Skrevet av Emne: Glimt fra dagboka  (Lest 62732 ganger)

Utlogget filaTopic starter

 • Innlegg: 1193
 • Hjemreisen er bare starten på neste reise
  • Vis profil
Sv: Glimt fra dagboka No24 Chios 2005
« Svar #36 på: 07. April 15, 18:29:26 »
31. MAI 2005
I dag var det klart for ”Den stor øyturen” med Lilleput. Vi stod tidlig opp og spiste frokost. Bussen gikk fra Lilleput-kontoret kl 08.50, vi var en gruppe på 26 personer. Vi kjørte forbi flyplassen og fikk en tur gjennom Kambos, der høye steinmurer skjulte gamle herregårder i sine Italo-Turco-Greek-stilarter. Appelsindyrking og silkeproduksjon var hovednæringsveiene her i starten , på 1400-tallet. Under dette området ligger store, underjordiske sjøer, som er øyas vannforsyning. På tur ut av området kjørte vi forbi Bousoki-klubben ”To Xarama”.
Guiden, Mildrid Helene, viste oss Konstaninos og Eleni-klosteret som ligger som en festning på åsen like over hotellet der vi bor. Vi dro videre sørover, gjennom landsbyen Neohori, der Mildrid bor og der Ag. Minas-klosteret ligger, gjennom Kallimassia, videre gjennom Kataralis til Nenita. Vi var nå på tur inn i Mastikohoria, mastika-landsbyene (ca 20 stk) der et av øyas viktigste eksportprodukter utvinnes. Mastika-treet er en liten busk som bare gir ”avling” på Chios’ sørlige del. I juni snittes stammen og kvaen (mastika) drypper ned i hvit sand som er strødd rundt treet. Disse, Ag. Issidoros’ tårer, plukkes opp og renses for hånd. Et tre kan gi 200 gram pr år og det produseres ca 400 tonn  mastika pr år. Mastika brukes til mye; sukkertøy, tyggegummi, likør, maling, kosmetikk og til og med i lakk til romfartøy.
Vi kjørte litt inn på øya, gjennom Kini og til Armolia, første stopp på turen. Dette er en liten landsby som "lever av" keramikk. Flere utsalg/verksteder med keramikk av forskjellig herkomst.
På tur til Armolia så vi en (av mange) Ilias-kirker. Disse ligger alltid på fjelltopper. Prof. Elias var sjømann og var så lei av havet at han tok med en åre og gikk så langt fra havet at han traff folk som ikke visste hva en åre var for noe, der bygde han sin kirke.
På turen så vi flere Johannesbrødtrær, karakteristisk med visne og friske blad og tørre kvister om  hverandre. Frukten, en ca 20 cm lang belg, inneholder erter som er nøyaktig like tung og ble brukt som vekter i gullhandelen (1 ert=1 karat). Brukes også for å lage glutenfritt mel.
Vi dro videre til Pyrgi, byen som er kjent for sin skrafitti, husene er dekorert med forskjellige geometriske mønster. Dette gir byen en helt spesiell atmosfære.I denne byen bor flere etterkommere av Christoffer Colombus og vi stoppet utenfor huset der han angivelig skal ha bodd. Vi tok en liten pause på torget i byen før vi dro videre til Mesta.
Før vi kom til Mesta passerte vi Olymbi, der det finnes en stikkvei til en fin strand, en dyp dryppesteinsgrotte finnes i nærheten og her kan en gå langs merket vei til Mesta (45 min) (forts)
« Siste redigering: 08. April 15, 07:30:19 by fila »

