grigoris liv, och han spenderade tid i fängelse i Tyskland, där han nu bor.
« Siste redigering: 28. Feb. 19, 15:42:41 by bengalow »
Varför planera - när det ändå inte blir som man tror

Utlogget kaka

 • Innlegg: 9207
  • Vis profil
Sv: Längtan
« Svar #6 på: 28. Feb. 19, 16:23:43 »
Det er stadig spennende å lese om dine mange erfaringer og store kunnskap, Begalow.
KariK

 

Siste innlegg

Emne Av Trådstarter Lest/svar Forum Tid
Nytt webkamera i Ermoupolis marjana marjana 6/0 Syros I dag kl. 17:10:06 Last Post
Hilsen fra Hellas 2019 Kritios Ole 1040/31 Hilsen fra Hellas 16. Juli 19, 23:46:35 Last Post
Vores første rejse til de Græske øer (Kykladerne) Heidrun Jette_Ivan 108/1 Reisetips og spørsmål 15. Juli 19, 21:05:16 Last Post
Andros marjana Runar Solvik 219/2 Andros og Tinos 11. Juli 19, 22:35:21 Last Post
Peloponnes / Kardamili med mere . dag staalesen dagstaalesen@hotmail.com 75808/316 Fastlandet og Peloponnes 11. Juli 19, 19:29:34 Last Post
Hilsen fra Nikos på Meltemi, Naxos marjana marjana 387/4 Hilsen fra Hellas 11. Juli 19, 18:06:03 Last Post
Flytting av inventar fra Norge til Hellas Kritios Haje 238/1 Flytte til Hellas 05. Juli 19, 20:38:34 Last Post
Yamas Bar & Taverna er åpen! marjana Ole 34301/3133 Yamas Bar & Taverna 05. Juli 19, 19:04:02 Last Post
Øyhopping alene-jente 30 marjana Lilje 297/3 Reisetips og spørsmål 05. Juli 19, 18:41:22 Last Post
Kirkegården i Ermoupolis vandrer marjana 317/9 Syros 04. Juli 19, 17:02:43 Last Post
Turister utsatt for grov svindel på Mykonos ! marjana Kritios 366/1 Hellas generelt 02. Juli 19, 12:52:53 Last Post
24-timers fergestreik fra 3.juli 2019 marjana marjana 186/0 Transport 02. Juli 19, 12:24:58 Last Post
Ikaria filhellener Runar Solvik 408/5 Reiseskildringer 02. Juli 19, 11:33:48 Last Post
Agistri 2019 Ole Ole 650/6 Saroniske øyer 01. Juli 19, 21:09:15 Last Post
Green plants and herbs of Greece marjana marjana 214/2 Litteratur 01. Juli 19, 13:05:51 Last Post
Kalo mina marjana marjana 3779/7 Hellas generelt 01. Juli 19, 12:59:58 Last Post
Hydra 2019 jente91 Ole 770/6 Hydra 01. Juli 19, 09:42:16 Last Post
Nedtellinger og annet småprat om Hellas-ferien Kritios Marit 77294/3997 Jippi! Nå reiser jeg! 29. Juni 19, 13:12:35 Last Post
Sommerferie Hellas marjana zizou10 481/5 Reisetips og spørsmål 27. Juni 19, 21:03:55 Last Post
Magiske øyeblikk i Hellas GEORGIOPOULIS KRETA fila fila 86870/199 Hellas generelt 26. Juni 19, 13:38:38 Last Post
Hvor er dette? 978 Løst! stein stein 901/33 Hvor er dette? 25. Juni 19, 17:15:38 Last Post
Hvor er dette? 979 Løst Ole Ole 346/6 Hvor er dette? 22. Juni 19, 17:04:33 Last Post
102 Strender i Hellas 9/29 fila fila 2852/10 Gresk natur 22. Juni 19, 12:03:20 Last Post
"Mine" morsomme memoarer BURSDAG fila fila 15545/53 Hellas generelt 20. Juni 19, 19:46:56 Last Post
interail for ferjer neil neil 240/0 Reisetips og spørsmål 20. Juni 19, 16:18:49 Last Post
Gresk Kurs- Kristiansand Robert-Averkios Antonsen Robert-Averkios Antonsen 206/0 Alt annet 20. Juni 19, 15:53:24 Last Post
Hvor er dette? 977 Løst Ole Ole 360/4 Hvor er dette? 19. Juni 19, 20:36:43 Last Post
Hvor på Kimolos? Ole Ole 311/5 Kykladene 18. Juni 19, 12:24:15 Last Post
"Mine" greske landskap Video nr 5 fila fila 15093/36 Hellas generelt 14. Juni 19, 08:13:58 Last Post
Å investere i bolig i Hellas Anna Nordahl Kalimera 72920/93 Flytte til Hellas 13. Juni 19, 13:04:25 Last Post