Utlogget filaTopic starter

 • Innlegg: 1193
 • Hjemreisen er bare starten på neste reise
  • Vis profil
Sv: Glimt fra dagboka No25 Chios 2005
« Svar #37 på: 08. April 15, 07:48:14 »
31. MAI 2005 (forts)
Mesta har en velbevart borgstruktur. Gatene inne i borgen er trange og  delvis overbygde, husene er nesten  like høye, slik at man kan løpe fra tak til tak, under bakken er flere hus forbundet med tuneller. Midt i byen ligger Taxiarhis-kirken, nydelig restaurert og Chios’ største kirke.                             
Fra Mesta kjørte vi til Limenas Meston, der vi spiste lunch ( salat, mousaka og frukt) (og nesten litt veps). Etter lunch kjørte vi videre nordover vestkysten, vi så ned på Ag.Irini-stranden, en steinstrand med en liten fisketaverna, videre gjennom Elata mot Lithi, der det var badestopp (kaffe og is for oss).   
Turen gikk videre nordover mot Elinda. I en liten fjordarm her lå Longothetis’ båt og ventet, mens han forsøkte å starte en frigjøringskrig mot tyrkerne. Vi tok av fra kysten og østover, så igjen nordover, mot Anavatos. Anavatos er imponerende, der den ligger øverst på en 300 m høy klippe. I dag er det bare 2 fastboende i byen. Under krigen med Ottomanerne i 1822 søkte grekerne tilflukt her. Anavatos, som betyr uinntakelig, holdt ut i ca 1 mnd før sult og utmattelse gjorde at fienden klarte å beleire byen. 1500 av de kanskje vel 40.000 chioterne som ble massakrert, miste livet i denne klippebyen. Ca 400 kvinner og barn gjorde kollektiv selvmord ved å hoppe utfor klippen, i stede for å bli voldtatt og drept av inntrengerne.
Med dette sterke inntrykket dro vi videre til Nea Moni-klosteret. Også der ble vi minnet om grusomhetene fra 1822. Klosteret ble grunnlagt av den bysantinske keiseren Constantine Monomahos IX i 1402. I 1822 søkte 3500 mennesker tilflukt her, alle ble drept. I klosteret finnes en monter med bein og hodeskaller fra ofrene der.
Mett av sterke inntrykk dro vi hjem til Karfas. Vi slappet av med en ouzo, litt kaffe og Baileys. Vi braste oss bacon, pølser, eggerøre +  tomater og brød til kveldsmat. God natt!

« Siste redigering: 08. April 15, 07:51:15 by fila »

Utlogget Tzasiki

 • Innlegg: 941
  • Vis profil
Sv: Glimt fra dagboka
« Svar #38 på: 08. April 15, 09:08:50 »
Takk for reisebrevet fra vakre Chios. Mye kjent og kjært her.. Fint å se igjen Mesta, Nea Moni og Pirgi bl.a.   Lithi stranden har vi besøkt mye..
« Siste redigering: 08. April 15, 09:10:56 by Tzasiki »

Utlogget kaka

 • Innlegg: 9163
  • Vis profil
Sv: Glimt fra dagboka
« Svar #39 på: 08. April 15, 19:49:35 »
Den rundturen har jeg også vært med på, - og nesten spist veps :)
Det vi ikke fikk med oss, som jeg veldig gjerne skulle besøkt, var Anavatos. Vi så det bare fra bussen, og fikk fortalt historien.
Sterk historie!
KariK

Utlogget Tjorven

 • Innlegg: 12039
  • Vis profil
Sv: Glimt fra dagboka
« Svar #40 på: 09. April 15, 00:01:40 »
Koselig å være med deg rundt omkring, Fila  ;D
There are no strangers, only friends we haven't met.

Utlogget filaTopic starter

 • Innlegg: 1193
 • Hjemreisen er bare starten på neste reise
  • Vis profil
Sv: Glimt fra dagboka No 26 Chios 2005
« Svar #41 på: 09. April 15, 20:23:17 »
2. JUNI 2005
Vi spiste frokost og gikk ned til byen og snakket med litt med Lilleput om søndagens greske aften. Så leide vi 125 cc scooter (Dink) hos Agapios og dro ut på tur. Vi kjørte sørover østkysten gjennom Ag. Ermioni og Megas Limnionas, inn til Thymiana og ned til Ag. Fotia, der vi spiste lunch (gresk salat og omelett).   
Vi var også nede i Ag. Ioannis før vi dro videre til Kataraktis og mot Nenita. Så dro vi mot Kini, gjennom Patrika og Kalamoti til Komi. Derfra dro vi til Emporio og helt sør til Vroulidia
Lenger sør enn det kommer man ikke på Chios med hjul. Vroulidia er en perle. En liten strand mellom klippene. Det er bygd steintrapper ned til sjøen, vannet er klart og rent og der var lite folk (vi var 10 stykker på det meste)
Vi kjørte tilbake samme vei, kaffe og is i Kataraktis. Så var det hjem og parkere hesten. Nu var det godt med en øl! Vi dusjet og gikk på Pinaleon og spiste middag. Det kan ikke herske tvil om at dette er Karfas’ beste taverna, det er fullt kl 20.00 og folk står gjerne i kø for å få bord. Ost- og skinkepai og dolmadakia til forrett, gyros plate til hovedrett, alt meget godt. Kvelden ble avsluttet på terassen med en smak av mastika-likør og mastika-ouzo.Utlogget Katta

 • Innlegg: 1812
  • Vis profil
Sv: Glimt fra dagboka
« Svar #42 på: 09. April 15, 20:50:22 »
Her var det mye kjent og kjært  :) Tusen takk fila  :katt:

Utlogget filaTopic starter

 • Innlegg: 1193
 • Hjemreisen er bare starten på neste reise
  • Vis profil
Sv: Glimt fra dagboka No 27 Chios 2005
« Svar #43 på: 10. April 15, 11:23:16 »
3. JUNI 2005
Opp litt sent i dag, 09.30. Frokost ute på trappa og kl 11.10 bar det av gårde på scootertur igjen. Vi kjørte nordover østkysten, gjennom Chios by (det gikk nesten helt greit), videre gjennom Vrodadho og nordover til Kardamyla.
Vi stoppet på en taverna på torvet der og tok oss en pause med kaffe, brus og is.
Videre mot nord, gjennom Naghos, så bar det vestover gjennom fjellene til Viki før vi begynte å kjøre sørover det sentrale dalstrøket på nord-Chios. Vi hadde øyas høyeste fjell, Pelineos (1297 m.o.h) på venstre hånd hele tiden. Like sør for Fyta gjorde vi en liten stopp, før vi fortsatte forbi Dhiefcha og så vestover til Volisos. Der spiste vi kefkedes og potet som de eneste gjestene på den lille tavernaen.
Vi tok turen ned til Limnia og satt en liten stund på stranden der. Vi kjørte et stykke utover mot Ag. Markelaklosteret, der var det nok en fin strand.
Tilbake over fjellet (opp i 6-700 m.o.h) og ned den fantastiske ”trollstigveien” mot Chios by.
Nede i byen stoppet vi for kaffe, eplekake og is før vi kjørte hjem til Karfas og leverte scooteren, like hel, den som vi, heldigvis.
Takk for en fin tur. Kvelden ble rundet av hjemme med rødvin og ost, nøye utvalgt blant sortimentet av utsøkte oster på Minimarked Irene ;-)

« Siste redigering: 11. April 15, 08:06:52 by fila »

Utlogget filaTopic starter

 • Innlegg: 1193
 • Hjemreisen er bare starten på neste reise
  • Vis profil
Sv: Glimt fra dagboka No 28 Chios 2005
« Svar #44 på: 11. April 15, 08:11:44 »
5. JUNI 2005
Vi stod opp i nordavind i dag og, spiste frokost og satte på en vaskemaskin med klær. Vi satt og leste på terassen til klærne var ferdig. Etterpå gikk vi en tur opp på hovedveien og ned til Karfas igjen i sydenden. Vi spiste lunch ( kylling i pitabrød) . Så gikk vi hjem til kaffe, is med mandarinlikør og hvetekake med sjokolade. Deretter tok vi oss en times siesta før vi forberedte oss på kveldens greske aften. Vi ble hentet med buss kl 19.30 og kjørt opp til landsbyen Ververato. Hele det lille torget i byen var reservert for oss med langbord ute. Takis hadde laget gresk salat og kji-kjøtt til oss. Retsina fikk vi så mye vi orket. Nikos på bouzouki og Aris på key-board spilte flott musikk og 4 unge dansere fra Thymiana viste oss forskjellige danser, både fra Chios og andre greske danser.


Utlogget filaTopic starter

 • Innlegg: 1193
 • Hjemreisen er bare starten på neste reise
  • Vis profil
Sv: Glimt fra dagboka No 29 Chios 2005
« Svar #45 på: 12. April 15, 08:19:14 »
7. JUNI 2005
I dag var det tur-dag med scooter.Vi spiste frokost og ordnet oss. Vi kjørte til Thymiana, provianterte litt der. Videre til Chalkios, gjennom Ag. Gheorgios, ned til Vesa og nordover vestkysten. Vi kjørte til Kastelostranden, der vi fikk være helt alene (med unntak av litt veps). Vi hadde lunch med, spiste og koste oss og badet.
Vi brøt opp, kjørte sørover noen hundre meter og ned til stranden nord for Cape Trachili. Der var det 6 mennesker fordelt på en 2-300 meter lang strand. Nytt bad, soling og frukt før vi startet på hjemturen. Vi kjørte inn i Vesa, kjøpte kaffe og is på tavernaen på torget.
Videre opp til Ag. Gheorgios igjen og tok av mot Tholopotami. Like etter at vi hadde kjørt ut av Ag. Gheorgios var det et flott utkikkspunkt med panorama ned mot Chios by og Karfas.
Hjem gjennom Thymiana. Nå var det godt med en øl på terassen. Etter dusj og stell gikk vi til Plaza og spiste gresk salat og Plaza special disc, gjett om vi ble mette. Vi tuslet oss hjem til en kaffe og Baileys på terassen før vi gikk og la oss. Takk for en flott dag på Chios.

« Siste redigering: 13. April 15, 22:41:06 by fila »

Utlogget filaTopic starter

 • Innlegg: 1193
 • Hjemreisen er bare starten på neste reise
  • Vis profil
Sv: Glimt fra dagboka No 30 Chios 2005
« Svar #46 på: 13. April 15, 22:43:37 »
8 JUNI 2005
Ny scooterdag, opp til en god frokost på terassen. Vi hyrte på oss hjelm og kjørte sørover. Vi kjørte gjennom Thymiana, gjennom Kalimasia, forbi Kataraktis og gjennom Nenita. Vi kjørte mot Ag. Ioannis, men måtte snu da bensintanken begynte å bli tom. Vi kjørte til Kini og fylte bensin, videre ned til sjøen ved Lilikas og videre langs sjøen til Komi der vi spiste nydelig pizza.
Derfra kjørte vi videre til Emporio og ut til Mavro Volia, som er en steinstrand med sort lavastein. Dette er en idyll som anbefales.
På hjemveien stoppet vi for kaffe og is i Kalamoti, videre nordover gjennom Armolia og videre mot nord gjennom Kambos til flyplassen. Lidl-butikken var akkurat stengt. Vi kjørte hjem, leverte scooteren, handlet litt og gikk hjem til pause og øl. Middag (hvitløksbrød, mixed grill og rødvin) på Atlantis. God natt!


Utlogget filaTopic starter

 • Innlegg: 1193
 • Hjemreisen er bare starten på neste reise
  • Vis profil
Sv: Glimt fra dagboka No 31 Chios 2005
« Svar #47 på: 14. April 15, 19:34:59 »
9 JUNI 2005
Samme flotte været. Vi tok bilder/filmet litt etter frokost. Kameraet ble med på stranden, vi måtte jo sikre ferieminnene. Vi solte oss, leste, hørte på musikk og badet før vi spiste lunch på grekernes taverna (gresk salat, poteter, sardiner, øl, kaffe og ouzo). Siesta på stranden før vi gikk hjem og dusjet. Middagen i kveld spiste vi på Plaza (kebab, biff, øl). En lite pause på terassen før vi tok tidlig kveld.

10.JUNI 2005
Sannelig, siste dag på Chios kom. Flott vær. Vi spiste frokost, pakket litt og roet ned. Så gikk vi på stranda, badet, solte oss og spiste lunch (ost, kjeks og øl). Hjem litt over kl 16.00. Siste middag på Chios i denne omgang spiste vi på en av de to beste tavernaene i Karfas, Pinaleon ( dalmadakio, stekte auberginer, mixed grill og retsina) Vi gikk hjem, mett og god, satt litt på terassen før vi tok kveld.

 

Siste innlegg

Emne Av Trådstarter Lest/svar Forum Tid
Leilighet i Athen, Gresk Selvangivelse mm mouche Sajetz 284/12 Flytte til Hellas 18. Mars 19, 19:24:06 Last Post
Bilder fra Kardamili dag staalesen Magnolia 503628/1600 Peloponnes 18. Mars 19, 16:57:11 Last Post
Våre bosteder i Hellas AEGEAN BLU, LAMPI, KOS fila fila 36176/84 Rom/studios/hotell 13. Mars 19, 21:32:34 Last Post
Båt fra Hania til Kykladene? marjana Ole 541/10 Transport 13. Mars 19, 20:29:54 Last Post
Peloponnes og Kythira april-mai 2019 Kabi stein 2355/32 Reiseskildringer 13. Mars 19, 18:03:29 Last Post
Kali Sarakosti - Kathara Deftera kaka kaka 136/0 Kultur 11. Mars 19, 15:36:41 Last Post
102 Strender i Hellas 5/29 fila fila 999/4 Gresk natur 10. Mars 19, 14:40:41 Last Post
"Mine" greske landskap fila fila 12523/31 Hellas generelt 07. Mars 19, 12:06:46 Last Post
Det frodige, vakre området på Mani! kaka kaka 242373/788 Peloponnes 06. Mars 19, 17:38:35 Last Post
REBUS 21 LØST fila fila 456/4 Hellas generelt 06. Mars 19, 16:15:01 Last Post
Store ødeleggelser på Kreta. mouche Kritios 1538/23 Kreta 04. Mars 19, 20:11:45 Last Post
Magiske øyeblikk i Hellas FRANKOKASTELLO OG MONI PREVELI fila fila 81944/190 Hellas generelt 04. Mars 19, 08:03:16 Last Post
Första besöket på Chios del 3 Pyrgi Katta Riitta 25163/14 Chios 02. Mars 19, 12:21:56 Last Post
Första besöket på Chios, Karfas Katta Riitta 21479/19 Chios 02. Mars 19, 12:14:37 Last Post
Kalo mina Katta marjana 2126/3 Hellas generelt 01. Mars 19, 16:19:14 Last Post
Längtan kaka bengalow 421/6 Hellas generelt 28. Feb. 19, 16:23:43 Last Post
Vårtur - 2018 - Kardamili vandrer Katherina 3230/42 Peloponnes 28. Feb. 19, 12:54:07 Last Post
Hvor er dette? 976 løst Ole Ole 303/6 Hvor er dette? 27. Feb. 19, 21:26:12 Last Post
Hvor er dette? 975 løst Ole Ole 407/9 Hvor er dette? 27. Feb. 19, 21:12:01 Last Post
Hvor er dette? 974 Løst kaka Ole 300/3 Hvor er dette? 25. Feb. 19, 20:44:23 Last Post
Overnatting Mykonos marjana Runar Solvik 402/3 Rom/studios/hotell 21. Feb. 19, 03:10:27 Last Post
Rethymnon på vinteren. mouche Iver 3650/5 Rethymnon og områdene rundt 18. Feb. 19, 14:19:10 Last Post
Peloponnes / Kardamili med mere . Katherina dagstaalesen@hotmail.com 68595/299 Fastlandet og Peloponnes 18. Feb. 19, 12:12:10 Last Post
Video fra Parikia Katherina Ole 522/2 Paros og Antiparos 15. Feb. 19, 13:16:24 Last Post
Jazzfestival i Kardamili.., dere som har opplevd den... filhellener filhellener 519/4 Peloponnes 11. Feb. 19, 12:47:07 Last Post
Jaja. Nå googler jeg videre, selv om jeg har vært her. bengalow Heidrun 527/4 Hellas generelt 08. Feb. 19, 15:48:00 Last Post
Zakynthos lundmor SiwH. 3749/8 Ioniske øyer 06. Feb. 19, 17:43:05 Last Post
Sopp i Hellas espeno espeno 1686/6 Gresk natur 06. Feb. 19, 10:15:14 Last Post
Athen topp 10 kaka Ole 626/3 Athen og Pireus 28. Jan. 19, 10:48:37 Last Post
Kardamili - september 2017 Katherina Katherina 3096/19 Peloponnes 25. Jan. 19, 12:04:55 Last Post